JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Haittaverotus

Lopulta jäljelle jää vain aito kulutusvero

Liikenneministeri Anne Berner on nyt julkaissut ennenkuulumattoman kulutukseen ja sen haittajälkeen perustuvan liikennekäyttäytymisveron eli ”maksat siitä mitä käytät, kulutat ja jätät jälkeä ympäristöön ja tiestöön eli väylästöön”

 

Eturyhmäpolitikointi saa jopa sahaamaan omaan nilkkaan

Yhteiskunnallista keskusteluamme hallitsee eturyhmäpolitikointi, jossa kaikin keinoin yritetään saada itselle tulonsiirtoja muilta tai ylläpitää saavutettuja etuoikeuksia. Ratkaisukeskeisyys tai kokonaisuuksien katsominen eivät tule kysymykseenkään.

Vinksahtaneimmillaan tämä johtaa siihen, että kustaan jopa oman eturyhmän pakkiin, jotta vastapuoli ei vain saisi parempaa neuvotteluasemaa. Esimerkiksi:

Vihreä verotus

Jatkuvasti kuulen kuinka ei ole vihreää kasvua, on vain tuhoisaa kasvua. Syykin lienee selvä. Esim 1970 luvulla maalaisille myytiin öljylämmitystä halvalla korvaamaan roskapuun polttoa. Myöhemmin on sähköä dumpattu lämmityskäyttöön, hiiltä myydään alle omakustannushinnan ja nyt on öljyn hintakin romahtanut alle tuotantokustannusten. Ihme jos fossiilisten käyttö lisääntyy?

Sähkönsiirtovero

Pohjoiskarjalan sähkön lehdessä oli esitetty kuinka sähköä verotetaan. Äärimmäisen typerästi tietysti, se ei liene kellekään yllätys.

Tavoite on leikata hiilidioksidi päästöjä ja siirtyä uusiutuviin. Kaiken järjen mukaan tuo onnistuisi helpoiten jos hiilidioksidi päästöjä verotettaisiin, muita muotoja ei.

Nykyinen malli on ensi vuonna 2.79c kwh + alv (=3,4596 c kwh) tuotantotavasta riippumatta. Hiilelle ei ole veroa.

Lääke länsimaiden ylipaino-ongelmaan

The Telegraph uutisoi ehdotuksesta, jossa tarjotaan verohelpotuksista ihmisille, jotka suostuvat taistelemaan ylipainoa vastaan Iso-Britanniassa. Miksei tällaista ratkaisua voisi kokeilla Suomessakin?

Työn verotuksesta voidaan luopua - luonnos Edistyspuolueen varjobudjetiksi

Ohessa luonnos Edistyspuolueen varjobudjetiksi, kirjoitus ei edusta puolueen virallista kantaa.


YLEISTÄ

Haittavero, hyvä ja paha pyrstöke

Marxin teoriassakin on virheitä, mä oon niitä pyrkinyt oikomaan. Marx oletti ihmisen olevan homo econimicus, taloudellisesti järkevä ihminen. Ei ole. Saatuaan perustarpeet, ruuan ja lämmön, loppuu älykäs käytös. Ihminen on suhteellisen pariutumishaluinen olio joka säästää ostaakseen uuden auton joka oletettavasti korjaa pariutumismenestystä. (vai keksitkö sinä muita syitä katumaasturin, ferrarin, palatsin.. ostoon?)

Sinulla on kaksi keinoa maksimoida lisääntymismenestys.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä