JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Miksi Kiina toimii – katsaus menneisyyteen, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen

Kiinaa voi pitää siinä määrin onnistuneena yhteiskuntana, että siellä on verrattain korkea talouskasvu ja myöskin alhainen työttömyys. Mutta mihin tämä oikeastaan perustuu?

Katson näin, että ehkä merkittävin tekijä tälle on yksipuoluejärjestelmä. Kiinassa ei ole demokratian tilkkutäkkiä. Tämä on mahdollistanut sen, että tiettyä politiikkaa on pystytty ajamaan pitkäjänteisesti. Kiinassa hallitus ei ole vaihtunut joka 4. vuosi.

Toinen merkittävä tekijä ovat manufaktuurityöpaikat. Nämä ovat työpaikkoja, joihin ihminen voi hakeutua pääasiassa ilman mitään ammattitaitoa. Kunhan pää ja kädet toimivat, niin työn pitäisi sujua. Manufaktuurityö on muuttanut länsimaista mm. Kiinaan ja Kiinassa on ajoittain jopa nostettu työntekijöiden palkkoja, koska heitä on tarvittu lisää. Siinä missä länsimaissa maksetaan työttömyysturvaa, on Kiinassa henkilö työssä manufaktuurissa.

Kolmas tekijä on markkinatalous. Kiina avautui markkinataloudelle Deng Xiopingin aikana, kun Kiinaan perustettiin erityistalousalueita (Guanzou, Shenzen). Näiden avulla saatiin ensimmäiset länsimaiset tehtaat Kiinaan. Nykyään Kiinaa tuskin voi enää sanoa kommunistiseksi, ehkä samalla tapaa “nimi-kommunistiseksi”, kuin mitä länsimaita “nimi-kristillisiksi”.

Toisaalta on myös näin, että onnen täytyy joskus kääntyä. Kiinassa elettiin vaikeita aikoja 1940-1960. Kiinallekin on tullut siis aika, jolloin paremmat ajat ja päivät ovat koittaneet. Voisiko sanoa näin, että Kiinassa eletään jonkinlaista kommunismin jälkeistä aikaa, samaan tapaan kuin vaikkapa Itä-Euroopassa ja Baltian maissa(?).

Tulevaisuutta varjostaa kuitenkin ns. Kiinan velkakupla; se että kasvua on rahoitettu paljolti velaksi. Aika näyttää kuinka tuo ongelma ratkeaa Kiinassa ja miten se vaikuttaa maailmantalouteen.

Toivon kuitenkin kaikkea hyvää Kiinalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Toni Rintala

Kiina käyttää häikäilemättä ihmisiä hyväkseen. Rikollisilta viedään elimet rikkaita varten, naapurimailta luonnonvarat ja omasta maasta kaikki mitä saadaan irti luonnosta välittämättä. Köyhistä ei välitetä, ihmisarvoa ei ole ja kiinalaiset ennen muita.
Ainiin. Kiina osaa pyytää. Suomikin lähettää sinne avustusrahaa vaikka Kiinassa on miljardöörejä enemmän kuin Euroopassa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Arvelinkin, että tulisi heti kielteistä palautetta. Mietinkin, että onko kirjoitukseni liian positiivinen.

Pääasiassa Kiinassa ollaan kuitenkin eletty talouskasvun aikoja aina jostain 1980-luvulta saakka. Se on näkynyt tavallisen kiinalaisen lompakossakin, ja siksi heitä on turisteina Suomessakin asti.

Kiinassa on myös voimakasta kristillistä herätystä, ja se on heijastunut myös maan talouteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä puolestani pidän tätä blogikirjoitusta yllättävän hyvänä "analyysina". Kun luin vain otsikon, niin ajattelin, että mitähän joku Kiinasta jotain "tietävä" taas kuvittelee. Mutta melko oikeaan osunutta suurien linjojen hahmottamista tässä.

Sen sijaan oma kommenttisi edustaa lähempää sitä, mitä blogia lukematta ajattelin sen ehkä sisältävän. Mitä ensisijaisesti tarkoitat tuolla "naapurimailta luonnonvarat"? Meinaatko, että kun Kiina ostaa öljyä Venäjältä? Merialueista on kiistaa Etelä-Kiinan vesillä, mutta sillä nyt ei ole juurikaan tekemistä Kiinan lisääntyneen vaurauden kanssa.

Köyhistä välitetään Kiinassa siten, että köyhyttä pyritään talouskasvun sekä aluepolitiikan avulla johdonmukaisesti vähentämään, ja siinä on onnistuttu yli odotusten. Tuo "ihmisarvoa ei ole ja kiinalaiset ennen muita" on hiukan ristiriitainen jo sinänsä, mutta periaatteessa kaikki maat pyrkivät ennen muita huolehtimaan itsestään.

Myös toteamus "ihmisarvoa ei ole" on varsinainen huitaisu, ellet avaa sitä paremmin. Meinaatko, että kun murhamiehillä ei ole ihmisarvoa, vaan heidät saatetaan tuomita kuolemaan, niin siinä se kauheus?

"Kiina osaa pyytää. Suomikin lähettää sinne avustusrahaa"
Vuonna 2015 sinne lähetettiin tilastojen mukaan Suomesta 120.000 euroa, mutta en tiedä mikä tuo summa on, joka syystä tai toisesta on päätynyt kehitysyhteistyömenoluokan alle. En tiedä mitä sinä tarkoitat, mutta Kiina on tehnyt miittavia investointeja myös Suomeen.

Toni Rintala

"Mitä ensisijaisesti tarkoitat tuolla "naapurimailta luonnonvarat"? Meinaatko, että kun Kiina ostaa öljyä Venäjältä?"

Eniten Kiina ryöstää nykyään Afrikassa (joo, ei ole naapurivaltio). Mutta Pakistanissakin avattiin hiljan uusia hiilikaivoksia Kiinaa varten. Etelä-Amerikassakin on lisääntyvä kiinalaisrosvous menossa.

Öljyn ostaminen Venäjältä on ihan "normaalia" kaupankäyntiä.

"Meinaatko, että kun murhamiehillä ei ole ihmisarvoa, vaan heidät saatetaan tuomita kuolemaan, niin siinä se kauheus? "

Ei suinkaan. Kyse on siitä, että rikollisia mestataan vain, jotta saadaan sopivat elimet, ei siis rikosten takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Siis naapurimaiden luonnovarojen riistoa et pystynyt mitenkään perustelemaan.

Kiina investoi Afrikkaan ja antaa sinne myös kehitysapua. Afrikan mailla ei ole mitään sitä vastaan, olkoonpa Kiinan pitkän tähtäimen motiivit mitkä tahansa. Pakistania ei Kiina ole painostanut avaamaan kaivoksia, vaan kyse on ollut sitten keskinäisestä neuvottelusta, jonka tuloksena Pakistan on päättänyt tällaisen investoinnin sallia. Suomessakin ulkomaiset kaivosyhtiöt availevat kaivoksia sen kun kerkiävät.

"Kyse on siitä, että rikollisia mestataan vain, jotta saadaan sopivat elimet, ei siis rikosten takia."

Jos asia noin olisi, niin kyllä niitä mestauksia enemmän tehtäisiin.

Kuolemantuomio on voimassa henkirikoksista ja joissain tapauksissa joistain miljaridluokan talousrikoksista, mutta puhtaasti poliittisista syistä ei Kiinassa tällä vuosituhannella tiettävästi ole ketään tuomittu kuolemaan. Vainajahan ei niitä elimiään enää tarvitse, joten ei sillä ole paljon merkitystä, jos ne joiltain tuomituilta poistetaankin. Kuolemaan tuomitaan kuitenkin vain noin yksi ihminen puolestatoistamiljoonasta vuodessa, joten ei sillä määrällä paljon kansanterveydellistä merkitystä ole. Vastaa kolmea ihmistä Suomessa vuosittain, jos meillä vielä entiseen tapaan olisi kuolemantuomio voimassa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #5

"Siis naapurimaiden luonnovarojen riistoa et pystynyt mitenkään perustelemaan."

Mainitsinhan Pakistanin hiilikaivokset. Mielessä kyllä oli enemmän tuo Afrikan ryöstöriisto.

"Afrikan mailla ei ole mitään sitä vastaan"

Kovasti tappelevat vastaan! Ovat karkottaneet tuhansia kiinalaisia.
https://www.theguardian.com/world/2013/jul/15/ghan...

"Jos asia noin olisi, niin kyllä niitä mestauksia enemmän tehtäisiin."

Tietääkö kukaan paljonko niitä oikeasti tehdään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Pakistanin hiilikaivokset eivät ole mikään esimerkki naapurimaiden luonnonvarojen riistosta, koska Pakistan ei ole poliittisesti Kiinan saappaan alla mitenkään. Siellä on päätetty antaa kiinalaisille yhtiöille lupia hiilikaivosten perustamiseksi, koska on katsottu, että ne hyödyttävät myös paikallista taloutta, kun omia investointeja ei niihin kuitenkaan olisi tehty.

Afrikan maat todellakin toivottavat Kiinan tervetulleeksi investoimaan. Olet linkannut uutiseen, jossa Ghana karkoittaa laittomia kullankaivajia, mutta he ovat yksittäisiä henkilöitä eikä suinkaan Kiinan valtion sinne lähettämiä Samassa uutisessa myös kerrotaan kuinka voimaperäisesti Kiina on rahoittamassa Ghanan talouden kehitystä. Ja Afrikan maat nyt eivät silti naapureita ole ...

Mestausten arvioitu vuosittainen lukumäärä nykyisin vaihtelee tuhannen ja kahdentuhannen välillä. Voi olla, ettei edes keskushallinnossa tiedetä tarkkaa lukumäärää kaikista provinsseista. Mutta ei se noin laajalla skaalalla vedetystä arviosta kuitenkaan poikkea. Kiina on siinä mielessä avoin maa, että siellä on mahdollista kerätä tietoa paikan päällä. Se ei ole mikään Pohjois-Korea.

Palatakseni kuitenkin siihen alkuperäiseen väitteeseen, että mestaukset tehdään vain elinten saamiseksi rikkaille, on kuitenkin pakko todeta, että tuollainen käsitys on pelkkää huuhaata. Kiinassa on aina ollut kuolemanrangaistus voimassa ja sillä on kansan syvien rivien kannatus tyyliin: murhamiehet, raiskaajat ja huumesalakuljettajat joutavat kuolemaan. Kansa kokisi ahdistavana ajatuksen, että kuolemanrangaistuksesta luovuttaisiin.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #8

"Afrikan maat todellakin toivottavat Kiinan tervetulleeksi investoimaan."

Ovat toivottaneet. Nyt alkavat olla toista mieltä.

"mestaukset tehdään vain elinten saamiseksi rikkaille"

En lähtisi sanomaan, että vain. Mutta usein. Tai nykyään varmasti jo vähemmän kuin ennen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Organ_harvesting_fro...

The reality of human organ harvesting in China
http://www.news.com.au/lifestyle/real-life/true-st...

Juha Hämäläinen

Kiina toimii omilla säännöillään. On aina tehnyt niin. Kiinaa on vaikea ymmärtää länsimaisilla aivoilla.

Yksilökeskeisyys on tehnyt pitkään tuloaan Aasiaan. Mutta se on edelleen vain aniharvojen oikeus. Kiinalainen on olemassa enemmänkin vain yhteisön jäsenenä eikä uljaana omaa etuaan ajavana yksilönä.

Tämä henkinen tila on pitänyt Kiinan kasassa vaikeina aikoina. Rehellisesti tutkittuna ei Kiinassa ole koskaan ollutkaan helppoja aikoja. Tämän aasialaisen sosiaalisuuden tai sanoisinko toisten sietämisen pakon takia ei kommunismin levittäminen ollut vaikeaa Kiinassa.

Nyt 70-luvun lopulta on maassa levitetty markkinataloutta. Se on ollut pitkälti keskusjohtoista. Systeemin hienous on siinä länteen verrattuna, että markkinatalouden edut on jaettu tasaisemmin. Kiinassa talouselämä on edelleen täysin poliittisen johdon vallassa. Yksikään miljardööri ei siellä keekoike rahoillaan, jollei ole nöyrä maan poliittiselle johdolle.

Lännessä maiden poliittiset johtajat ovat taasen kumartamassa suursijoittajille, pankkiireille ja yrityksille. Mitään yhteiskunnan valtaa ei ole globaaliin talouselämään. Tämä on systeemimme vakava puute. Meillä luullaan, että markkinatalous tarkoittaa yksityisen omistuksen vapaata valtaa toimia miten lystää.

Kiinan järjestelmässä ihmisten elämä on nykyäänkin kovaa. Kilpailu on veristä koulusta alkaen. Maan sisäiset muuttoliikkeet ovat koskeneet satoja miljoonia ja rikkoneet suku- ja perheyhteydet tuotannon alttarille.

Suosittelen matkustamaan Kiinassa ja kokemaan tuon tuotantoelämän paineen omakohtaisesti. Kiinan malli on ajan mittaan yksilöiden kannalta kestämätön. Sitä ei kannata romantisoida yhtään. Ehkä yksi sadasta suomalaisesta kestäisi kiinalaisen elämää.

Voimme silti kunnioittaa aasialaisen sitkeyden materiaalisia tuloksia. Meidän sisumme on kevyttä kiinalaisten kestokykyyn nähden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kiinalainen on olemassa enemmänkin vain yhteisön jäsenenä eikä uljaana omaa etuaan ajavana yksilönä."

Tuon on yleinen klisee, mutta olen eri mieltä. Kiinalaiset ovat hyvin individualistisia ja riitelevät paljon jopa julkisesti. Raha on heille kaikki kaikessa ja rikastumista ei pelätä näyttää ulospäin. Ahneus on tyypillinen piirre kiinalaiselle yrittäjälle.

"Systeemin hienous on siinä länteen verrattuna, että markkinatalouden edut on jaettu tasaisemmin"

Edelliseen viitaten en ole samaa mieltä. Japanissa ne on tietynlaisella valtio-ohjaamisella jaettu melko tasaisesti.

"Kiinassa talouselämä on edelleen täysin poliittisen johdon vallassa."

Kyllähän varakkaat Kiinassa omaa järjestelmäänsä kannattavat, koska se on mahdollistanut heidän vaurastumisensa, mutta niin sitä kannattavat mileti kaikki muutkin. Eivät rikkaat tunne olevansa hallituksen saappaan alla, vaan keskittyvät ahnehtimaan lisää rahaa sen kun kerkiävät.

Ja lisäksi ihmettelen hiukan tuota ajatusta talouselämän osasta poliittisen vallan alla, kun leimaa-antavaa Kiinassa on nimenomaan pienyritteliäisyys, jolloin firman perustaminen tapahtuu samantapaisen rekisteröinnin mukaisesti kuin vaikkapa meilläkin ja saatuaan paikallisen "ALV-tunnuksen" rahaa saa alkaa tienata. Markkinatalous näkyy katutasolla kaikkine partureineen, ravintoloineen, kahviloineen, kauppoineen, korjaamoineen y.m. y.m. eivätkä ne ole sen enempää valtion kontrollissa kuin Suomessakaan ALV-verovelvollinen. Pikemminkin vähemmän.

Juha Hämäläinen

Olen edelleen sillä kannalla, että tavallinen kiinalainen on olemassa vain suvun, perheen ja muun yhteisön osana. Itsensä jatkuvaa korostamista pidetään typeränä käytöksenä.

Vaurastuneet, joiden omaisuus on jotain muuta kuin suomalaisten persaukisuus, ovat omassa kastissaan. Heitä on vielä tavattoman vähän koko väestä. Ravintolan tai kaupan pitäjä ei ole mikään miljonääri Kiinassa.

Kiinan taloutta vahtii puoluevalta. Kaikki suuret muutokset johdetaan keskitetysti. Jos Kiinassa olisi ollut amerikkalainen tai venäläinen kapitalismi niin maassa näkisi iso joukko nälkää ja yritysmaailma olisi muutamsn oligarkin käsissä. Maa olisi pian sisällissodassa ja odoteltaisiin uutta Maoa johtamaan työväkeä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Tuo sukuyhteisön merkitys korostuu enemmän maaseudulla. Urbaanit nuoret kiinalaiset luovat kyllä omaa uraansa miten itse lystäävät. Eikä sitä pidetä typeränä lainkaan. Ero yhteiskuntaluokkien, sukupolvien ja koulutustasojen välillä on suuri tässä mielessä. Edelleenkin tekee mieli huomauttaa, että japanilaisten kohdalla tuo yhteisön osana oleminen on mielestäni paljon laajamittaisemmin leimaa-antavaa.

Tietysti rikkaita on edelleen hyvin vähän koko väestöstä, mutta hyvin toimeentulevia on paljon. Suurin piirtein yhtä paljon kuin EU:ssa. Ravintolan tai kaupan pitäjä ei ole pääsääntöisesti miljonääri, mutta pärjää keskimäärin vähintään yhtä hyvin kuin suomalainen "virkaveljensä" yrittäjänä.

Kiinan taloutta vahtii puoluevalta samalla tavalla kuin Suomen taloutta Suomen hallitus ja viranomaiset. Suomessa sitä vahtii lisäksi demokraattisen päätöksenteon ulkopuolella oleva ammattiyhdistysliike. Kiina on yksipuolue maa, joten käden vääntöä ei julkisesti esiinny politiikan suunnasta. Se tehdään kulissien takana. Tuo mitä puhuit sisällissodasta pitää kyllä paikkansa ja siinä on juuri yksi syy vahvan poliittisen keskusvallan olemassaololle.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

No tuli tuo Kiinan pika-anslyysi tehtyä. Ollaan varmaan myös siitä samoilla kannoilla, että Kiinassa käynti tekisi hyvää monelle suomalaiselle joka valittaa oloistamme. Itsekin valitan, mutta tiedän, että voisi olla huonommin tai todella vaikeampaa. Kiinan kokeminen avartaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #12

Käsittääkseni Kiinassa puoluetta ei kiinnosta mikään muu kuin se, että toiminta ja asiat eivät vahingoita puoluetta. Lainsäädäntökin taitaa tulla vähän jälkikädessä eli ensin tehdään esim X vuotta asioita tavalla Y, jonka jälkeen muutetaan lakia jotta asiat toimisivat tavalla Y.

Kiinalainen osaa kyllä vaatia ja varmasti pitää huolta omistaan paremmin kuin vaikka suomalaiset. Ainakin omien kokemusteni mukaan.

Kaiken kaikkiaan kiinalaisia, japanilaisia tai muitanaan Aasian alueen kansoja ei minun kokemukseen mukaan voi arvioida tai läpivalaista länsimaisten arvojen ja katsomusten kautta. Tämän takia esimerkiksi Rintalan näkemykset on pitkälti ihan huuhaata ja joskus vain kannattaisi pitää mölyt mahassaan. En edes tiedä enkä osaisi arvuutella, että mikä edustaa tai edustaisi Rintalan utopiaa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Helposti unohdetaan kun Kiinasta puhutaan Kiinan historian ja sen jättimäisen koon. Jälkikasvuni on käynyt Kiinassa viimeisen reilun kymmenenvuoden aikana työnsä vuoksi kymmeniä kertoja Kiinassa. Vuodet 2013-15 hän toimi suomalaisen pörssiyhtiön Kiinan hankintojen johtajana ja samaan aikaan miniämme opiskeli ja oppi mandariinikiinan kielen, ensin vuoden yksityistunnilla toinen vuosi Sanghain yliopistossa. Molemmilla, niin pojallani kuin myös miniälläni on myös kiinalaisia hyviä ystäviä. Kun keskustelen poikanija miniäni kanssa, niin tuota Rintalan maalaamaa kuvaa Kiinasta ja kiinalaisista on vaikeaa ymmärtää, enemmän mutua kuin oikeaa tietoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siksi juuri kommentoin melko aktiivisesti näitä mutuja ja kliseitä, koska olen itse asunut ja työskennellyt Kiinassa kymmenen vuotta yhtäjaksoisesti ajaen myös itse kiinalaisella ajokortilla autoa työmatkoillani siellä yhteensä noin 450.000 kilometriä eri provinsseissa. Toisin sanoen nähnyt ruohonjuuritasolla paljon muutakin kuin kotikaupunkini Shanghain eliittiloiston.

Todellisuutta on vaikea saada viestitetyksi sellaiselle, joka ei omakohtaisesti asioita tunne. Uutisissa saatetaan kertoa jotain, joka etenkin Kiinan suuren väkiluvun vuoksi kuulostaa hurjalta, mutta harvemmin uutisissa kerrotaan, puolentoistamiljardin ihmisen arkipäivän kulusta.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Miten hitossa sait kiinalaisen ajokortin?

Olin vaimon kanssa Beijingissä viikon verran reilu vuosi sitten. Vaikka olisim halunnut vuokrata auton kuten normaalisti teemme, niin sehän oli mahdotonta, koska vain Kiinan ajokortin omistavat saivat autoa ajaa, kv-kortilla ei mitään asiaa. Tosin autolla ajo ei kiinnostanutkaan, vain Delhissä ja Mumbaissa olen nähnyt pahempaa liikennettä. Moskova, Rooma ja Pariisi ovat ihan leikkiä noihin verrattuna.

Taksilla ajo oli käsittääkseni kallista eli turisteja vietiin. Esim 10km matka maksoi muistini mukaan noin 4euroa. Vaimo jos yritti saada taksia, ei onnistunut. Sovinismi oli arvossaan...tai kulttuuriahan se sinänsä on.

Manner-Kiina on kuitenkin ihan erilainen kuin esim. Hong Kong jossa näkyy sen erityisasema ja historia. Beijingissä myös olimme yleisiä kuvauksen kohteita kun itse olen paria päätä muita pidempi =)

Kaiken kaikkiaan Beijingistä jäi todella erilainen kuva kuin Kiinasta annetaan. Olimme ihan omatoimisesti liikenteessä ja mieleen jäi se, että paikallisia syynättiin kyllä aika tarkkaan. Esimerkiksi Tiananmenen aukion rajalla ja sen ulkopuolella oli metallinpaljastimet ja läpivalaisulaitteet, meistä paikalliset viranomaiset eivät olleet pätkääkään kiinnostuneita. Metrossa oli minusta tosi turvallista ja vaikka väkeä oli kuin pipoa, oli tunnelma ja fiilis ihan eri kuin Hong Kongissa.

Erilainen maa kaikin puolin. Ja uskallan sanoa, että aika monessa paikassa on tullut käytyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

"Miten hitossa sait kiinalaisen ajokortin?"

Jos on residence permit ja ulkomaalainen ajokortti, niin voi osallistua teoreettiseen ajokorttikokeeseen, jossa tulee sata monivalintakysymystä screenille ja niistä valitaan sitten A,B,C, tai D vaihtoehto oikeaksi vastaukseksi. Muistaakseni vähintään 90 sadasta piti saada oikein, jotta kortti myönnettiin. Liikennesäännöthän ovat periaatteessa miltei samat kuin meilläkin, samoin liikennemerkit.

Mainittakoon, että tulokseni oli 99 oikein sadasta. Kaikki kysymykset ja vaihtoehdot olivat kiinaksi ja ensin niiden tulkkaamisessa auttoi paikallinen kolleegani. Sitten muutaman kysymyksen jälkeen valvova poliisi tuli huomauttamaan, että testi etenee turhan hitaasti. Siitä lähtien autonkuljettajani alkoi osoittaa minulle oikeat vaihtoehdot. Mutta hänenkin lukutaitonsa oli hiukan huono ja loppujen lopuksi poliisi tuli itse kysymys kerrallaan kertomaan minulle mitä nappia pitää painaa.

Kuten mainitsin, tulos oli 99 sadasta ja sain kortin. Kolleegani antoi poliisille kiitokseksi tupakkakartongin lähtiessämme. Eräs tehtaallamme työskennellyt kiinalainen puolestaan sai kortin ilman testiä tai ajoharjoittelua maksettuaan 4000 juania poliisille poliisiasemalla.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #20

Ahh...lahjonnassa on hyvätkin puolensa...

Kirjoitinko tuon äsken vastaukseen? :/

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

500 miljoonaa kiinalaista joutuu tulemaan toimeen 4.5 dollarilla päivässä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei Rintala tunne Kiinaa lainkaan, enkä minä Kiinaa Rintalan kommenteista. Otetaan esimerkkejä vaikkapa sosiaalipuolelta: Rintala ei tunne Kiinan kaupungeissa toteutettua kansaneläkejärjestelmää, ei sairausvakuutusjärjestelmää, ei vanhusten huoltoa koskevaa järjestelmää (demografia Shanghaissa vastaa kokolailla eurooppalaista), ei yhtään mitään. Kunhan tapansa mukaan räksyttää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mainittakoon, että Max asui Kiinassa jo ennen minua ja jäi sinne minun jälkeeni.

Juha Hämäläinen

Moni perustaa käsityksensä ulkomaista siihen mitä lukenut sekä omiin normeihinsa. Eihän Kiinaa sulata edes siellä pitempään oltua puhumattakaan viikon turistimatkasta.

Meillä on vaikeuksia tajuta, ettei Kiinan kaltaisissa maissa kuolemanrangaistusta pidetä mitenkään epäinhimillisenä kohteluna vakavista rikoksista. Eihän kehitysmaissa olisi mitään järjestystä, jos kaikki kriminaalit pääsisivät vapaalle jalalle lyhyen tuomion jälkeen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiinassa kuolleet tuhkataan. Buddhalaiseen traditioon kuuluu, että tuhkattava ruumis on "ehjä". Ei oikein tahdo löytyä elinluovuttajia muuta kuin juuri suurimmista kaupungeista, jotka eivät enää ole yhtä traditionaalisia.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #23

Asiaa voisi auttaa sillä, että luovuttajan terveiden elinten tilalle laitettaisiin potilaan vialliset. Silloinhan keho olisi ehjä eikä vikaantunut elin tuhkattavaa haittaisi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #24

Eivät kelpaisi, kun eivät ole omat. Voisi olla häikkää myöhemmissä ilmestymisissä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Kun tuo pätee Aasiaan, saman sopisi päteä ihmisten mielissä myös vaikka Lähi-Itään ja arabimaihin yleensäkin, muista maista puhumattakaan.

Suosittelen jokaiselle matkustamista muutenkin kuin valmismatkoilla tai niillä pakollisilla Kanariansaarilla tai jossain Kreetalla.

Itselleni ei ole ollut mitään vaikeuksia sulattaa intialaista tai kiinalaista kulttuuria, puhumattakaan malesialaisista, saksalaisesta, brittiläisestä tai jenkkiläisestä kulttuurista. Vaikeinta on ollut kaiken jälkeen itse asiassa suomalainen ja erityisesti persujen esittelemä kulttuuri. Kaukaa katsottunakin se on...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #27

"Vaikeinta on ollut kaiken jälkeen itse asiassa suomalainen ja erityisesti persujen esittelemä kulttuuri"

Mitenkäs Kiinassa suhtaudutaan humanitaariseen maahanmuuttoon? Kauanko antavat täysihoitoa ja paljonko discorahaa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

Kun Makkonen oikein hakemalla haki, niin löytyihän Kiinastakin yksi hänelle sopiva hyvä puoli.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #29

Makkosen kannattaa muuttaa Kiinaan tai Venäjälle. Niissä on hänelle mieluisat politiikat pakolaisten osalta.

Maahanmuutto onkin jo eri asia.

En tiedä mitä tarkoittaa "humanitäärine maahanmuutto" muussa kuin persusanastossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

Arvostelit perussuomalaisia koska vastustavat nykyistä humanitaarista maahanmuuttoa ja leväperäistä rahanjakoa mutta et osannut sanoa mitään puolustelemiesi kulttuurien puolesta. Miksi siis käytät noin järjettömiä heittoja?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #32

Mikä on virallinen selitys humanitääriselle maahanmuutolle ja siis sellainen mikä ei ole poimittu persujen pamfletista?

Anyone?

"Leväperäinen rahanjako" on kanssa heitto jota voisit vähän tarkentaa?

Mitä tulee puolustelemiin kulttuureihin, voisit siltäki osin tarkentaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

Kyllä Kiina Toisen maailmansodan aikana otti runsaasti juutalaisia pakolaisia Saksasta. Shanghaissa on edelleen jäljellä "juutalaiskortteleita". Diskorahan antamisesta en kyllä tiedä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"Diskorahan antamisesta en kyllä tiedä."

Täysihoito ja discoraha on oleellinen osa nykyisen maahanmuuton vastustamisessa. Nämä ovat juuri ne vetovoimatekijät jotka ajavat turvapaikanhakijoita Suomeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Ei taisa discoja paljon löytyä. Jäivät sinne 70-luvulle.

Jussi Säntti

Kun länsimainen ja kiinalainen kulttuuri törmäävät, kumpi voittaa? Tai kun kulttuurit kohtaavat, kumpi vaikuuttaa kumpaan enemmän? Kumpi on voittaja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kiinalainen kulttuuri ajaa Kiinan ja kiinalaisten etua globaalisti kun vastaavasti suomalainen virallinen kulttuuri ajaa maailmanhalausta, kuviteltuja ihmisoikeuksia ja kaikkien muiden kuin Suomen ja suomalaisten etua.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Sinulla on eräänlainen 'ohrwurm'. Jos yritän suomentaa, niin "laulat samoja lauluja kerta toisensa jälkeen". Tavallaan kuin korvamato, mutta sillä erotuksella, että nuo tulevat persujen pamfleteista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erikoista argumentointia Theonilta eli tyhjän saa pyytämättäkin. Kannattaisi katsoa vaikka kiinalaisten toimintaa Afrikassa ja verrata sitä Suomen vuosikymmeniä kestäneeseen "kehitysapuun".

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #39

Vastaa johonkin mitä kysytään:

"Mikä on virallinen selitys humanitääriselle maahanmuutolle ja siis sellainen mikä ei ole poimittu persujen pamfletista?"

Ja "Leväperäinen rahanjako" on kanssa heitto jota voisit vähän tarkentaa?

Huutelet, mutta et koskaan vastaa. Tyhjän saa pyytämätttäkin? Vai onko niin, että kuulut vain niihin persujen mantran huutelijoihin vailla mitään omaa mielipidettä tai edes tietämättä mitä huuteluilla tarkoitat?

Kummelin tapaan vastaus ei olekaan "Kanada" vaan "Eu" tai "Saksa"? ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #40

"Mikä on virallinen selitys humanitääriselle maahanmuutolle ja siis sellainen mikä ei ole poimittu persujen pamfletista?"

Ja "Leväperäinen rahanjako" on kanssa heitto jota voisit vähän tarkentaa?"

Mikäli näitä et tajua käytyjen keskustelujen jälkeen, on sitä minun sinulle turha uudelleen kertoa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #41

Et tiedä siis itsekään?

Kyllä noille pitäisi virallinen määritelmä löytyä, koska niitä käytetään termeinä.

Miten on niin vaikea vastata yksinkertaiseen kysymykseen? Kun et ole koskaan aikaisemminkaan kertonut tai sanonut, niin miten voi tietää?

Toimituksen poiminnat