JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaikki blogit puheenaiheesta Frexit

Ranska valitsi toivon, Englanti on epätoivoisessa tilassa ja tilanteessa.

Englannin lähtiessä neuvottelemaan brexitistään, se on epätoivoisessa tilassa. Kovan linjan brexit kärsi vaaleissa tappion ja maassa on hallituskriisi.

Ranska taas valitsi toivon, eli yhteistyön linjan Saksan kanssa.

EU:n uusi yhtenäistäminen alkaa syksyllä Saksan vaalien jälkeen, jos Saksan vaalit päättyvät Merkkelin, eli EU- myönteisen politiikan voittoon, kuten Ranskankin vaalit.

Englanti ei ole enää sisällä EU:ssa, vaikka eroneuvotteluja ei ole edes aloitettu, joten se ei nyt pääse EU:n uutta tulemista enää EU:n sisältä käsin sabotoimaan.  

Brexit, Trump, Le Pen entä sitten?

 

Pian nähdään kuka valitaan Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Jatkan aiempien blogieni linjalla ja ennustan,että Marie le Pen voittaa. En ole paneutunut syvällisesti gallupeihin tai muihin asiantuntijalausuntoihin puhumattakaan Suomen valtamediasta. Yksinkertaisesti siksi, että sekä Brexitin että Trumpin valinnan kohdalla ne menivät totaalisesti metsään.  Miksei nytkin? Eikä kahta kolmannetta.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros – Populismin nouvelle vague?

Tässä vaiheessa voidaan varmasti jo sanoa, että eliitin ja järjestelmän vastainen populismi on tullut jäädäkseen Euroopan politiikkaan: Ranskan presidentinvaalien neljän kärkiehdokkaan joukossa on kaksi järjestelmänvastaista ehdokasta, jotka kyselyissä yhteensä ovat saamassa reilun 40% prosentin äänisaldon ensimmäisellä kierroksella. Asetelma Ranskan presidentinvaalien aattona Euroopassa on kutkuttava. Vuonna 2016 poliittiset mannerlaatat järisivät ensin Euroopassa keskikesän Brexit kansanäänestyksessä ja toisen kerran Donald Trumpin valinnan yhteydessä Yhdysvalloissa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä