JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Hyvä puoli Kokoomuksessa

Kokoomus on pyrkinyt rajoittamaan Suomessa yrityksiin kohdistuvaa verotusta. Vuodesta 2014 alkaen verokanta on ollut 20 %. Sitä ennen se on ollut reilusti yli 20 %, mm. 26 % vuosina 2005-2011.

Katson näin, että tämä on ollut hyvä kehitys. Raamatussa sanoo, että älä sido puivan härän suuta. Korkeamman verokannan asettaminen olisi sama asia kuin tuottavan yritystoiminnan rajoittaminen.

Samalla kuitenkin Kokoomuksen politiikka on ollut se, että (sosiaali)menoja katettaisiin enemmän velalla verotuksen sijasta. Toisin sanoen siis, että yritykset osallistuisivat niihin vähemmän. Korkean yhteisöveron aikana, mm. 2005-2011 Suomi velkaantuikin huimasti.

Pidän myöskin kummallisena sitä, että viime vuosien aikana terveyskeskuksien ja sairaaloiden toimintoja on yksityistetty huomattavasti. Erona siis siihen aikaan, jolloin kunnat ja kaupungit järjestivät kokonaan terveydenhuollon. Eivätkö ne enää pysty tähän?

Niin tai näin, niin pidän kuitenkin hyvänä, ettei yrityksiin kohdistu tarpeetonta (vero)taakkaa, koska se olisi pois mm. investoinneista ja se vähentäisi (yrittäjien) riskinottohalua. Kokoomuksella(kin) on siis paikkansa politiikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Terveyskeskuksien ja sairaaloiden yksityistäminen on osittain ihan ok. Muistelen, että Saksassa kolmasosa on yksityisiä, kolmasosa julkisia ja kolmasosa muita. Järjestelmä toimii mielestäni hyvin. Jenkeissä kun kuulut vakuutuksen piiriin, voit valita minkä tahansa sairaalan joka kuuluu kyseisen vakuutuksen sairaaloihin sekä mennä sinne. Isoissa kaupungeissa näitä sairaaloita voi olla hyvin paljon ja sekin on mielestäni hyvä järjestelmä siltä osin.

Hyvät työnantajat nimittäin maksavat henkilökunnalleen eli tärkeimmälle resurssilleen sairasvakuutuksen. Ehkä Suomessakin aletaan näitä näkemään kun järjestelmä muuttuu myös yrityksiä suosiviksi. Yritykset voisivat siis ihan hyvin kustantaa omien työntekijöiden sairaskustannuksia joten siinä kohtaa yhteiskunta säästäisi. Jos yritykset saisivat asiassa vielä verovähennysoikeuksia, Suomen terveysjärjestelmä uudistuisi markkinaehtoisesti osittain. Julkinen puoli sitten hoitaisi loput kenelleä ei olisi vakuutusjärjestelmää.

Nyt sosiaalijärjestelmän suurin ongelma on sen raju ylimitoitus esimerkiksi hallinnossa ja käytännön tasolla taas raju alimitoitus sekä huono hoidontaso. En tiedä ketä se palvelee, että sama asiakas käy saman vaivan takia 5x vastaanotolla kun ensimmäisillä kerroilla isketään vaan resepti käteen ja sanotaan, että tule uudelleen jos vaiva jatkuu. Tämä maksaa yhteiskunnalle lääkkeinä ja terveysjärjestelmälle turhina vastaanottokäynteinä sekä ajankulutuksena eli palkkoina. Kerralla hoidettuna se olisi tehokkaampaa eli asiakas palautuisi työkykyiseksi nopeammin ja aikoja säästyisi uusille potilaille.

Noin teoriassa kokoomuksella on hyviä tavoitteita, mutta vastustan nähtyjä keinoja kuten Sote & Risikko tapauksessa. Kokoomuksella on monesti hyvin kyseenalaisia tavoitteitakin ja sitten näitä Risikon kaltaisia ylilyöntejä asioissa kun ei enää itse osata ja lobbaus tehoaa. Sitten on demareiden kaltaisia änkyröitä joiden mielestä valtio on kaikessa hyvä ja paras sekä yksityiset ovat demoneita.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Raamatussa sanoo, että älä sido puivan härän suuta."

Siihen aikaan härät eivät tainneet viedä voittoja paratiisikeitaisiin?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kuten tuossa aloin sanoa, niin terveydenhuollon yksityistäminen on ongelma/arveluttavaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kokoomus on pyrkinyt rajoittamaan Suomessa yrityksiin kohdistuvaa verotusta."

Kokoomus on onnistunut myös hävittämään kaikki verotuksella saadut rahat eikä ole riittänytkään, velkaa on otettu ja paljon.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Kokoomus, keskusta ja SDP ajoivat hallituksissaan linjaa, jossa julkista taloutta pyöritettiin velkarahalla raskaimman mukaan.

Syy ei ole pelkästään kansallisen sekoomuksen vaan kyllä siinä on ollut muutkin yhtälailla mukana puolueista. Persutkin ehtivät siihen mukaan oman hallituskautensa aikana muutamalla miljardilla. Suomi taitaa ottaa velkaa joka vuosi 15-20 miljardia euroa joista suurin osa menee käytännössä vanhojen velkojen kuittaamiseen. Määrän oletetaan lisääntyvän jos veltionkorot nousevat ja Suomi ei saa alijäämäänsä kuriin (joka on nyt 3 miljardia eli menot ovat tuon verran suuremmat kuin tulot).

Jos eläkevarat siivottaisiin pois vääristämästä julkisen puolen varallisuutta, Suomi olisi EUn mustapukuisten miesten valvonnassa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

2000-luvulla on nähty monen väristä hallitusta. Ei pelkästään Kokoomukseen voi osoittaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olisi kyllä hyvä analysoida että minkälainen yritystoiminta yhteiskuntaa eniten hyödyntää. Jatkuva marina verotuksesta ei välttämättä kuulu sieltä missä on hyvä yrityskulttuuri ja tervettä yritystoimintaa.
Suomalainen oikeistolaisuus on henkisessä taantumassa siinä missä vasemmistolaisuuskin on pallo hukassa.
Vihreät ovat ainoat jotka edes jossain määrin edustavat reipasta vastuullista menoa ilman mitään menneisyyden taakkoja.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Olisiko niin, että sekä oikeistossa että vasemmistossa ns. vanha koulu on nyt eläkkeellä, ja "kakarat" vetävät showta? Siksi tahdikkuus on hakusessa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

MIksi koskaan ei ole ollut vihreää valtiovarainministeriä??

Mä oletan tietäväni vastauksen.

Toivottavasti se tai pääministeriys tulisi, niin loppuis tälläset puheet.

Toimituksen poiminnat