JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Vaikeita päätöksiä, vaikeita tunteita

Olen kirjoittanut paljon muun muassa maahanmuuton ja paperittomuuden hoitamiseen liittyen. Näitä tekstejä kirjoittaessani olen kokenut vaikeita tunteita. Mistä ne johtuvat? Ne johtuvat siitä, että jos näitä kirjoituksiani sovellettaisiin päivänpolitiikkaan, vaikuttaisivat ne monen ihmisen elämään. Kyseessä siis on aina ihmisen elämä. En siis ota näitä asioita millään tavalla kevyesti, kevytmielisesti. Katson kuitenkin, että vaikeitakin päätöksiä on tehtävä, jos ne ajavat Suomen ja suomalaisten etua.

Vaikeiden tunteiden kanssa painii myös maahanmuuttoa ja paperittomuutta kannattava ja kannustava vasemmisto. Päällimmäisenä lienee syyllisyyden ja epäoikeudenmukaisuuden tunteet. Syyllisyys siitä, että meillä täällä Suomessa on asiat hyvin, mutta muilla ei. Epäoikeudenmukaisuus siitä, ettei (kaikkia) tänne pyrkiviä hyväksytä (rikkaaseen?) länsimaahan. Kuviteltu tai todellinen ekskluusio ja syrjintä – nehän, jos mitkä, “triggeröivät” vasemmistoa.

Polarisaatio näissä asioissa on edelleenkin kouriintuntuva, eikä varmasti tule muuttumaan lähiaikoina. Jos kannatankin rajoitettua maahanmuuttoa ja paperittomien palauttamista kotimaihinsa, ei heillä liene kuitenkaan mitään hätää, koska vastavoima on niin suuri tässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos kannatankin rajoitettua maahanmuuttoa ja paperittomien palauttamista kotimaihinsa, ei heillä liene kuitenkaan mitään hätää, koska vastavoima on niin suuri tässä."

Entäs jos vastavoimaa ei olisikaan?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Vaikea kuvitella sellaista tilannetta. Suurin osa kaiketi oleskelisi kotimaidensa turvallisilla alueilla, pakolaisleireillä tai naapurimaissa. Sen sijaan, että tulisivat Suomeen täällä tarjottavien etuisuuksien houkuttelemina.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Keinuminen oman taivaspaikan varmistamisen ja rasististen mielihalujen välillä näyttää olevan lähes päivittäinen henkinen kamppailulajisi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

On hyvä, Börje, että maailmassa on sinunlaisia avoimia, solidaarisia ja joviaaleja ihmisiä. Mihinkä maailma joutuisikaan ilman teitä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mihinkä maailma joutuisikaan ilman teitä?"

Ainakaan Börjellä ei ole noita sinun tunnonvaivojasi, ei myöskään minulla.

Ketä siitä pitäisi kiittää?

Itseäni varmaan pitää kiittää,
sillä yritän aina puhua ja ajatella sillä tavalla kuin omatunto käskee.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JK: "On hyvä, Börje, että maailmassa on sinunlaisia avoimia, solidaarisia ja joviaaleja ihmisiä."

Oletko sinä, Jori, kristitty, kutsuttu olemaan avoin, solidaarinen ja joviaali vai et? Iso Kirja kehottaa rakastamaan lähimmäistä kuten itseään. Tuo juutalainen puusepän poika ja puuseppä itsekin eli monikulttuurisessa maassa, jossa vähemmistöinä oli varsinkin roomalaisia sotilaita, kreikkaa puhuvaa väestöä, arabialaisiakin saattoi tavata, heettiläiset (~ kurdeja) kuin myös persialaiset tunnettiin.

JK: "Mihinkä maailma joutuisikaan ilman teitä?"

Sinäkin voit avautua olemaan sellainen. Näe lähimmäinen jokaisessa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen Vastaus kommenttiin #6

Otan pienen varauksen näihin asioihin, ainakin mitä avokätisyyteen ja monikulttuurisuuteen tulee. Sinunkin kannattaisi. Onko hyvä päästää maahan ihmisiä vieraasta kulttuurista, ja antaa heille paljon oikeuksia (etuisuuksia), mutta samalla vähän tai hyvin vähän velvollisuuksia? Eivätkö sillä tavalla opi valtion eläteiksi? Sen sijaan, että integroituisivat ja aloittaisivat työnteon?

Olen miettinyt jo aiemmin, että Herra kouluttaisi minua pakolaisena vieraassa maassa. Ehkä näin tapahtuu. Tai sitten ei.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #7

JK: "Onko hyvä päästää maahan ihmisiä vieraasta kulttuurista, ja antaa heille paljon oikeuksia (etuisuuksia), mutta samalla vähän tai hyvin vähän velvollisuuksia? Eivätkö sillä tavalla opi valtion eläteiksi? Sen sijaan, että integroituisivat ja aloittaisivat työnteon?

Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus ja Suomi on sitoutunut tiettyihin kansainvälisiin sopimuksiin, joten sitoumuksemme perusteella turvapaikkahakemus on otettava vastaan ja käsiteltävä se. Työskentelin vajaan vuoden 11/2015-8/2016 vastaanottokeskuksessa, sen alaikäisyksikössä, aluksi opettaja-ohjaajana, sittemmin ohjaajana, kun nuorille järjestyi suomen valmentavaa opetusta paikallisen oppilaitoksen kautta. Se mitä tein, oli nimenomaan integrointia ja työnteon opettamista, se mitä nuoret tekivät, oli nimenomaan integroitumista ja työntekoa. Bonuksena opin kohtuullisen hyvin farsia/daria (Iranin/Afganistanin persiaa) ja sain afgaaneista useita ystäviä. Ystävällisyys johtaa helposti vastaavaan kohtaamiseen toiselta puolen ja tämä kaikki voi johtaa jopa ystävyyteen ja joka tapauksessa se edesauttaa maahamme sopeutumista. Ihmiset sekä ovat ja samalla eivät ole erilaisia eri puolilla maapalloa: sama perusolemus meillä on ja siten yhteyden ja integraation mahdollisuus - jos se mahdollistetaan.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen Vastaus kommenttiin #8

"Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus ja Suomi on sitoutunut tiettyihin kansainvälisiin sopimuksiin, joten sitoumuksemme perusteella turvapaikkahakemus on otettava vastaan ja käsiteltävä se."

-Kv-sopimuksiin vetoaminen. Olen kuullut tuon monesta suusta. Mutta onko Suomella ja suomalaisilla todellista halua ottaa vastaan turvapaikanhakijoita? Sopimusten perusteella olemme kyllä velvoitettuja niin tekemään, ehkä kristittyinäkin - mutta mitä sanoo kansa?

"Ihmiset sekä ovat ja samalla eivät ole erilaisia eri puolilla maapalloa: sama perusolemus meillä on ja siten yhteyden ja integraation mahdollisuus - jos se mahdollistetaan."

-Turun piispa Rothovius (1627-1652) on sanonut: "Minä asun barbaarien ja skorpionien parissa". Miten aiot mahdollistaa yhteyden ja integraation, kun kansa kuitenkin on tällaisella asenteella liikkeessä?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #9

Sinä käytät sanaa kansa kolmeen kertaan siten, että kenties tarkoitat itse sitä välttämättä tiedostamatta, että rinnastat itsesi ja kansan. Kansassamme, kuten kaikissa kansoissa on näkökulmaa moneen lähtöön. Sinulle totean: elä rohkeasti elämäsi.

Mielifilosofini Simone Weil totesi jotenkin niin, että me olemme velkaa toisille ihmisille sen, minkä he katsovat meidän heille olevan velkaa, ja juuri tämä velka meidän on annettava heille anteeksi. Poimimani ajatus on peräisin teoksesta Painovoima ja armo (La pesanteur et la grâce).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Simone_Weil

Toimituksen poiminnat