JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Vähemmistöhallitus

Tanskaan taas vähemmistöhallitus

Tanskan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen muodosti eilen puhtaasti demarien vähemmistöhallituksen. Siihen tuli 20 ministeriä, joista 7 naista. Suomessa Antti Rinne valitsi jokseenkin päinvastoin  11- 8 naisten eduksi.

Tanskan uusi hallitus nojaa vasemmistopuolueiden  ja liberaalien tukeen. Hallituksella tukipuolueineen on siten niukka enemmistö parlamentissa.

Entäpä vähemmistöhallitus?

Suomessa – jossa nyt on pelkkiä pikkupuolueita – toimivan enemmistöhallituksen sorvaaminen on lähes mahdotonta. Vähemmistöhallitusten idea on koota samanmieliset puolueet yhteen ja hakea oppositiosta tuki asiakohtaisesti niin, ettei jokaisesta asiasta tarvitse olla yhtä mieltä laajan enemmistöhallituksen kesken. Kukin esitys vaatii neuvotteluja oppositiopuolueiden kanssa, jotta ne menisivät eduskunnassa läpi. Hallituksen yhdet esitykset menisivät läpi jonkun oppositiopuolueen tuella, toiset asiat taas jonkun muun.

 

Enemmistöhallituksen muodostamisen vaikeudesta - ja voimasta

Enemmistöhallituksen muodostamisen vaikeudesta ja voimasta

Syntyykö kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen ”neloset” – eli kahden ison ja kahden pienen puolueen enemmistöhallitus?   Teoriassa hyvä ajatus, mutta mitä sanoo käytäntö?

 Joten: onko edessä kummajainen vuosikymmenten takaa: porvarillinen vähemmistöhallitus?

*

Nyt Sipilän ministeristö on käytännössä vähemmistöhallitus

# Nämä vaalit olivat paikallisvaalien ohella myös ja ennen kaikkea Juha Sipilän hallituksen välitilinpäätös. Ja tämän välitilinpäätöksen lopputulema on karu: enemmistöhallitus on muuttunut käytännössä vähemmistöhallitukseksi.

Muutoshallitus

Juha Sipilä väittää kivenkovaa, ettei vähemmistöhallistus ole ratkaisu isojen poliittisten muutosten läpiviemiseksi Suomessa. Kaarina Jutila nosti asian esille pari viikkoa sitten pamfletissaan.Hänen mielestään enemmistöhallitukset ovat kykenemättömiä tekemään  välttämättömiä uudistuspäätöksiä.

Kannattaisiko Sipilän muodostaa vähemmistöhallitus?

Huomenna alkavat virallisesti hallistusneuvottelut, joiden tuloksena useimpien arvioiden mukaan Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kokoaa perusporvarihallituksen yhdessä perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa. Mukana on ehkä myös Rkp. On myös spekuloitu peruspunamultahallituksen synnystä, mutta demarien eduskuntaryhmän puheenjohtajan valinta paljasti karulla tavalla demarien sisäisen jaon, joka estänee puolueen hallitustaipaleen, vaikka SAK:n ja STTK:n suunnalta paineita tulee Rinteelle hallitukseen mukaan menolle.

Millainen hallituksen tulisi olla

Vaalit olivat pettymys. Yksikään uusi puolue ei päässyt eduskuntaan, vaikka odotukset olivat korkealla. Kansalaiset ilmeisesti ovat jotakuinkin tyytyväisiä nykyiseen politiikkaan.

Suomi tarvitsee vähemmistöhallituksen

Kansa valitsee valtiotasolla vaaleilla ainoastaan eduskunnan, ei hallitusta tai muita keskeisiä virkamiehiä (paitsi presidentin). Tämän takia on demokratian toteutumisen takia oleellista suoran demokratian menettelyjen ja vaalijärjestelmän remontoinnin rinnalla, että eduskunnalla on iso valta. Hallitusta nähdäkseni tarvitaan kuitenkin isojen suuntalinjojen päättämiseen, koska 200 ihmisen kinastelu olisi todella hidasta ja hankalaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä