JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Puigdemont on demokratian tilan kanarialintu Euroopassa

Kanarialintu-sanonnalla tarkoitetaan sitä, että ennen vanhaan kaivoksissa oli kanarialintuja häkeissänsä ilmaisemassa hapen loppumisesta kaivoksessa. Kanarialintu siis pökräsi ennenkuin ihminen, ja siten varoitti kaivosmiehiä vaarallisesta tilanteesta.

Näen näin, että Katalonian Carles Puigdemont on samalla tavalla demokratian tilan kanarialintu Euroopassa. Katalonian itsenäisyyshankkeesta voidaan olla montaa mieltä, mutta mitä itse asiassa tuo episodi toi julki demokratian tilasta Euroopassa? Ainakin Espanjassa äänestystä pyrittiin häiritsemään ja mielenosoittajia ja äänestäjiä pamputettiin. Euroopan unioni ei oikeastaan halunnut puhua tai puuttua aiheeseen, koska sillä oli Brexit-peikko vielä tuoreessa muistissa. Myöhemmin Puigdemont sai turvapaikan Belgiasta, mutta hänet pidätettiin Saksassa Suomen reissun jälkeen.

Edelleenkin voidaan kyseenalaistaa Katalonian irtaantumisen järkevyyttä Espanjasta, mutta pääosin itsenäisyysliike oli demokraattinen, siis demokratian sääntöjä kunnioittava. Lähtökohtaisesti siis tällaista demokraattista liikettä pyrittiin tukahduttamaan ja sitä ei puolustettu mm. EU:n ja Saksan taholta. Voisi siis sanoa, että Katalonia oli musta päivä demokratialle Euroopassa.

Omat pisteet myös Keskustan Mikko Kärnälle, joka kutsui Puigdemontin Suomeen, ja jos ihmiselle mitään kunniaa saa antaa. Ilman hänen puheenvuoroaan Puigdemontin vierailusta Suomeen tätäkään kirjoitusta ei olisi olemassa. Samalla Kärnä toi esiin ns. alueiden Eurooppaa, jossa erilaiset paikallisalueet olisivat enemmän esillä yhden kokonaisuuden sijaan. Tärkeä pointti tämäkin. Harmi, että Puigdemont pidätettiin Suomen matkan jälkeen.

Lopuksi: En nyt meinaa uskoa tätä itsekään, että lähtisin jotain natsittamaan; mutta onko Katalonia ja Puigdemontin kohtelu heikko signaali siitä, että fasismi tekemässä paluutaan Euroopassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eikös P. ole katalonian lintu?

Kanariansaarelaiset ovat ihan tyytyväisiä itsehallintoonsa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yhdessä keskiaikaisessa metallurgiaoppaassa kerrottiin, että ne merkilliset kuolemat kaivoksissa johtuivat maanalaisista demonien pesistä. Samalla tapaa Euroopan demoneja on pinnan alla piilossa. Puigdemont taisi osua Franco-nimisen demonin pesään.

Juha Hämäläinen

Kyllä fasismi on ollut läsnä koko ajan EUn historissa. Termiä voi soveltaa vapaasti kuten rasismia nykyään käytetään.

Talouspolitiikka on globaalisti fasistista. Sitä ei saa arvostella ja sen väitetään perustuvaan tieteeseen, joka on taloustiede.

EUn unionifasismi on myös arvostelun yläpuolella. Tämä fasismi on edennyt asteelle, jossa EUn taloudellisia, poliittisia tai sotilaallisia toimia arvosteleva joutuu rangaistuksi eri tavoin. Fasismin yleinen piirre onkin suvaitsemattomuus, yksisilmäisyys ja fanaattisuus sekä kiristyvä kuri, joka viedään lainsäädäntöön asti. Väärät ajatukset vievät lopulta linnaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Taitaa olla niin, että herra Hämäläinen ei todellakaan tiedä, mitä fasismi tosiasiassa on. Sen verran hän kirjoittaa puuta ja heinää. The Encyclopedia of Marxism määrittelee fasismin seuraavasti:

1. Oikeistolaista ja se on tiukasti marxismia, sosialismia, anarkismia, kommunismia ja environmentalismia vastaan. Tämä ei sovi EU:hun, koska EU sallii kyseiset suuntaukset.

2. Nationalistista, sillä se korostaa nationalismia ja patriotismia. EU ei korosta näitä kumpaakaan.

3. Fasistinen yhteiskunta on hierarkinen ja se on rakennettu yhden johtajahahmon ympärille. EU:ta ei ole rakennettu yhden vahvan johtajan ympärille.

4. Epätasa-arvoisuus, sillä fasismi halveksii tasa-arvoa ja se on vähemmistöjen oikeuksia vastaan. EU sinänsä ei ole vähemmistöjen vastainen, mutta se ei myöskään aina ole onnistunut suojaamaan niiden oikeuksia.

5. Uskonnollisuus, fasismiin kuuluu suuri määrä taantumuksellista uskonnollisuutta. EU korostaa uskonnonvapautta.

6. Kapitalismi, fasismissa pahimmanlaatuinen suuryritysten valta on täydellistä ja työntekijöiden oikeudet on tuhottu. EU sallii ammattiyhdistysliikkeiden edistää omia etujaan.

7. Fasismi ajaa sotaa yhdessä kapitalismin kanssa, koska sota voi luoda markkinoita. EU:n yksi tehtävä on pyrkiä säilyttämään rauha Euroopassa.

8. Fasismiin kuuluu tahdonvoima, jolla omaa toimintaa oikeutetaan. Tällöin puhutaan esim. rodullisella alemmuudella, historiallisesta kohtalosta, jota kautta pyritään omia tavoitteitaan. EU pyrkii edistämään rodullista tasa-arvoa.

9. Fasismi inhoaa modernismia, etenkin luovia taiteita, jotka se pyrkii esittämään rappiotaiteena. EU tunnustaa ilmaisunvapauden sangen laajasti.

Lähde: https://www.marxists.org/glossary/terms/f/a.htm#fa...

Tämän lisäksi Hämäläinen käyttää fasismia iskusanana määrittelemättä sitä mitenkään. Hän vain katsoo, että jokin asia on hänestä vastenmielinen, niin hän kutsuu sitä fasismiksi syvemmin miettimättä asiaa. Hän vetää väitteitä hihasta mitenkään perustelematta niitä, ja kun niitä väitteitä aletaan tarkastelemaan, niin hänen "osamisensa" paljastuu hyvin ohueksi.

Hän väittää, että EU:n toimia arvosteleva joutuu rangaistuksi eri tavoin, mutta hän ei anna yhtäkään esimerkkiä tästä, vaikka hän sanoo, että "Väärät ajatukset vievät lopulta linnaan".

Tämän jälkeen voidaankin sanoa, että luo omia olkiukkojaan, joita hän piiskaa. Niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Toimituksen poiminnat