JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Rikkaat eivät niin rikkaita kuin miltä näyttää – nettoarvosta pois 20-50-80? %

  • 20 % pois?
    20 % pois?
  • 50 % pois?
    50 % pois?
  • 80 % pois?
    80 % pois?

Taas on ilmoiteltu siitä, mikä on esimerkiksi valtion sijoitusrahasto Solidiumin arvo. Uutisten mukaan se on 8,5 miljardia euroa.

Tämä siis laskettuna osakkeiden pörssiarvon mukaan, siis siihen hintaan, mitä niistä sillä hetkellä maksettaisiin pörssissä, jos ne myytäisiin.

Jos kuitenkin myyminen tapahtuisi kerralla, vaikuttaisi se myös hintoihin alentavasti. Osakkeiden äkkinäinen myynti (pörssi)markkinoilla laskisi siis niiden hintaa, koska tarjonnan lisääminen laskee hintoja, jos kysyntä pysyy vakiona.

Siten tapauksesta riippuen osakkeiden arvosta sulaisi 20-50, jopa 80 %. Siten voidaan sanoa, että maailman rikkaat eivät todellisuudessa ole niin rikkaita kuin miltä näyttää.

Ainoa keino arvon säilyttämiseen pitkällä tähtäimellä olisi siis myynti pienissä erissä ajan myötä. Siihenkin ehtii maailmanloppu tulla väliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Sama pätee näihin eri sijoitusten tuottoihin. Jos esim. omistat osakkeita, niin minun mielestäni ainoa tuotto on niistä saatu osinko. Uskon kuitenkin, että esim. eläkeyhtiöt kirjaavat tuottoihin myös sen arvon nousun mitä osakkeiden arvo on muuttunut siitä hetkestä kun ne hankittiin. Oikeasti tuotto nähdään vasta sitten kun nämä hankitut osakkeet myydään. Tämän päivän HS kertoi juuri kuinka eläkeyhtiöt ovat tuottaneet n. 7 % - mutta mikä mahtaa olla todellisuus jos lasketaan vain pelkkä todellinen tuotto eikä mukana ole arvonnousuja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kostiaiselta on jäänyt pörssipelaamisen ansaintalogiikan ydin kokonaan huomaamatta. Sehän perustuu siihen, että jos joku myy, joku myös ostaa. Kun kaikki myyvät ja ostavat, markkinat pyörivät ja arvot kasvavat kunnes riittävä määrä kauppiaita ei enää luotakaan kurssien nousuun. Silloin hetkellisesti omaisuudet jaetaan uudelleen laskevin kurssein, jolloin silloinkin jotkut tekevät tiliä n.s. "lyhyeksi myyden".

Toisaalta pörssispekulanteille toki on tulossa "maailmanloppu" mutta koska ja milloin, sitä emme voi tietää ennenkuin se on tullut. Tähän astisista lähellä käymisistä he ovat selvinneet kun viime kädessä heidät on pelastettu veronmaksajien rahoilla. Jossakin vaiheessa tulevaisuudessa tulee romahdus jossa se ei enää onnistukaan ja sitten siirrymme finanssikapitalismista johonkin muuhun talouden järjestämistapaan. Siihen asti spekulantit ostavat, myyvät, vaihtavat ja varastavat omaksi voitokseen jotakuinkin nykyiseen tapaan ja kapitaalit jatkavat kasautumistaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Romahdus alkaa silloin kun keskuspankit lopettavat kaikenmaailman lotrauksen, FED taisi jo vähentää ja heti lähti kurssit laskuun...media vain jatkoi uskolliseen tyyliin, mitään hätää ei ole, vaan kaikki on normaalia heiluntaa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lopullisempi niitti taitaa olla kun hallitukset lopettavat "pankkijärjestelmän pelastamisen" verorahoilla. Luultavasti molemmat, sekä hallitukset että keskuspankit, tulevat olemaan jossakin vaiheessa pakon edessä kun mikään ei enää riitä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Tämä on käypä ennuste. Sen ikävä puoli on, että varantovaluutoilla pelaavat suurvallat maksavat velkojaan katteettomalla tilirahalla. USA on malliesimerkki tästä.

Kun talouden kupla siirtyy taloudessa sellaiseen haaraan, jossa pankit eivät pääse vastuusta pakoon, niille pumpataan rahaa lisää. Kymmenen vuotta sitten pumpattiin jenkkien liikepankeille tuhansia miljardeja taaloja ihan heti alkuunsa.

Eihän USA ole näitä valtion velkana näkyviä summia maksamassa koskaan pois reaalitalouden tuotteina vaan tilirahana, jota luodaan lainoina. Onkin ihmeteltävä miksei inflaatio iske ja lopeta tätä peliä tai luottamus taalatalouteen romahda.

Suomen kohdalla olemme kuitenkin pakotettuja oikeasti maksamaan ihan kaikki velkamme.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Hämäläinen ihmettelee miksi inflaatio ei iske USA:han. Se johtuu nykyisestä valuuttajärjestelmästä jossa dollaria tuetaan muiden maiden ostaessa dollarimääräisiä velkakirjoja ja maailmankauppa käydään dollareissa. Se imee USA:n "painamat" "höttötaalat" niinkauan kunnes muut maat pystyvät ja haluavat siirtyä toisenlaiseen järjestelmään.

Sitä ovat toistaiseksi yrittäneet NL, Saddam.H., M.Gaddafi ja H.Chávez. Heidän kohtalonsa on ollut mikä on ollut. Tällä hetkellä on puhetta kiinalaisten, iranilaisten ja uudelleen venezuelalaisten erikseen sekä BRICS:n yhteisestä yrityksistä. Niillä on kuitenkin paljon rahaa kiinni dollarimääräisissä velkakirjoissa. Saas nähdä kuinka niille tällä kertaa käy?

Toimituksen poiminnat