JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Trump ja faktantarkistajat

Kun Trump oli ehdolla presidentiksi ja hänet valittiin presidentiksi, niin samaan aikaan alkoi ns. faktantarkistus. Faktantarkistuksen ideanahan on siis se, että (kaikki) ehdokkaan väittämät tarkistetaan todellisuutta tai totuutta vasten, ja väärät väittämät erotetaan tosista.

Pidän tätä hyvänä asiana. On aina iloinen asia, kun totuudella on kysyntää. Se kuitenkin on loppupeleissä se mikä merkitsee.

Kummallisena kuitenkin pidän sitä, että faktantarkistus alkoi todenteolla juuri Trumpin kohdalla. Hänhän oli ja on edelleenkin jonkinlainen median ja “establishmentin” inhokki. Tarkastettiinko faktoja samalla innolla ja tarkkuudella kuitenkaan ENNEN Trumpia? Väitän tässä siis näin, että Trump saa epäreilua kohtelua, jos häntä ennen ei tarkistettu faktoja samalla innolla.

Tietysti Trump itse lanseerasi sellaisen termin kuin valemedia (fake media). Varmasti kuitenkin syystäkin. Ei kaikki, mitä jenkeissä on uutisoitu, ole pitänyt paikkansa. Tästä tietysti media otti kopin, ja ryhtyi siilaamaan kaikki Trumpin puheet ja väittämät täikammalla.

Olen kuitenkin valmis antamaan Trumpille anteeksi hänen mahdolliset mokansa siinä mielessä, että hän on asemassa, jossa tulee puhuttua paljon. Monet hänen puheensa eivät ole etukäteen valmisteltuja, ne ovat improvisoituja, ja hän toimii monessa asiassa ns. vaiston varassa. Tekevälle sattuu, ja niin Trumpillekin.

Toisaalta Trump ei ole kuka tahansa ihminen. Hän on menestynyt yritysjohtaja ja Amerikan presidentin – maailman vaikutusvaltaisimman poliittisen henkilön – roolissa, tehtävässä ja asemassa. Häneltä voisi odottaa, että hänen puheensa ja väittämänsä kuitenkin ovat harkittuja ja tarkkoja. Niinkuin ne pääasiassa ovat kuitenkin olleet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Toni Rintala

Trumpin ansiosta yhä useammat osaa kyseenalaistaa valtamedian uutiset ja miettiä, onko ne oikeasti totta..

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Trumpilla on paikkansa. Ei mikään turha mies, vaikka hänestä kovasti yritetään sellaista tehdä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Trump tekee hyviä päätöksiä Usan kannalta, mutta kirjoittaa ja puhuu välillä sitten ei niin viisaita.. Kuten varmasti jokainen meistä voi arvata että Lähtisikö Trump itse koulun sisälle pysäyttämään kouluampujaa, ilman asetta? .. Tai edes aseen kanssa.. Mutta oikeassa hän taas oli siinä että poliisit olivat pelkureita kun ulkona vain seisoivat! Kyllä siihen tehtävään mentäessä pitää olla valmis riskeeramaan oma henki muiden hyväksi, varsinkin lapsien/nuorien!!

Toivottavasti Ei nyt Trump lähde tähän Demokraattejen aseiden kielto linjalle.. Ja veikkaan ettei lähde, häneen ei juuri voi vaikuttaa ulkopäin ilman hyvää perustetta!

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Faktantarkastajat ovat yksi raivostuttavimmista ilmiöistä nykyisessä mediassa. Kuka tarkastaa faktantarkastajan faktat?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kummallisena kuitenkin pidän sitä, että faktantarkistus alkoi todenteolla juuri Trumpin kohdalla. Hänhän oli ja on edelleenkin jonkinlainen median ja “establishmentin” inhokki. Tarkastettiinko faktoja samalla innolla ja tarkkuudella kuitenkaan ENNEN Trumpia? Väitän tässä siis näin, että Trump saa epäreilua kohtelua, jos häntä ennen ei tarkistettu faktoja samalla innolla."

Vasta Trumpin tulo politiikkaan loi faktantarkistukselle todellisen tarpeen. Tällaista valehtelijaa ja rehentelijää ei ole ennen nähty länsimaisen valtion johdossa. Trump saa osakseen juuri sellaisen kohtelun kuin hän on puheillaan ja teoillaan ansainnut.

Hän on hyvä presidentti kaltaisilleen miljonääreille. Saa nähdä, milloin hänen yksinkertaiset äänestäjänsä havaitsevat ja uskovat tulleensa nenästä vedetyiksi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#5
Vasta Trumpin tulo politiikkaan loi faktantarkistukselle todellisen tarpeen
................

Älä muuta sano. Tässä hänen ekat noin pari sataa valhetta.

https://www.nytimes.com/interactive/2017/06/23/opi...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Onpa siinä listaa alkajaisiksi. On käsittämätöntä, että jotkut suomalaisetkin ovat nielleet Trumpin koukun.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #13

#13
Trump on persujen idoli yhteisen ideologian, eli rasismin takia. Ja yhteisen asian puolesta saa puhua paskaa vaikka seinät ruskeiksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

Sepä tietenkin. Jämäkkä rajat kiinni -mies saa puhua läpiä pääähänsä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Politifact.com on tunnetuin ja luotettavin vsta 2007.Takuuvarmasti 15000 tarkistusta sisältää paljon muuta kuin Trumppia.Plogisti tapansa mukaan tarjoaa mielipiteitään faktana.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyllähän niistä g w bushin puheista on kirjakin koottu. sitä ei vaan media mainosta.

muutama kukkanen on mieleen jäänyt.

ne orjarannikkolaiset jotka lähtivät usa:han vapauden rakkauden innoittamana
toi puhe oli siis orjarannikolla

kansojen välinen satoja vuosia kestänyt ystävyys.

hirosimassa puhui noin.

Eikäpä noi sipilänkään puheet aina tarkkaa penkomista kestä. mutta jos joku penkoo, vaihtuu toimittaja. meilä faktat sataa pääministerin suusta.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kyllä USA:n presidenttien väitteitä on jo kauan "faktatarkistettu". Pieninä esimerkkeinä Bill Clinton ja Richard Nixon. Molemmat saivat osansa faktojen tarkistuksesta.

Niin, joo, myös G W Bush puhui puhdasta sontaa, mutta eri asioista kuin B. Clinton, ja kyllä tuota sontaa kauhisteltiin medioissa. Siis sekä herra Clintonin että G W Bushin osalta. Tosin eri medioissa.

Kirjoittaja on ehkä sen verran nuorempi, että ei muista mitä on aikaisemmin tapahtunut. Mutta kyllä tuolla faktojen tarkastuksella on maailmalla pitkät perinteet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tykkäättekö te Trumpia puolustelevat ihan oikeasti hänen tyylistään? Käsi sydämelle.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Trump on kansansa presidentti. Ei mielestäni mikään huono valinta. Ymmärrän tietysti jollain tavalla, jos ei sovi vasemmistolaiseen makuun.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eli kansa on jaettu enemmän kuin koskaan. Sekä Suomessa että Usassa. Meillä ei olekaan kuin vasemmistolaisia tai oikeistolaisia geenejä jotka aiheuttavat erilaisia vaistoja.

Toimituksen poiminnat