JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Urkintalaki

SDP oikeilla jäljillä kerrankin

Urkintalaki ja perustuslain muutos yritetään runnoa pakolla läpi torsona. Asian ydin on, että lakialoite yritetään ajaa läpi ilman riittävää urkinnan riippumatonta valvontaa. Tämä on suora kopio USAn Patriot Actin käsittelystä, joka on USAssa todettu vakavaksi ja turhaksi virheeksi. Missään en ole nähnyt myöskään Viestikoelaitoksen toiminnan valvonnasta, sen syytesuojasta ja ulkomaisten urkkijoiden osuudesta sekä syytesuojasta puhuttavan mitään.

Miksi itse kasvatamme turvariskejä?

SUPOn päällikkö Pelttari on tuoreeltaan halunnut kiirehtiä kansalaisvalvonnan lisäämistä. Syynä on kuulemma kasvava terrorin uhka. Poliisi on aiemmin arvioinut, että riskiyksilöitä on noin 400. Onko koko kansa alistettava yksityisyyden suojan vapaaseen murtamiseen näiden muutaman takia. Miksei heitä pidetä tarkassa seurannassa, koska nykyisetkin lait sen sallivat. Tai poisteta heitä aamulennoilla Suomesta tai edes laiteta lukkojen taakse. Vielä huolestuttavampaa on Pelttarin näkemys siitä, että terrori-isku voidaan toteuttaa hyvin lyhyellä suunnitteluajalla.

Urkintalaki on suurin turvallisuusuhkamme

Kansalaisten urkinnan laajentaminen uudella lailla on tarpeetonta. Jo nykyiset lait sallivat epäiltyjen vapaan seurannan ja heidän yksityisyytensä murtamisen. Työn alla oleva lakiehdotus ja perustuslain muuttaminen ovat asioita, joita kansanedustajilla ei ole oikeutta hyväksyä tällä vaalikaudella. Asia on puitava julkisesti ensin. Pekka Haavisto oli oikeassa sanoessaan, että kotimaan urkinta on käsiteltävä erikseen myöhemmin.

Kansalaisurkinnan ennuste Suomelle

Mediamme, joka keskittyy mieluummin urheiluun, viihteeseen, Kardashianin takapuoleen ja toisarvoisiin julkkisuutisiin, on pitkään ollut hiljaa mm USAn harrastamasta kansalaistensa ja ulkomaiden urkinnasta. Lyhyesti kerrottuna tilanne on seuraava. Useammat entiset USAn hallinnon tiedustelupalveluiden korkeat virkamiehet ovat haastaneet eri tavoin valtion oikeuteen sen määrättömistä perustuslain ja henkilöiden tietosuojan noudattamiseen liittyvistä vakavista ja pitkään jatkuneista rikoksista.

Viranomaisten toimimattomuus ja sinisilmäisyys auttavat äärijärjestöjä

Turun terrori-iskun jälkimaingeissa on esitetty koko joukko kysymyksiä liittyen terrori-iskun mahdollistaneisiin tekijöihin. Hossein Bahmanpour nosti Lähi-itä-ryhmässä esille joukon havaintoja, joihin on mielestäni syytä tarttua - joukon kysymyksiä, joihin on syytä saada vastaus.

Turun puukotus syöttö valvontayhteiskunnan lapaan

Tuskin olivat Turun terrori-iskun uhrien ruumiit kylmenneet, kun poliitikot hyökkäsivät haaskalle. Joudun valitettavasti myös itse ottamaan asiaan kantaa tässä vaiheessa, vaikka mieluusti soisin asioiden käsittelylle ensin viikon suruajan.

Tuomioja ja Halonen - kansallisen turvallisuutemme suurimmat tuhoajat

Iltalehden toimittaja Olli Ainola nosti esiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja presidentti Tarja Halosen (sd.) merkityksen Suomen sotilastiedustelun romahtamiselle sen jälkeen, kun myös sotilastietoliikenne siirtyi vuosituhannen vaihteessa ilmasta kuituihin, eikä Suomessa kyetty uudistamaan tiedustelulainsäädäntöä muuttuneisiin olosuhteisiin Erkki Tuomiojan ja Tarja Halosen vastustuksesta.

Urkintalain ajajien huonot argumentit

Tässä tekstissä kumoan yleisiä argumentteja urkintalain puolesta. Tiedustelun kohdistaminen ja valvonnasta puhuminen ovat todennäköisesti puhdasta hämäystä. Kumpikaan ei oikein toimi, mutta siitä ei mielellään hiiskuta.

 

Meille kerrotaan, että meillä ei ole resursseja massavalvontaan.

Kukaan ei tietenkään tule lukemaan kaikkia viestejä, se on selvä.

Todennäköisesti kuitenkin tietokone tulee käymään ne läpi ja käsittelemään niitä hakujen mukaan. Tämä on edelleen massavalvontaa, vaikka tätä väitettäisiinkin "kohdistukseksi".

Salaisesti Hitler - Kuinka totalitarismi voittaa


Tässä tekstissä käytän lautapeliä esimerkkinä esittäessäni kuinka totalitaristisia lakeja saadaan läpi puhetaidon keinoin ja saadaan hyvät ihmiset luopumaan oikeuksistaan suuremman pahan voittamiseksi, vaikka juuri nuo lait antavat pahiksille mahdollisuuden voittaa kokonaan ja pilata koko yhteiskunnan. Tässä tekstissä en yritä maalata esimerkiksi urkintalakia ajavia fasisteiksi. Mielestäni nämä ovat kuitenkin tekemässä virhettä.

Kansalaisten urkinta vie turvallisuuden kokonaan

Poliitikot vaativat lisää urkintaoikeuksia viranomaisille. Olemme kuitenkin nähneet miten kansalaisten urkintaa on aina käytetty väärin. Ei ole edes merkitystä sillä, aloitetaanko valvonta mistä syistä, valvotusti ja yksityisyyttä kunnioittaen. Kun henkilötietorekisterien tietosisältö turpoaa niin myös yhä useampi haluaa ja pääsee tietoihin käsiksi. Pysyvät rekisterit ovat aikapommi varsinkin, kun valta vaihtuu. Esimerkkinä Saksa 30-luvulla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä