JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kiina ja Intia saavat satojen miljardien(?) edun länsimaisesta tuotekehityksestä

Kaukoidässä kopioidaan. Tämänhän kaikki tietävät, ja jos eivät tiedä, niin nyt tietävät. Väitänpä näin, että esimerkiksi Kiina ja Intia ovat saaneet miljardien, jopa satojen miljardien edun länsimaisesta tuotekehityksestä – olipa yrityksen toimiala tai tuote mikä hyvänsä.

Ilman länttä ei olisi Kiinan ja Intian talousihmeitä. Ensin siellä kopioidaan tuote ja sitten se myydään “takaisin” länteen, joko Eurooppaan tai USA:han. Itseään saavat syyttää myös siellä toimivat länsimaiset yritykset, joiden tuotteet ovat päätyneet kopioitaviksi alihankkijoiden kautta.

Miten länsi kompensoi tätä epäreilua etua, joka “uusilla talousmahdeilla” on? Miten länsi kompensoi kauppataseiden räikeää epäsuhtaa vaikkapa Kiinan ja USA:n/Euroopan välillä? Tullit ovat yksi ratkaisu, mutta luulenpa näin, että myös muita keinoja olisi käytettävissä. Voiko kuitenkaan tällainen meno jatkua loputtomiin lännen näkökulmasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Länsimaat ovat kouluttaneet kilpailijansa myös tuotannossa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

USAn ja Euroopan tullien erotus on kokonaisuutena olematon.Tuoteryhmävertailu löytyy WTO-sivuilla interaktiivisessa kartassa.

Toimituksen poiminnat