JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Sosialismissa suomalaisilta loppuisi ruoka

Kuvitellaan sellainen hypoteettinen tilanne, että Suomessa siirryttäisiin sosialismiin vaikkapa nyt tämän viikon alusta lähtien. Mitä oikeastaan silloin tapahtuisi?

Se mikä olisi varmaa, olisi se, että Suomi menettäisi kykynsä ottaa velkaa (ulkomailta). Kun yritykset sosialisoitaisiin, tarkoittaisi se samalla niistä saatavien verotulojen ja työntekijöiden palkoista saatavien verotulojen romahtamista. Suomen luottoluokitus laskisi kuin lehmän häntä.

On ikävää todeta, että tätä nykypäivän “rulettia” pidetään yllä velalla. Mutta se on kuitenkin totuus. On keskeistä, että julkinen sektori voi ottaa velkaa, jolla rahoittaa menojaan ja investointejaan. Tällä logiikalla myös osa suomalaisten sosiaaliturvasta rahoitetaan tällä tavalla. Kun lopulta ei olisi kykyä ottaa velkaa, ei olisi myöskään kykyä rahoittaa sosiaaliturvaa.

Millä ja mitä suomalainen silloin ostaisi kaupasta, kun elintarviketuotantokin olisi sosialisoitu? Tilalla olisi kupongit, joilla saisi pienen annoksen jotain ruokaa, jota olisi pystytty tuottamaan sosialismin olosuhteissa – jos sitäkään. Nälkä tulisi. Sitä sosialistimme eivät vain kerro meille. Tai mikä pahempaa: eivät itsekään ymmärrä sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos Suomi siirtyisi yhtäkkiä Pohjois-Korean tyyliseen sosialismiin ja hallinto pystyisi säilyttämään valtansa, sen jälkeen kun kaikki realisoitava irtotavara olisi myyty, suomalaiset kuolisivat isolla joukolla nälkään. Nykysuomalaisesta ei ole pettuleivän syöjäksi.

Todennäköisesti Ruotsista tulisi sen verran hätäapua kuitenkin, että suomalaiset pysyisivät muutaman vuoden leivän syrjässä ja ehkä vain pari miljoonaa kuolisi kylmyyteen, nälkään ja sairauksiin ensimmäisten vuosien aikana. Mahdollinen sisällissota lisäisi kuolleisuutta. Todennäköisesti hyvin suuri osa lähtisi pakolaisiksi ja voisi siten selvitä. Esimerkiksi Venäjän rajaa ei hätää kärsivä kommarihallitus pystyisi valvomaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomalaiset syö ja juo liikaa. Sosialismi tekisi hyvää kansanterveydelle.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Neuvostoliitto oli sosialismin lipunkantaja: kukaan ei nähnyt nälkää ja täystyöllisyys oli turvattu.

Toimituksen poiminnat