JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Totuus ei pääse eetteriin Suomessa

Suomessa eletään ihmeellisessä tilassa. Väittäisin näin, että Suomessa eletään valheessa. Kaikki mukamas hyvin, muttei sitten kuitenkaan.

Otan otteita Raamatun Hoosean kirjasta, ja virrestä “Jo vääryys vallan saapi.” Kirjoituksessani on neljä (4) kohtaa:

1 Jumalan tunteminen
2 Kansan haureus, avionrikkominen
3 Pappien vastuu
4 Hyväosaisten ylivalta Suomessa

-

1 Jumalan tunteminen

Hoosean kirja, luku 4:

1. Kuulkaa Herran sana, te israelilaiset, sillä Herralla on
oikeudenkäynti maan asukasten kanssa; sillä ei ole uskollisuutta, ei laupeutta eikä Jumalan tuntemusta maassa.

Virsi “Jo vääryys vallan saapi”, 1. säkeistö

1. Valittaa täytyy totta
ja surra suuresti,
kun vääryys vallan ottaa
ja pahuus paisuupi.
Mykäkskö tuli kerran
jo kaikki maailma,
kun oikeutta Herran,
ei kenkään julista?

Hoosea 4

4 -- Kansaa ei pidä syyttää
eikä tavallista ihmistä rangaista.
Sinua, pappi, minä syytän.
5 Sinä kompastut päivänvalossa,
ja yöllä kompastuu profeetta
yhdessä sinun kanssasi.
Sinä saatat kansasi tuhoon.
6 Näin tuhoutuu minun kansani,
sillä kukaan ei tunne minua
.
Koska sinä olet hylännyt minut,
hylkään minäkin sinut,
et saa enää olla pappinani.
Sinä olet unohtanut Jumalasi lain,
minäkin unohdan sinun lapsesi.

-Tuntevatko suomalaiset papit Jumalan? Jos tuntevat, miksi he eivät julista Jumalan sanaa niinkuin se on kirjoitettu? Menee melko vaikeaksi touhu Suomessa, jos todellakaan Raamatun totuuksia ei kukaan julista. “Missä ilmoitus puuttuu, siellä kansa käy kurittomaksi”. Saatetaan pitää viikosta toiseen juhlakokous, mutta mikä onkaan sen sisältö? “Niin käy kansan niinkuin papinkin”.

-

2 Kansan haureus, avionrikkominen

Hoosean kirja, luku 4:

13. Vuorten huipuilla he uhraavat, polttavat uhreja kukkuloilla, rautatammen, haavan ja tammen alla, sillä niiden varjo on suloinen. Sentähden tulee teidän tyttäristänne porttoja, ja teidän miniänne rikkovat avion.
14. En minä rankaise teidän tyttäriänne siitä, että he porttoja ovat, enkä miniöitänne siitä, että he avion rikkovat, sillä miehet itse poikkeavat syrjään porttojen kanssa ja uhraavat pyhäkköporttojen kanssa; ja ymmärtämätön kansa kukistuu.

-Suomessa valtava määrä avioliittoja rikkoutuu vuosittain. Millä perustein ihmiset menevät naimisiin? Tapahtuuko se hetken mielijohteesta, vai aidosta palavasta, itsensä uhraavasta rakkaudesta puolisoa kohtaan? Miksi Suomessa on niin paljon rikkoutuneita perheitä? Eivätkö ihmiset osaa elää sovussa? Mitä pappi oikeastaan kysyy naimisiin meneviltä pareilta? Selvitetäänkö voiko liitto kantaa vai ei?

-

3 Pappien vastuu

Hoosean kirja, luku 4:

9. Mutta papin on käyvä niinkuin kansankin: minä rankaisen häntä hänen vaelluksestansa ja kostan hänelle hänen tekonsa.
8. Minun kansani synnistä he saavat ruokansa, heidän pahoja tekojansa heidän sielunsa himoitsee.

-Papeilla on köykäisesti sanottuna ongelma: Heidän on saarnattava sanaa, mutta he saavat palkkansa ihmisiltä. Siten on monesti menty siihen, että puhe on niitä-näitä, synnistä, parannuksen teosta, helvetistä tai muusta “ikävästä” ei juuri puhuta. Pahimmillaan kristillisyys näyttäytyy ns. menestyskristillisyytenä, jossa “asiat alkavat mennä hyvin”, kun ihminen astuu uskon tielle. Dollareitakin tai eurojakin voi tulla tilille sillä tiellä.

-

4 Hyväosaisten ylivalta Suomessa

“Jo vääryys vallan saapi”, 2. säkeistö, loppu, säkeistöt 3-4:

Ei köyhän, kurjan ääntä
viattomuudessaan
kuunnella, rikas vääntää
lait myöten tahtoaan
.

3. Kas lähimmäistään syövät
Nuo jumalattomat,
Viekkaudella vievät
Sen elot ainoat;

Kuin käärme
kiukussansa
He korvat lummessa,
Ahdistelevat kansaa,
Sortavat vaivaista.

4. Mut kerran Herra kostaa
työt jumalattomat,
rankaisee ansiosta
ryöstäjät viekkahat
,
ne jotka täällä veivät
orvolta oikeuden
ja lesken leivän söivät,
vaivaisen osuuden.

Jesajan kirja, luku 1:
23. Sinun päämiehesi ovat niskureita ja varkaiden tovereita; kaikki he lahjuksia rakastavat ja palkkoja tavoittelevat; eivät he hanki orvolle oikeutta, lesken asia ei pääse heidän eteensä.

-Mitä onkaan tapahtunut politiikassa? Yksityistämisiä ja erilaisia ihmistä pomputtavia lakeja (aktiivimalli). Para-aikaa käydään lakkotaistelua irtisanomislaista. Samoin poliitikot tuntuvat olevan tänäpäivänä enemmän palkkioiden ja palkkojen perään, kuin asioiden ja heikoimpien olosuhteiden parantamisen puolella. Politiikasta on tullut “Tanssii-tähtien-kanssa -julkisuuskuvapolitiikkaa”.

-

Tähän päätän lähetykseni tältä erää. Luota siis hyvin köykäisesti pappiin tai poliitikkoon tämänpäivän Suomessa. Kaikki ei välttämättä ole sitä miltä näyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taas kerran suosittelen tutustumista Vapautuksen teologiaan. Olet osittain samoilla jäljillä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Janne.

Vapautuksen teologia vetää (joskin oikean) johtopäätöksen siinä, että rikkaat sortavat köyhiä. Tätä tukee myös Raamatun sana. Siitä eteenpäin on sitten kyseenalaista. Tarkoitan sitä, että -> rikkaat sortavat köyhiä -> pitää ajaa sosialismia/kommunismia.

Jos asiat ja ihmiset eivät toimi kapitalismissa, eivät ne toimi sosialismissakaan. Ihmisestähän (ja tietty Jumalasta) kaikki loppujen lopuksi on kiinni. Siksi pääosin kirkonmiehet ovat varoneet sosialismia, koska se ei välttämättä poista ongelmia, vaan jopa pahentaa niitä.

Ymmärrän sosialistien tarpeen säädellä uskontoa. Jos julistus on ollut kehnonlaista ennen kommunismia, ja osittain kommunismi on noussut jonkinlaiseksi pseudo-ratkaisuksi köyhyyden ongelmaan, niin sosialistit eivät näe mitään käyttöä uskonnolle. Julistuksen on lunastettava paikkansa yhteiskunnassa ja sen pitää olla vaikuttavaa (tämä tietty Jumalan avulla). Voi kuitenkin olla, että jokin maa on samanlaisessa tilassa kuin muinainen Israel Hoosean ja Jesajan aikana, että mikään ei auta.

Rukoilla voi aina maansa puolesta.

Tietty sosiaalidemokratia on noussut kristillisyyden pohjalta, ja osittain pohjaa siihen. Siltäkin on tippumassa pohja pois alta, koska kristillisyys vähenee yhteiskunnassa.

Näen Suomen tulevaisuuden ensisijaisesti hengellisenä ongelmana. Oikeaa Jumalan tuntemusta ja tietämystä meillä on todella vähän. Siksi tämä maa on sellaisessa tilassa kuin se on.

Toimituksen poiminnat