JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Etsiytyvätkö poliitikkojen kannat ajan kuluessa kohti poliittista keskustaa?

Otsikon mukainen väite tällä kertaa. Suomessa suurimpia puolueita ovat olleet lähtökohtaisesti Keskusta, Kokoomus ja SDP. Joku on joskus sanonut, että niistä kaikki tai kaikki puolueet edustavat oikeastaan sitä samaa.

Vaikka siis eroja onkin puolueiden välillä, niin onko totta, että ajan kuluessa poliitikkojen tai poliittisten puolueiden kannat etsiytyvät kohti poliittista keskustaa? Kun näin on sitten asian laita, niin ei ole todellisuudessa mitään väliä sillä, mitä puoluetta äänestää?

Tosiasiassahan keskustaa tai ns. poliittista konsensusta haastaa Suomessa ja Euroopassa varsin voimakkaasti tällä hetkellä (oikeisto)populismi. Mutta käykö heidänkin tapauksessaan niin, että ajan myötä – vaikka voittaisivat vaaleissa – kannat lieventyvät kohti poliittista keskustaa?

Toisaalta tällainen ilmiö voi olla hyvä vakauden kannalta. Että ollaan maltillisia, eikä välttämättä haluta tuoda poliittisia (ääri)laitoja mukaan areenalle. Toisaalta sitten yhteiskunnan uudistumiskynnys nousee, kun keskustalaista konsensusta on vaikeaa muuttaa äänestämälläkään, kun kaikki puolueet ovat asioista samaa mieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Puolueiden valta yhteiskunnassa tulee vähenemään ja kait ne pakosta alkavat laulaa samoja lauluja.

Kähmintä jatkuu ennallaan.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

En tiedä, huomaatko sitä itse, mutta olet Pekka kova arvostelemaan muita. Mutta mikä onkaan oma tilasi? Oletko jollain tavalla ehdottoman varmasti ns. muita parempi ihminen?

Pekka Iiskonmaki

#2
Valtaosaa parempi.

Ja olen kirotun usein oikeassa.

Toimituksen poiminnat