JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaa kielivalinta

Kielikokeiluun osallistuvat kunnat on valittu

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tänään (19.3.) viidelle kunnalle luvan kokeilla pakollisen ruotsin opetuksen korvaamista jollain muulla kielellä peruskoulun kuudennesta luokasta alkaen. Vapaaehtoinen kielikokeilu supistui siis valitettavan pienimuotoiseksi. Myönteistä kuitenkin on, että luvan saaneiden kuntien joukossa on myös oma kotikaupunkini Ylöjärvi ainoana kuntana Pirkanmaalta. Muut kokeiluun osallistuvat kunnat ovat Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi ja Savonlinna.

 

Pakkoruotsi on vertaansa vailla oleva voimavara

Edustajia puolueettomasti aakkosjärjestyksessä lueteltuna keskustan, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen sekä vasemmistoliiton eduskuntaryhmistä oli keskiviikkona 26.4. YLE Puheella keskustelemassa hallituksen puoliväliriihestä ja sen yhteydessä päätetyistä poliittisista linjauksista.

Todellisen yhden asian puolueen räksytystä

Aikoinaan valheista narahtanut ja puolustusministerin tehtävistä sivuun siirtynyt, mutta silti rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi vallan mainiosti kelpaava Stefan Wallin ei suinkaan ole ensimmäinen, joka on vakuuttunut siitä, että hallitus on hajoamispisteessä. Kokeeneena poliitikkona hän tiedostanee sen, että ounastelemalla istuvan hallituksen hajoamista oppositiosta käsin saa takuuvarmasti palstatilaa.

PakkoruotsiJUNTIT

Miksi opiskella ranskaa?

 

-Puhutaan länsieuroopassa mm. Ranskassa, Sveitsissä ja Belgiassa. Lisäksi Kanadassa ja pohjoisessa Afrikassa.

-Sivistyskieli, filosofian suurmaa. Peter Abelardin ansioksi Aristoteleen johdatus Eurooppalaiseen filosofiaan. René Descartes, Montesquieu, Voltaire, Denis Diderot, Auguste Comte, Emmanuel levinas, Jean Paul Sartre, Claude Lévi-Strauss, Foucault, Deleuze, Rousseau, Sartre...

Kielivapauskeskustelu jatkuvasti harhateillä

Tahallisen väärinymmärtämisen trendin häikäilemättömimpiin puoliin lukeutuu toiminta, jossa jotain tiettyä poliittista instituutiota tai nykyistä lainsäädäntöä kohtaan osoitettu kritiikki sekä muutoksen halu johdatellaan ja kanavoidaan koskemaan kyseiseen teemaan liittyviä ihmisiä ja ihmisryhmiä. Viedään homma ihmisten iholle.

Hallituksen vuosikertomuksesta "unohtui" kielikokeilu

Hallituksen viime vuoden vuosikertomuksesta puuttui kansalaisaloitteen pohjalta tehdyt lausumat ruotsin kielen saamisesta valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Puutteen huomasi kansanedustaja Pauli Kiuru, joka totesi, että eduskunta ilmaisi tahtonsa hyväksyessään hänen lausuntonsa äänin 93 - 89. Hän toteaa Turun Sanomien tämän päivän uutisessa: "On poikkeuksellista, että lausumat ovat unohtuneet vuosikertomuksesta. Ilmeisesti niin ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Jos lausuma unohtuu, niin asian seuranta vaikeutuu."

Kielikokeilua on vietävä eteenpäin hallitusohjelmassa sovitulla tavalla

Helsingin Sanomien tuoreen uutisen mukaan eduskunnan edellisellä vaalikaudella hyväksymää ja hallitusohjelmaan kirjattua kokeilua vapaasta kielivalinnasta ei ole edistetty aiemmin kaavaillulla tavalla. Tilanne on kieltenvalinnan vapaaehtoisuuden näkökulmasta huolestuttava, erityisesti kun kansainvälisillä markkinoilla tarvitaan yhä monipuolisempaa kielitaitoa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1465362969495

Kielikokeiluilla kohti kielivapauksia

Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjattu alueellisen kielikokeilun toteuttaminen tällä vaalikaudella kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.

Ensi vuonna otetaan merkittävä askel kohti vapaata kielivalintaa

Yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista on kielten opiskelun lisääminen ja monipuolistaminen. Tähän hankkeeseen sisältyy alueelliset kielikokeilut ilman velvoitteita toisesta kansalliskielestä (ruotsin kielestä).

Antaa suomenruotsalaisten muuttaa Ruotsiin

Kauppalehti kertoo jutussaan 18.7.2015 Svenska Dagbladetin kirjoituksesta, jonka mukaan suomenruotsalaiset muuttavat ennätysmäärin Ruotsiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä