JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Vasemmiston “natsi”-leimakirveet lentävät turhankin ärhäkästi

Internetissä ns. “natsikortti”-ilmiötä kutsutaan oikeammin 'Godwinin laiksi'. Sen mukaan mitä pitemmälle keskustelu tietystä aiheesta kehkeytyy, sitä todennäköisemmin verrataan asiaa natseihin tai Hitleriin.

Oma lukunsa tässä on suomalaisen vasemmiston edesottamukset. Vasemmistolaisten, punasävyisten lasien takaa tarkasteltuna kaikki mikä ei julista vasemmiston omaa “totuutta”, on vähintäänkin kapitalistista, jopa natsistista.

Otan kaksi esimerkkiä:

Vasemmistoliiton Juhani Harjunharja on sanonut puheenvuorossaan hallituksesta näin: “Ehkä nykyinen kovan oikeistolaisen (natsismiinkin pitkälle kallellaan olevan?) hallituksen ja sitä avustavan virkakoneiston on sen verran vaikeaa katsoa silmästä silmään "kättensä tuotoksia", joten heistä täytyy päästä eroon hinnalla millä hyvänsä.”

Harjunharja on sentään laittanut kysymysmerkin vihjailuunsa, joten se ei sentään ole niin suora viittaus natsismiin kuin olettaa sopisi.

Vielä täysin oma lukunsa on Kai Sadinmaan tuotokset. Näissä tuotoksissaan Sadinmaa on natsittanut Suomen evankelisluterilaista kirkkoa oikein olan takaa. Ilmeisenä perustelunaan hänellä on se, että kerran Saksassa osa luterilaisesta kirkosta toimi natsien kanssa yhteistyössä. Niinpä asian täytyy olla myös tämänpäivän Suomessa.

Nämä ovat mielenkiintoisia väittämiä, ja ne originoituvat lähes poikkeuksetta Vasemmisto(liito)n leiristä. Katson näin, että näillä väitteillä ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa; ne ovat poliittisesti värittyneitä ja puhdasta, joskin mielestäni huonoa, retoriikkaa.

Mieleen tulisi kysyä näiltä herroilta, että mitä he sitten aikovat tehdä, jos ja kun eteen tulee oikea natsi? Pystyvätkö he sellaisen edes tunnistamaankaan, kun ovat ensin natsittaneet kaikkia poliittisia vastapuoliaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Natsismista puhuvat ja sitä leimana käyttävät eivät havaintojeni mukaan edes tiedä mitä kansallissosialismi oli.

Tästä syystä tarkalleen minä ja kaverini tervehdimme toisiamme aina kahvilassa tavatessa Hitlerin löysällä natsitervehdyksellä. Se tuntuu mukavalta ja vapauttavalta. Kaikkien ismien ja teennäisen hyvätapaisuuden vapaalta pilkalta.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tämän natsitervehdyksen synnyn ovat varmaan monet kuulleet, mutta kerron sen kuitenkin.

Hitler oli talvella matkalla kuplavolkkarilla ja oli kylmä. Hän ajoi tien sivussa olleen porukan ohi ja koitti kädellään, tuleeko tuulilasiin lämmintä. Tien sivussa olleet luulivat, että kyse oli uudesta tervehdyksestä ja alkoivat tervehtiä samanlaisella tavalla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niin natsi kuin rasistikin ovat kärsineeet viime vuosina inflaation.
Niistä on tullut haukkumanimiä kuten pa**apää - edellinenkään ei kirjaimellisesti tarkoita mitä kuvaa.

Pitäisikö keksiä uudet sanat natsille ja rasistille ja jättää edelliset vihervasemmiston verbaliikkaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuvailemasi "natsikortti" -ilmiön lisäksi on myös olemassa toinen ilmiö:

"Sinä käytät natsikorttia" -ilmiö.

Se tarkoittaa sitä, että kaikesta vastuusta perustella mielipiteitään tai jatkaa itsensä kannalta umpikujaan ajautunutta keskustelua vapautuu helposti ja "hyväksyttävästi" sillä, että voi todeta vastapuolen maininneen sanan "natsi". Tämä ilmiö on vallannut enenevässä määrin alaa myös somessa.

Viittaus natseihinhan ei useinkaan ole syytös siitä, että toinen olisi natsi, vaan keskustelun aiheena olevaa asiaa on verrattu kansallissosialismin oppeihin tai käytäntöihin jostain aivan ymmärrettävästä ja validista syystä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vasemmisto yrittää natsittelulla häivyttää Stalinin hirmuteoista keskustelemisen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voitko esittää linkin tai esimerkin, joka valottaisi moista johtopäätöstä?

Saattaa olla, että sellainenkin löytyy, mutta kyllä natsikorttisyytös lankeaa useinmiten nykyään niissä keskusteluissa, joissa kansallissosialismin toimintatapaan verraten kritisoidaan pakolaisten tai maahanmuuttajien piittaamattoman tai epäinhimillisen kohtelun peräänkuuluttamista.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

No sen huomaa siitä, kun keskustellaan Stalinin hirmuteoista, vie vasemmistolainen aina keskustelun natsien hirmutekoihin ja näin vaihtaa puheenaihetta. Näitähän on historian keskustelufoorumit täynnä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Tuo ei välttämättä nykymaailmassa enää ole vasemmistolaisille ominainen piirre. Esimerkiksi Suomen vasemmistoliittolaisista tuskin kukaan pyrkii sen enempää väistelemään Stalinin terrorista puhumista kuin kansallissosialismistakaan.

Sen sijaa tuota esiintyy Venäjä myönteisten putinistien piirissä kosolti.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #8

Näin varmaan onkin. Kiitos tarkennuksesta.

Toimituksen poiminnat