JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sotaharjoitukset

BALTOPS- ja ilmatilaloukkaus uhka?, Jenkit ja Svedet käyvät Venäjällä?

Baltic Operations (BALTOPS) 2019 sanoin ;  Partnerships. Presence. Professionals. Näin alkaa Vise Amiral Andrew Lewisin Commanded second fleet;  Aloituspuhe Jenkkien Top Gun tyyppisellä mainosvideolla, U.S. NAVY!  jonka se on tuonut  julki 5.6.2019. Naton hallinoima harjoitus, johti Su- 27 hävittäjän KOHTAAMISEEN Venäjän rajan läheisydessä. Amiraali, taatusti tietää, että sen on pysyttävä kansainvälisillä vesillä, ilmassa jne. Ainakin hän tässä videossa antaa näin ymmärtää.

Bold Quest- Jenkit johtaa Sotaharjoituksen Suomessa- Putinin dialogi hiljaista.

Presidentti Sauli Niinistö  on Venäjällä tapaamassa Vladimir Putinia Arktisessa foorumissa. Niinistö on ilmaissut huolensa Venäjän vetäytymisestä pois Euroopan neuvostosta. Niinistö haluaisi puhua Putinin kanssa Euroopan neuostosta-mutta en maallikkona jaksa uskoa, että Putinia kiinnostaa keskuskustella siitä- sanktiointi ym turvallisuuspolittiinen toiminta mitä Suomi on osoittanut Venäjälle on varmasti lyönyt särön suhteisiin!

Mikä on se "länsi" mihin Suomi kuuluu?

"Suomi kuuluu länteen" on tuttu ja joillekin turvallisuuden tunnetta lisäävä lause. Puolueettomuus on käsitteenä samastettu Yya-Suomen, suomettuneisuuden ja nolon rähmällään olon kanssa ja haudattu historiaan.

 

Olen samaa mieltä rähmällään olon turmiollisuudesta ja siitä, että suomettuneisuus ja sen perintö vei median ja monen poliitikon uskottavuuden. Mutta miksi me edelleenkään emme vaadi medialta ja/tai poliitikoilta enemmän? Rähmällään nimittäin voi olla muuallekin kuin itään. Käännetään siis katse sinne ns. länteen, johon me ns. kuulumme.

Olemmeko matkalla ”jatkosotaan” ¤ … (Lapissa ärjyvät Naton sotakoneet)

Tunnetusti Jatkosota [1, jonka piti aluksi olla vain Kesäsota – eli Suur-Suomen retki Saksan kolmannen valtakunnan kanssa hakemaan takaisin korkojen kera mitä Talvisodassa [2 meiltä vietiin. Talvisodan osalta on todettava esille tullut tosiasia: Sellaiset herrat, jotka ratkaisivat paljon kohtaloitamme myöhemmin, kertoivat yhdestä suusta vuonna 1939 – ennen Mainilan laukauksia:

Aatteen mies

Tuomas Enbuske sanoi televisiossa haastatelleensa kaikkia vuoden 2018 presidenttivaalien ehdokkaita, joitakin useampaankin kertaan ja että kaikista ehdokkaista älykkäin on Paavo Väyrynen. Siispä tapaamaan Paavo Väyrystä, koko kansan Paavoa, kuten häntä mainostetaan. Tapaaminen onnistui 18.10.2018 eduskunnassa hänen työhuoneessaan.

Zapad 2017 – nyt jylisee West trolling propaganda*

Saksalainen Bild.de -lehti [1 innostui nimettömästi venäläis-valkovenäläisestä puolustusharjoituksesta nimeltä Zapad 2017 [2. Suomalaiset iltapäivälehdet räjäyttivät hyytävät etusivuotsikot [kuva A] – nyt käynnistyi synkkä natotusmanipulaatio. 

Kansa oli juuri jälleen sanonut, että Natoon ei mennä – ja tämähän harmitti natottajamediaa, jotta piti käynnistää suoranainen propaganda. [3

 

Sotaharjoitukset

Iltapäivälehti tänään otsikoi;  Suurharjoitus  Suomessa  hyvin mahdollinen.

Sotaharjoituksista tänään isolla otsikoidaan kuten jokavuotisista pyörremyrskyistä.   No, ilmastonmuutos lienee molenpien takana.

Mikseivät  lehdistömme  ja Niinistö, ministeri siis, pistäisi kerralla  naapureitaan paremmaksi.  Odotan mielenkiinnolla tulevia  otsikoita, maassamme pidettävistä  maailmansodan harjoituksista.

Venäjä ei harjoittele sotaa huvikseen vaan hyökätäkseen

Kuinka typerä pitää olla päästäkseen Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaksi? Kysymys väistämättä heräsi kun luki aamun Hesarista tutkija Juhani Pihlajamaan selityksiä väärinymmärretystä Zapadista.

Aurora lännessä ja Zapad (länsi) idässä.

 

Sattumaa tai ei, Itämeren kiristynyt sotilaspoliittinen tilanne pelkistyy kahteen suureen samanaikaisesti pidettävään sotaharjoitukseen. Lännessä Ruotsin maaperällä Länsi harjoittelee Tukholman, Göteborgin ja lähes keskellä Itämerta sijaitsevan Gotlannin puolustamista, idässä itsenäisten Baltian maiden takana Venäjä ja Valko-Venäjä torjuvat terroristeja.

Ruotsin Aurora 17- ja Venäjän Zapad-17-sotaharjoitukset ottavat mittaa syksyllä

Tämän hetken Itämeren ympäristön turvallisuustilanteen pohjimmainen ydin voidaan kiteyttää muutamaan virkkeeseen:

Natoon kuuluvat kolme Baltian maata ovat sotilaallisesti irrallaan muista Nato-maista. Jotta Nato voisi turvata Baltian maiden turvallisuuden, se tarvitsee Natoon kuulumattomien Suomen ja ennen kaikkea Ruotsin apua. Suomen apu ei ole niin välttämätöntä, mutta Ruotsin apu on ehdotonta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä