JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Pienyrittäjät

Harmaa talous kitkettävä pois

Miksi pimeää työvoimaa käytetään? Yksi syy voi olla työntekijän taloudellinen tilanne. Moni sellainen, jolla on ulosotossa velkaa, tekee joko kokonaan pimeitä töitä tai sitten osittain. Tähän auttaisi ulosottojärjestelmän muuttaminen. Suojaosuuksiin ei ole tehty aikoihin korotuksia. Jos on paljon työmatkakuluja, näitäkään ulosotossa ei huomioida lainkaan. Perustellaan sillä, että ne saa vähentää verovähennyksenä. Jos itselläni olisi työmatkaa yhteen suuntaan 40 km, eikä julkisilla kulkuneuvoilla pääsisi työmatkaa kulkemaan, veroissa huomioitaisiin 1300 euroa vuodessa.

Miksi lähteä mukaan politiikkaan?

Miksi lähteä mukaan politiikkaan?

Olen tottunut aloittamaan nollasta ja ollut tiukoissa paikoissa ennenkin. Kuitenkaan päätös lähteä politiikkaan ei ollut minulle helppo. Olen useita vuosia pohtinut tätä ajatusta. Eniten minua pelotti kokemattomuus, mutta ajattelin, että myöhemmin varmasti harmittaisi, jos ei koskaan uskalla. Nyt voin kertoa lapselleni, että ainakin yritin. 

Alvillisuuden alarajaksi 30.000 euron liikevaihto

SDP ehdotti tänään 26.1.2019 alvillisuuden alarajaksi 30.000 euroa. Sinänsä hyvä, että tälle löytyy kannatusta muissakin puolueissa, sillä Sinisten vero-ohjelmaan on kuulunut ehdotus alvillisuuden alarajan nostamisesta.

Tällä hetkellä yritys on yleensä arvonlisäverovelvollinen, jos se myy tavaroita tai palveluita yli 10.000 eurolla tilikaudessa (12 kk).

Huojennusta arvonlisäveroon on mahdollista saada, jos liikevaihto jää alle 30.000 euron.

Parturi-kampaajille ja pienyrittäjille vähemmän alvia ja kunnon toimeentulo

Viisi vuotta sitten osallistuin (kansanedustajan avustajana) hiusalan yrittäjien koulutukseen, jossa käsiteltiin hiusyrittäjän tuloja, menoja ja laskutusta. Kävi ilmi, että alan yrittäjänä on vaikea hankkia toimeentuloa. Bruttopalkka oli ideaalitapauksessa 1900 euroa kuukaudessa, josta yrittäjälle jäi nettopalkaksi 1400 euroa kuukaudessa. Käytännössä valtaosa yrityksen tuloista, noin 2600 euroa kuukaudessa, meni parturi-kampaamoliikkeen perusmenoihin, kuten tilavuokraan ja sähkölaskuihin.

Viisas pienyrittäjä katsoo nyt vasemmalle

Yrittäjän vapaus on monelle pelkkä myytti ja oma firma pakon sanelema välttämättömyys.

Omaa yritystä pyörittävälle on tärkeintä että ihmisillä menee hyvin tai edes kohtalaisesti ja että he luottavat tulevaisuuteen. Kampaajat, taksikuskit ja kuljetuspalvelut ovat ihan oikeasti talouden indikaattoreita ja ovat ensimmäisiä jotka huomaavat kun kansalaiset ovat epävarmoja omasta toimeentulostaan ja työpaikastaan.

Pienyrittäjän arki on usein kovaa taistelua toimeentulosta ja täynnä huolta tulevasta.

Yksi vastaus välikysymykseen

SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät ja Perussuomalaiset ovat jättäneet välikysymyksen, jossa kysytään mm. ”Mihin hallitus perustaa sen käsityksen, että irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 hengen yrityksissä lisäisi työllisyyttä?” Tästä ja muista välikysymyksen kohdista käydään varmasti mielenkiintoinen ja sanakäänteiltään hienompi keskustelu istuntosalissa, joka näytetään TV1:llä klo 14.

Tässä kuitenkin yksi vastaus suuren salin ulkopuolelta. 

Työni on potkiminen

Olen mikroyrittäjä, eli 2-9 hengen firmaa pyöritän. PAM:n Ann Selin tuntee minut hyvin. Hän tietää että elämäntehtäväni on antaa potkuja ihmisille. Hän epäilemättä sanoo niin koska se on hänen tapansa etsiä rakentavia ratkaisuja työelämän haasteisiin. Kovin suruisaa on tämä ratkaisukeskeisyys täältä päin kuunnellen.

Tätäkö haluamme?

Löysin pari päivää sitten tämän "Kokoontumispaikka"-kyltin erään rakennuksen takaseinältä. Pusikoiden keskeltä, paikasta, jossa ei kulje ihmisiä eikä muutenkaan tapahdu mitään. Aluksi naurahdin hyvälle huumorille, mutta sitten muistin lukemani pikku-uutisen, jonka mukaan Suomi on nyt viranomaisholhouksen ja kieltojen ykkösmaa. Mieltäni alkoi kalvaa kafkamainen ajatus, jos bongaamani kyltti ei sittenkään ollut huumoria, vaan totisinta totta.

Putiikit ratkaisevat Oulu keskustan vetovoimaisuuden

Oulun keskustan näivettymisestä ollaan huolissaan, kun palvelut näyttävät kovaa vauhtia keskittyvän vain muutamaan ostoskeskukseen. Keskustan palveluiden monimuotoisuutta tulisi tukea ja sen isoa roolia näyttelevät pienet kivijalkayrityksemme. Junalla Ouluun saapuva vieraamme törmää kaupunkiin kävellessä liian moneen vuokrattavana -kylttiin ja tällaiseen kehitykseen on pystyttävä vaikuttamaan.

Mitä Turku voi tehdä yrittäjyyden tukemiseksi?

Yrittäjiä yhdistää tutkimuksien mukaan ainakin yksi asia: heillä on vahvat turvaverkot. Suomessa turvaverkot ovat monelle olemassa. Toisilla on yhteiskunnan tarjoamien verkkojen lisäksi suvun tai perheen tekemä työ taustalla helpottamassa alkuun pääsyä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä