JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Suomalainen ja anglo-amerikkalainen työttömyysaste

Suomen tammikuun 2018 työttömyysaste oli 8,8 prosenttia. Otan vertailukohdaksi tähän anglo-amerikkalaisen maailman, Yhdysvallat ja Iso-Britannian. Siellä työttömyysaste on vähän päälle 4 prosenttia. Saksassa oikeastaan vielä alhaisempi kuin 4 %.

Vaikka työttömyys onkin ollut laskussa viimeaikoina, niin voidaan perustellusti sanoa, että Suomi on näihin verrattuna korkean työttömyyden maa.

Mistä tämä johtuu? Katson näin, että Suomessa työttömyyttä hoidetaan järeämmin ja aggressiivisemmin kuin näissä muissa maissa. Se samalla selittää sen, miksi Suomessa ei ole ihmisiä aivan pohjamudissa, ei ainakaan niissä määrin kuin mitä Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Toinen tekijä mahdollisesti 90-luvun lama ja 2008 laskusuhdanne, jotka jättäneet myös jälkensä talouteen. Missä Suomi olisi, jos täällä olisi vielä ne yritykset, jotka kaatuivat 90-luvulla?

Kolmantena tekijänä erinäinen epädynaamisuus; ihmisten muuttohalukkuus, osaajapula tietyillä aloilla, suomalainen yritystoimintaympäristö.

Neljäntenä erilaiset sosiaaliset tekijät, jotka rajaavat ihmisiä työelämän ulkopuolelle; sairaudet, alkoholismi. Nämä ehkä poikkeuksellisen korkealla tasolla Suomessa?

Oma selityskykyni ja tämä ilta loppuu osaltani tähän. On varmasti muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat. Ei tämä ollut tyhjentävä lista. Huomionarvoista tässä kuitenkin oli se, että ero Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan on huima; Suomessa yli 4 % korkeampi työttömyys.

Tietysti on myös hengellinen todellisuus. Suomessa ihmiset ovat luopuneet Jumalasta, ja siunaus puuttuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

1.Liialliset koulutusvaatimukset
2.Liian pitkät koulutusajat
3.Alan vaihto on todella vaikeaa/hidasta/kallista
4.Tukien joustamattomuus tällä tarkoitan kaikenlaisilla ansoilla ja työkkärien/kelan ihme kuviot joita heidän työntekijätkään osaa selittää, saati tuen saajat itse..
5.Yrittämisen kalleus (verot etc)
6.Työntekijän palkkaus.. Juuri joku työantaja selitti että hän tarvitsee asiakkaalta 5000€kk jotta voi maksaa kulut palkkaamastaan henkilöstä.. Itse työntekijä saa 2000€kk.
Palkka yksistään ei ole paha, mutta kaikki ne muut sivukulut..

Siinä muutama..

ihmisten muuttohalukkuus on aika suurta, mutta jos sinulla on perhe tehtynä ja toisella on työpaikka jo, niin vaikea sitä on lähteä muuttamaan. Toinen syy on sitten sen työnperässä ei muuteta jos työ on jtn. epämääräistä 0-tunti sopimusta..

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Mietin joskus, että onko tämä jäykkyys ja staattisuus tarpeen esim. hyvinvointivaltion toiminnan kannalta. Siis sen, että työtön ihminen ei päädy mihinkään kovin pohjalle.

Toisaalta sitten ainakin osan sääntelystä voi kyseenalaistaa, ainakin sen, mikä erityisesti jarruttaa yritysten perustamista ja pyörittämistä.

Tasapainon löytäminen näiden asioiden välillä on vaikeaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

En ole kristitty, mutta nämä vihjailusi jumalan vihasta ovat paitsi todella vastenmielisiä, myös käsittääkseni kristinopin vastaisia.
Juuri nyt sen jumalasi siunaamassa Amerikassa Kansallisen kivääriyhdistyksen rahoittamat poliitikot syyttävät joukkomurhaaajan iskusta selvinneitä nuoria vasemmiston palkkaamiksi näyttelijöiksi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Suu puhuu sitä mitä sydämessä on.

Jos suurin osa ihmisistä Suomessa elää jumalattomuudessa, niin sillä on näkyviäkin seurauksia. Ja onhan Jumala kuitenkin myös siunannut Suomea sen elinkaarensa varrella.

Mitä tulee anglo-amerikkalaiseen maailmaan, niin siitä minulla on kokemuksia Irlannista. Siellä asiat tuntuivat hoituvan dynaamisemmin - sekä maalliset että hengelliset.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Nämä tilastolliset luvut työttömyydestä nyt on vaan sellaisia lukuja jotka ei kerro kokonaisvaltaista todellisuutta.

Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus työvoimasta.
Työttömyysaste lasketaan 15-74-vuotiaiden työttömien prosenttiosuutena saman ikäisestä työvoimasta.

Työtön on henkilö, joka on työtä vailla. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, (ei määräaikaisesti) joka täyttää työnhaku- ja työnvastaanottokriteerit.

Työttömien ryhmästä on poistettu 9€ kulukorvauksella olevat työhrjoitteliat, työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat sekä työkokeilussa olevat.
Sekä nämä tulottomat, joita arvioitiin viimevuoden lopussa olevan 50000 henkilöä. On myös siivottu työttömien joukosta pois.

Nyt pitäisikin luoda oikeanlainen tilasto, jossa tuotaisiin rehellisesti esiin kaikki ryhmät, niin voitaisiin käsitellä todellisia lukuja työttömyyden osalta.

1 kuinka suuri prosenttiosuus työvoimasta on työelämässä toistaiseksi olevalla työsopimuksella.

2 kuinka suuri prosenttiosuus on määräaikaisilla työsopimuksilla.

3 kuinka suuri prosentti on 9€ kulukorvaus menetelmien mukaisilla järjestelyillä.

4 kuinka suuri prosenttiosuus on tulottomien ryhmällä.

Kun nämä luvut olisivat samassa tilastossa, olisi helppoa ja yksinkertaista katsella, mikä on se todellinen työttömyysaste, sekä vertailla eriryhmien muutoksia.

Itse pidän työttöminä kaikkiamuita henkilöitä, paitsi niitä joille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, oli sitten määräaikainen tai toistaiseksi olevalla sopimuksella.

Rajatapauksia ovat ne henkilöt jotka tekevät vajaata työaikaa?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Niin. Työttömän määritelmä on vaikea. Tarkimman seulan mukaan Suomessa ehkä 400 000-500 000 työtöntä???

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

TEM:in tilastot antavat vähän paremman kuvan tilanteesta. Tammikuun tilastossa oli noin 450 000 työnhakijaa, jotka eivät olleet täyspäivätyössä vapailla markkinoilla. Tästäkin puuttuvat ne kymmenet tuhannet pudokkaat, jotka ovat luopuneet kokonaan työnhakemisesta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

"Missä Suomi olisi, jos täällä olisi vielä ne yritykset, jotka kaatuivat 90-luvulla?"

Tässä on se tärkein kysymys. 1990-luvulla tapettiin suomalainen pk-yrittäjyys silloisten päättäjimme toimesta. Tämä heijastuu vielä tähän päivään, joten siunausta ei todellakaan ole ollut sillä politiikalla, jolla meitä on johdettu.

Olen tutkinut tätä asiaa paljonkin ja oheisessa kirjoituksessani siitä kerron tarkemmin. http://www.ritvapuolakka.fi/412161270

Mikä voimavara meiltä onkaan viety ja tämä on jatkunut jo toiseen polveen asti.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Itsellä aina ollut tunne, että suomalaisesta (yritys)elämästä puuttuu jotain. Lähtökohtaisesti kaikki tämän päivän yritykset kotikaupungissanikin ovat verrattain suuria. Ei taida yhden tai kahden tekijän puljuja olla paljon.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Suomessa pienyrittäjyys on tuhottu 1990-luvulla, eli monikin näiden yrittäjien lapsista olisi voinut jatkaa isänsä perintöä, jos yritys olisi voinut jatkaa toimintaansa.

Nykyisin monet omasta yrityksestä haaveilevat lähtevät Viroon, koska siellä on yrityksen perustaminen tehty huomattavasti vaivattomammaksi kuin Suomessa.

Erittäin huolissani olen suomalaisten nuorten miesten työttömyydestä, koska kun ei ole työtä, perheen perustaminen tulee aika mahdottomaksi. Tämä taas vaikuttaa epäsuotuisasti yhteiskuntamme kehitykseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Työttömyyttä ei ole olemassa, vaan on pulaa yksityisrahoitteisista työpaikoista - siis toisin sanoen työntarjoajista / työnantajista / työnmaksajista.

Suomessahan lääkärinkin kannattaa jäädä rahallisesti töistä vapaalle omalle rakennustyömaalleen, sen sijaan että tarjoaisi työn muille.

Toimituksen poiminnat