JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maksukatto

Miten uusi sote huomioi potilaan itsemäärämisoikeuden ja asiakasmaksukaton?

 

Valvira: Potilaan itsemääräämisoikeus

Potilaan itsemääräämisoikeus on sosiaali- ja terveydenhuollon johtava periaate. Potilaslain mukaan potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

Onko tulevan sote-asiakasmaksulain mahdollinen maksukatto oikeudenmukainen?

 

"Lähes puolet suomalaisista maksaa vuosittain joitakin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja.

THL:n tutkimuksen mukaan suuri osa maksuista kasautui kuitenkin hyvin pienelle osalle väestöstä. Kymmenesosa asiakkaista maksoi lähes puolet kaikista tasasuuruisista asiakasmaksuista.

Pääsiäiseksi: luksus-sotea

Kohta 87-vuotias isoäitini loukkasi hiljattain jalkansa. Hän joutui viettämään pitkän tovin paikallisen terveyskeskuksen vuodeosastolla. Mummun mukaan hoito oli hyvää ja ruoka maukasta. Samalla osastolla potilaina olleet nuoruuden ystävät piristivät laitosarkea. Osaavien hoitajien ansiosta mummu kotiutui pääsiäiseksi.

 

Erilaisten apuvälineiden ohella mummu sai kotiin viemisiksi kirjeen, jossa valistettiin maksuista. Laissa määrätty potilaan omavastuu on tätä nykyä 691 euroa. Se on pieni hinta kaikesta hoidosta ja palvelusta.

 

Paljon sairastavien tilanne kärjistyy

Hallituksen nostaessa lääkkeiden omavastuuosuuksia ja sekä samanaikaisesti korottaessa sosiaali- ja terveyspalvelujen omavastuuosuuksia paljon sairastavien tilanne kärjistyy. Vaikeasti ja paljon sairastava elää jo tällä hetkellä usein köyhyysrajan alapuolella.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä