JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Vanha Suomi takaisin

Maahanmuutto ja Euroopan unioni ovat mielestäni radikaaleimmin Suomen tulevaisuutta määrittäviä ja muuttavia voimia. Jos päätämme lähteä kulkemaan tätä tietä, voimme sanoa hyvästit ns. vanhalle Suomelle – Suomelle, jossa kaikki toimi, ja jossa valtaosalla ihmisistä oli töitä. Vaikka Kekkonen julistikin aikanaan hätätilan, kun Suomessa oli vajaat satatuhatta työtöntä, niin pääasiassa asiat kuitenkin olivat niin kuin edellä kuvailin.

Tänäpäivänä tätä “kehitystä” vastustavat voimat ovat vähemmistössä politiikassa. Pääasiassa näitä asioita ovat pitäneet esillä Perussuomalaiset. Erityisesti nämä teemat ovat tulleet esille Laura Huhtasaaren presidentinvaalikampanjassa. Myös muita toimijoita, kuten Kansalaispuolue, ajaa näitä asioita. Se, miten suuri yleisö, äänestäjien valtaosa suhtautuu ja tulee suhtautumaan näihin asioihin ratkaisee Suomen suunnan. Vielä kaikki eivät halua vanhaa Suomea takaisin – ehkä huomenna sitten?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Vanha Suomi takaisin" kiitos ei. On tullut elettyä tätä Suomea parin kuukauden päästä 69-vuotta ja mitään, en mitään, kaipaa takaisin siitä vanhasta, köyhästä, sulkeutuneesta Suomesta, johon aikanaan synnyin. Aina on parempaan päin menty ja mennään tulevaisuudesakin

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä. Hauskinta vanhassa Suomessa olivat Leningradin reissut, mutta niitä ei nyt vain saa takaisin : D

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuka tahansa järkevä ihminen haikailee alhaisen elintason, joukkomaastamuuton, korkeamman lapsikuolleisuuden, alhaisen koulutuksen ja isompien tuloerojen perään. Lapsia sai vielä hakata ja itsemurha- ja väkivaltatilastot olivat tapissa.

Vielä kun saataisiin televisioon vain kaksi kanavaa joista molemmista tulee uutiset samaan aikaan, ja se pakollinen muna-anjovisvoileipä jos haluaa ostaa pullon keskiolutta baarissa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tai pakollinen kinkkuvoileipä. Sen tilattuaan sai myös tilata oluen ravitsemusliikkeissä. Se ei myöskään pöydästä pöytään kierrätettynä haissut illan päätteeksi yhtä pahalta kuin muna-anjovisleipä.

Persut ja persumieliset voivat kyllä tehdä entisaikaan paluun hyvin helpoksi. Ottakoot uusintapainoksen vuoden 1956 allakasta, josta alkaisi uusi ajanlasku. Kekkonen aloitti presidenttikautensa. Maamme historian syvin lama ja liittyminen Euroopan yhteisöön olisivat kaukana tulevaisuudessa. Väyrynenkin ehtisi vastustaa vaikka mitä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Wikipedia: "Vanha Suomi (ruots. Gamla Finland, ven. Старая Финляндия) tarkoittaa niitä Suomen alueita, jotka Ruotsi menetti Venäjälle Uudenkaupungin (1721) ja Turun rauhansopimuksissa (1743). Turun rauhan jälkeen Viipurin, Käkisalmen ja Kyminkartanon provinsseista muodostettiin yksi hallinnollinen kokonaisuus Viipurin kuvernementti. Vuosina 1784–1796 kuvernementin alue muodosti Viipurin käskynhaltijakunnan[1]. Vuodesta 1803 kuvernementti tunnettiin Suomen kuvernementtina.[2], jonka Venäjän keisari yhdisti Suomen suuriruhtinaskuntaan eli ”Uuteen Suomeen” vuoden 1812 alussa.
Nimitys Vanha Suomi on suomalaisittain katsottuna hieman epäjohdonmukainen. Ymmärrettäväksi se tulee katsottaessa asiaa venäläisittäin: Vanhan Suomen alue liitettiin keisarikuntaan lähes sata vuotta ennen muuta (Uutta) Suomea."

- Vanha Suomi siis palautettiin Suomelle 1812. Kannatan Vanhan Suomen palauttamista Suomineidolle ja tietysti myös Petsamon, jonka tsaari myöhemmin lupasi meille ja joka liitettiin Suomeen 1920 Tarton rauhassa, ks. Suomi 100 % -teemavuodet 2017-2020: Tarton rauha 14.10.1920 http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vanha Suomi tarkoittaa itsenäistä Suomea. Nyt saamme EU:sta vain ongelmia joita meillä ei ole valtaa ratkaista.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ha ha ha, vai muka itsenäinen Suomi 1945-1989? Valvontakomissio, YYA-sopimus, sotakorvaukset, vaaran vuodet, yöpakkaset, noottikriisi, poikkeuslaki jne. Vieläkö tarvitsee jatkaa? Neuvostoliitosta paenneillla loikkareilla ei ollut mitään harhakäsitystä siitä, etteikö Suomi ollut pelkkä Kremlin vasalli ja juoksupoika. He tiesivät olevansa turvassa itsenäisessä, vapaassa länsimaassa vasta kun olivat päässeet Tornionjoen yli Ruotsin puolelle.

Olen usein ihmetellyt, miksi niinkin monet kaipaavat takaisin noita pimeitä YYA-aikoja, eivätkä halua elää demokraattisessa länsimaassa, jollaiseksi Suomikin on alkanut kolmenkymmenen viime vuoden aikana muotoutua. Kun heitin jokin aika sitten pois vanhaa 70-luvun historian ja valtiotieteiden opiskelumateriaaliani, huomasin, kuinka paljon niissä suitsutettiin Neuvostoliittoa ja sen suunnitelmataloutta. Minun ikäpolveani, 50-60-vuotiaita oli YYA-Suomessa vuosikymmeniä aivopesty näkemään itänaapuri jonkinlaisena maamme ystävänä ja turvana ja länsivallat pahoina imperialistisina riistäjinä. Se on sumuttanut monia meistä näkemästä mikä myös Neuvostoliiton seuraajavaltio Venäjä todelliselta luonteeltaan on. Noista nuoremmista en tiedä, monet ilmeisesti kuvittelevat ruohon olevan vihreämpää aidan toisella puolella. Heille tekisi hyvää elää muutama kuukausi tuolla itänaapurin puolella. Taitaisivat Suomen, Ruotsin ja Saksan ongelmat tuntua pieniltä sen jälkeen.

Juha Kuittinen

Suomi jatkaa neuvostoajan linjauksella. Suomi on Brysselin juoksupoika, Eu-komission ja Troikan alaisuudessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vielä kaikki eivät halua vanhaa Suomea takaisin – ehkä huomenna sitten?"

Miksi ihmeessä pitäisi palata menneisyyteen kun nykyhetki on parempi ja tulevaisuus sitäkin parempi ....... ellei palata menneisyyteen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vanha Suomi on historiallinen käsite ihan kuten Veikko yllä kertoo. Vanhasta Suomesta osa kuuluu tällä hetkellä nykyiseen Suomeen, mutta Putin pitää yhä hallussaan Stalinin ryöstämää Karjalaa.

Jorin kanssa olen samaa mieltä että Vanha Suomi eli Karjala pitää saada takaisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jorin kanssa olen samaa mieltä että Vanha Suomi eli Karjala pitää saada takaisin."

Mitä siitä, samanlaista pajukkoa sielläkin kasvaa kuin täälläkin.

Nyky-Suomessa on ihan riittävästi pinta-alaa, niin ett elintaso saadaan säilytettyä ja kasvamaan, ellei liian ahneiksi ruveta, eikä syödä enemmän kuin tienataan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kyse kun ei ole pinta-alasta, jota Venäjällä on ilman ko. rosvoustakin ihan tarpeeksi, vaan Suomelle laillisesti kuuluneen monisatavuotisen alueen plauttamisesta oikeille omistajilleen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Kyse kun ei ole pinta-alasta, jota Venäjällä on ilman ko. rosvoustakin ihan tarpeeksi, vaan Suomelle laillisesti kuuluneen monisatavuotisen alueen plauttamisesta oikeille omistajilleen."

Laatokan karjalaa asuttivat historiallisesti tveerin karjalaiset. Alueen valloitti Venäjältä Ruotsi ja 27. helmikuuta 1617 Stolbovan rauhassa, alue siirtyi Ruotsin hallintaan.

Tveerin karjalaiset muuttuvat pois alueelta Tveeriin koska heitä sorrettiin ortodoksisen uskontonsa vuoksi, eivätkä he halunneet maksaa veroja Ruotsille.

Alueelle muutti sen jälkeen lännestä lutterin uskoista väestöä, heidän muassaan minunkin esi-isäni.

Kun kävin jokunen vuosi sitten sukulaisporukalla katsomassa isäni synnyintaloa, sitä asuttivat nyt Tverin karjalaista alkuperää olevat ihmiset, jotka asuivat Pierarissa ja pitivät isäni synnyintaloa kesähuvilanaan. Asia selvisi koska erään sukulaismieheni vaimo on alkujaan venäläinen ja osasi siis puhua nykyisten asukkaiden kanssa.

Niin ettei se nyt nin selvää ole kuka on sen alueen alkuperäinen omistaja tai asukas. Kun koko Suomi muuttui 1800- luvulla tsaarin ruhtinaskunnaksi, silloin karjala liitettiin muuhun suomeen, kuten Krimin niemimaa liitettiin aikanaan Ukrainaan, tsaarin mahtikäskyllä.

Kun Suomi hävisi sodan Venäjälle ja Karjala liitettiin uudestaan Venäjään, Suomen valtio korvasi evakoille heidän menettämänsä maat, tai antoi uutta maata tilalle.

Sen pituinen se.

Jos maata jaetaan taas uudestaan, se tapahtukoon rauhanomaisten järjestelyiden kautta, mutta sotilaallista rajaa tuskin voidaan siirtää lähemmäs Pietaria, se on nyt jo liian lähellä sitä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #15

Arto Vihavainen on onnellinen, että Karjala palautui 1944 taas alkuperäisille omistajilleen :)

Kun Suomi sentään oli 110 vuotta osa Venäjää ja oli sen jälkeen vain reilut 100 vuotta fasistien hallussa, niin on vain oikeus ja kohtuus, että se palautettiin takaisin Venäjän yhteyteen. Näin Putin aikanaan selittää puheessaan Venäjän duumalle. Arto Vihavainen nyökyttelee päätään kuunnellessaan Venäjän uutisia ja toteaa, että niinhän se tietysti on ...

En olisi sinustakaan uskonut!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #21

Laatokan Karjala palautui 1941 taas alkuperäisille omistajilleen oltuaan 1940-41 isovenäläisten maahantunkeutujien miehittämänä, mikä laiton neuvostomiehitys tosin sitten 1944 palasi ja jatkuu yhä edelleenkin... toistaiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Arto Vihavainen nyökyttelee päätään kuunnellessaan Venäjän uutisia ja toteaa, että niinhän se tietysti on ..."

Tällainen liioittelu ei ole tarpeen. Kukaan ei taida olla raivokkaampi Putinismin vastustaja kuin minä, mutta se etten kannata Putinismia ei oikeuta sitä että vääristellään asioita muulla tavoin.

Maa-alueena Karjalan kannas ei historian perusteella kuulu yksiselitteisesti Suomelle, sen kummemmin kuin Venäjälle, sen sijaan luovutetun Karjalan väestö oli luovutushetkellä tyypillisen suomalaista, eikä Venäläistä, mistä syystä evakuointiprosessi oli luovutetun KArjalan väestön osalta parempi ratkaisu kuin heidän jättämisensä alueelle.

Karjaölan väestö, johon minunkin vanhempani, sekä isovanhempani kuuluivat, kärsivät tietenkin tästä väestön siirrosta kovasti, kuten koko Suomen väestö, joka joutui luovuttamaan maata joka luovutettiin karjalaisille evakoille, jotta he pystyivät hankkimaan jatkossa elantonsa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #15

Kylläpä Arto Vihavainen ososittaa hämmästyttävää tietämättömyyttä historiasta:
1. Tverin alue on Moskovan lähellä.
2. Laatokan Karjalassa olemme me karjalaiset asuneet tuhat vuotta.
3. Stobovan rauhan jälkeen alkoi uskonvainot, kansanmurha. Ortodoksikarjalaiset pakenivat itä-Suomesta ja Laatokan pohjoisosasta Aunuksen suuntaan ja Tveriin.

Laatokan Karjalaan palasi alkuperäisiä karjalaisia. Ma ortodoksiset karjalaiset olemme viimeinen osa tuhat vuotta olleesta Karjalan kansasta, kieli ja kulttuuri ja uskonto on ollutsama vuotta. Tästä asiasta piti juhlaesitelman teol. toht. Hannu Kilpeläinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"1. Tverin alue on Moskovan lähellä."

Karjalan väestö siirtyi 1600- luvulla kannakselta sinne 1600- luvulla, Ruotsin valloitettua alueen ja ryhdyttyä sortamaan alueen ortodoksista väestöä. Tätä Ruotsista evakuoitua karjalaista väestöä alettiin sitten kutsumaan Tverin karjalaisiksi.

"2. Laatokan Karjalassa olemme me karjalaiset asuneet tuhat vuotta."

Vain karjalan ortodoksinen väestö. Karjalan luterilainen väestö on Karjalaan Ruotsin puolelta muuttanutta väestöä sen jälkeen kun maa oli autioitunut Tverin karjalaisten paettua maasta.

"3. Stobovan rauhan jälkeen alkoi uskonvainot, kansanmurha. Ortodoksikarjalaiset pakenivat itä-Suomesta ja Laatokan pohjoisosasta Aunuksen suuntaan ja Tveriin."

Niin

"Laatokan Karjalaan palasi alkuperäisiä karjalaisia."

Se väestö joka korvasi paenneet ortodoksikarjalaiset, myöhemmin Tveerin karjalaiset, oli osittain luterilaisia karjalaisia, osittain myös muualta Ruotsista tullutta väestöä, Suomeahan silloin ei vielä ollut.

Olen lukenut juttuja joiden mukaan pohjanmaaltakin olisi siirtynyt väestöä autioituneisiin karjalaiskyliin.

Minun esivanhempani ovat todennäköisesti siirtyneet autioituneiseen karjalaiskylään Laatokan rannalle Sulkavan seudulta eteläisestä Karjalasta. Se paikka sijaitsee nykyäänkin Suomen puolella rajaa, ei kovinkaan kaukaa.

Jokunen kesä sitten ajelin Sulkavalla ja löysin sieltä mielenkiintoisen muinaislinnan korkealta mäeltä Saimaan rannalta. Mietin että keitä vihollisia vastaan seudun asukkaat olivat tänne mäelle näitä puolustusvarustuksia rakentaneet.

Päädyin siihen että todennäköisimpiä vihollisia tällä luterilaisella ja Ruotsille kuuluneella seudulla olivat kenties juuri toisen vallan vaikutuspiirissä olevat ja toista uskontoa edustavat silloiset Laatokan karjalaiset, eli juuri nämä sittemmin Tveeriin evakkoon ajetut karjalaiset veriveljet.

"Ma ortodoksiset karjalaiset olemme viimeinen osa tuhat vuotta olleesta Karjalan kansasta, kieli ja kulttuuri ja uskonto on ollut sama vuotta. Tästä asiasta piti juhlaesitelman teol. toht. Hannu Kilpeläinen."

Ortodoksikarjalaiset ovat ortodokseja siksi että he ovat aikanaan joutuneet itäisen, eli kreikkalaisen kulttuuripiirin vaikutukseen sitä kautta että heidät on aikanaan käännyttäneet kristinuskoon itäiset lähetyssaarnaajat.

Minun karjalaiset esi-isäni on käännytetty kristinuskoon Rooman paaville uskollisten kirkonmiesten toimista.

Ennen kristinuskoon käännyttämistä karjalaiset ehkä olivat etnisesti ja kultturellisesti yhtenäisempi ryhmä, mutta kristinusko jakoi karjalaiset kahteen toisilleen vihamielisee leiriin, ortodoksit tottelivat Konstanttinopolin tai Moskovan patriarkkaa ja Novgorodin ja Moskovan ruhtinaita. Luterilaiset karjalaiset olivat Rooman paavin ja Ruotsin kuninkaiden alamaisia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #15

A. Vihavainen vääristelee aitoon valhemediatyyliin: "Laatokan karjalaa asuttivat historiallisesti tveerin karjalaiset."

Oikeasti Moskovan lähistön alue Tver sai lisänimen Tverin Karjala noilta karjalaissiirtolaisilta, ei päinvastoin, ja ne siirtokarjalaiset eivät olleet pääosin Laatokan Karjalasta vaan paljolti Inkerinmaalta eli siltä suomalaiskansan alueelta, jolle maahantunkeutujavenäläiset rakensivat 1700-luvulla uuden pääkaupunkinsa alueen ollessa vielä osa Ruotsia. Pietari on rakennettu suomalaisheimojen ikivanhan kauppapaikan Nevanlinnan paikalle. Tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 perustama Pietari oli Venäjän pääkaupunki vuosina 1712–1918. Se sijaitsee Suomenlahden pohjukassa Nevan suistossa, osittain Karjalankannaksen kaakkoisosassa ja suiston saarissa.

Muuten: Putin vastaili viime syksynä venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa julistaen: "Nyt tiedämme, että esimerkiksi suomalais-ugrilaisia heimoja asui myös Keski-Venäjällä, ei pelkästään Laatokan lähistöllä. Kaivaukset ja löydökset osoittavat, kuinka slaavilaiset heimot ja suomalais-ugrilaiset heimot asuivat 'harmoniassa' keskenään", vaikkei venäläisiä oikeasti ollut lähimaillakaan vielä tuhansiin vuosiin ja Moskovakin on saanut nimensä muinaissuomalaisnimestä 'Mustajoki' , ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240411-p...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

"Oikeasti Moskovan lähistön alue Tver sai lisänimen Tverin Karjala noilta karjalaissiirtolaisilta, ei päinvastoin,"

Tämä on minulle uutta tietoa, mutta se, vaikka pitäisikin paikkansa, ei ole millään tavoin ristiriidassa sen kanssa mitä sanoin.

"ja ne siirtokarjalaiset eivät olleet pääosin Laatokan Karjalasta vaan paljolti Inkerinmaalta eli siltä suomalaiskansan alueelta, jolle maahantunkeutujavenäläiset rakensivat 1700-luvulla uuden pääkaupunkinsa alueen ollessa vielä osa Ruotsia"

Niin, ja rakennustyövoimana venäläiset käyttivät ruotsalaisia sotilaita, jotka oli otettu vangiksi Pultavan taistelun jälkeen. Ruotsin kuningas oli vienyt ruotsalaisista, puolalaisista ja Itämeren etelärannikon germaaniheimoista kootun armeijansa sinne hakiessaan apua sotatoimiinsa Ukrainan kasakoilta. Pietati Suuri, Venäjän tsaari, oli kuitenkin voimakkaampi ja kukisti Ruotsin kuninkaan armeijan Pultavalla, Moskovan kirkonkellot oli sitä ennen sulatettu ja niistä oli tehty tykkejä ja tykinkuulia.

Pietari Suuri tarvitsi pääsyä Itämerelle, koska hänen tarkoituksenaan oli luoda Venäjälle laivasto, niillä opeilla joita hän oli saanut ekskursioreissullaan Hollantiin ja Englantiin ja sieltä rekrytoitujen laivanrakentajien avulla.

Pietarista oli muuten paljon myös hyötyä ympäristön asukkaille, inkeriläisille ja karjalaisille, jotka toimittivat tarvikkeita, rakennustarvikkeita, elintarvikkeita sun muita Pietaria rakentaville ruotsalaisille sotavangeille ja muulle porukalle.

Pietarin merkitys oli muutenkin valtava koko Suomelle. Muistan kun isoäitini, jonka suku toimi kauppiaana pohjanmaalla, kertoili siitä kun Pohjanmaan kauppiaat tekivät talvella hevosella ja reellä "liikematkoija" Pietariin.

"Pietari on rakennettu suomalaisheimojen ikivanhan kauppapaikan Nevanlinnan paikalle."

Kauppapaikka ei siitä minnekään hävinnyt, vaan se tehosti toimintaansa. Tämä huomautius vain siitä syystä että kommenttisi voi antaa aiheen olettaa että kauppapaikka olisi jonnekin kadonnut.

Kauppapaikka oli muuten vanhan Viikinkien idäntien varrella ja se oli siis ruotsalaisten, karjalaisten heimojen ja novgorodilaisten yhteinen kansainvälinen kauppapaikka.

Inkerinmaa sai muuten nimensä Ruotsin prinsessa Ingegerdiltä, joka meni naimisiin Novgorodin ruhtinas Jaroslav I Viisaan kanssa vuonna 1019. Saagojen ja Wikipedian mukaan Ingegerd sai Jaroslavilta myötäjäislahjaksi Laatokanlinnan ja siihen liittyvät maat. Siitä lähtien aluetta on kutsuttu nimellä Inkeri (Inkerinmaa eli Ingegerdin maat).

Ennenkuin Inkerinmaasta tuli Inkerinmaa, se oli siis Novgorodin vaikutuspiirissä, mistä kertoo alueen asukkaiden ortodoksinen usko. Erinäisten uskonnollisten vainojen takia alue tyhjeni välillä ortodoksisesta väestä, samoin kuin Laatokan kannas ja tilalle muutti sitten myös luterilaisia protestantteja Ruotsin alueilta.

"Kaivaukset ja löydökset osoittavat, kuinka slaavilaiset heimot ja suomalais-ugrilaiset heimot asuivat 'harmoniassa' keskenään", vaikkei venäläisiä oikeasti ollut lähimaillakaan vielä tuhansiin vuosiin ja Moskovakin on saanut nimensä muinaissuomalaisnimestä 'Mustajoki' , ks. "

Nykyvenäläiset polveutuvat hyvin suurelta osin ennen slaavilaisten kansojen alueelle muuttoa aluetta asuttaneista alkuperäiskansoista, jotka puhuivat suomalais-ugrilaisia kieliä. Kun maanviljelyskulttuuri alueella vakiintui, vaihtui myös kieli venäjän kieleksi. Asukkaiden alkuperä on kuitenkin muuttunut vain vähän. Puolalaiset, slovakit ja serbit ovat aidompia slaaveja kuin venäläiset, vaikka toki kaikki ovat sekoittuneet alueensa alkuperäisasukkaisiin.

Läntisessä Euroopassa ja Skandinaaviassa tilanne on sama kuin Venäjällä. Alueen alkuperäisväestö puhui suomalais-ugrilaisia kieliä, mutta kun maanviljelyskulttuuri levisi, germaaniset kielet ottivat ylivallan. Kun metsästäjä-keräilijät muuttuivat maanviljelyskulttuuria harrastaviksi, he muuttivat myös kielensä germaanikieleksi. Prosessi on vielä osittain kesken. Ruotsin ja Norjan pohjoiset osat ovat vieläkin osittan suomen kieltä puhuvien heimojen asuttamia.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #37

Aivan ensimmäiseksi pyydän anteeksi Arto Vihavaiselta, että olin kommentoinut melko törkeästi hänen kirjoitustaan koskien Karjalan asutusta. Muut kommentoivat hänen tekstiään huomattavasti asiallisemmin. Aihe taitaa olla aika emotionaalinen minulle.

Kuitenkin mielestäni sen selvittely, ketkä ovat muinoin asuneet ensimmäisenä jollakin alueella, on aika epäoleellista, kun mietitään meidän ja meitä edeltävän sukupolven käsitystä oikeudesta jollain alueella asumiseen. Tarton rauhassa 1920 Suomen puolelle jääneet ja Pariisin rauhassa 1947 Neuvostoliitolle menetetyt alueet olivat olennaisesti suomalaisten (joihin luen myöskin karjalaiset) asuttamia ja niin fyysisesti kuin henkisesti rakentamia. Elinkeinoelämä ja kulttuuri kukoisti. Puhuttu ja kirjoitettu kieli oli suomi, toki eri karjalan murteita käyttäen. Moni olisi varmasti mielellään raskaan evakkotien sijasta jäänyt kotiseudulleen, mutta Stalinin hirmuhallinnon tietäen ei voinut. Tilalle tulleista asukkaista käsittääkseni vain pieni murto-osa oli esim. Tverin karjalaisia ja Stalinin kansallisuuspolitiikan tietäen, ei luovutettuja alueita varmasti ollut tarkoitus asuttaa erityisesti karjalan heimolla.

Asia vertautuu mielestäni Palestiinan kysymykseen. Israel on 1948,1956 ja 1967 sodissa kaapannut Palestiinan alueen vähitellen itselleen ja ajanut alueen alkuperäiset asukkaat pakolaisiksi. Jotkut ovat sitä mieltä, että alkuperäiset asukkaat ovatkin diasporaan 2000 vuotta sitten lähteneet juutalaiset, mutta juuri tässä on se ongelma. Emme voi lähteä vuosituhanten taakse etsimään niitä "alkuperäisiä" asukkaita ja katsoa vain heillä olevan oikeudet alueeseen. Sama koskee luovutetun Karjalan asukkaita.

Käyttäjän InkeriSallinen kuva
Inkeri Sallinen

VANHA SUOMI, minä ajattelen maatamme, missä myös maaseutu on asuttu ja ihmisillä on edes jonkinlainen turva saada ruokaa, jos Suomea kohtaa "katastrofi". Nyt asukkaat tiivistyvät kaupunkeihin ja Etelä-Suomen alueille.Kertokaa mistä saadaan ruokaa jos rajat menee kinni tai sähköä ei tule, syystä tai toisesta. Vanhassa Suomessa oli paljon maaseudulla näitä pikkutiloja, joilla viljeltiin perunaa ja oli kasvimaat ja muutama possu, lehmä, lammas ja kanoja. Jos edelleen olisi näin, voitaisiin auttaa täältä maaseudulta käsin näitä kaupunkien nälkäisiä veljiämme ja sisariamme. Suomessa on tyhjiä, ihan elinkelpoisia tiloja,missä turvattu "Vanhan Suomen" elämä olisi hyvin mahdollista.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Vanha Suomi tuskin palaa, mutta osia siitä. Esim. väestömäärä voi palata johonkin 3 miljoonan nurkille. Ja olemmehan me systemaattisesti köyhdyttäneet maatalousmaan Keski-Suomesta ylöspäin, väestön ruokkiminen tulee olemaan hankalaa, joten maatalous ei palaa aivan samaan kuosiin. Ja köyhyys palaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jokainen voi katsoa vaikka uutisista kuinka hyvin velkaantuvassa työttömien ruokajono-Suomessa tänä päivänä menee.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jokaisella keskustelijalla tuntuu olevan oma käsityksensä "vanhasta Suomesta". Oli minulle jopa yllätys, että sellainen on olemassa jopa historiallisena käsitteenä.

Itse tarkoitan vanhalla Suomella 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun Suomea, ennen EU:hun liittymistä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tarkoitat siis 90-luvun alkuvuosia. Silloinhan oli Suomessa kova lama ja Laura Huhtasaari haluaisi perustaa ihan jopa totuuskomission perkaamaan kaikkia kauheuksia, joita silloin tapahtui. Ja siis juuri nuo vuodet haluaisit takaisin :)

Taitaa teidän porukassa olla tuo lähihistorian tuntemus aika hukassa ...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

19% työttömyys, bkt:n romahdus, sadat tuhannet yritykset konkurssiin, lainankorot yli 15 prosenttiin. Oikeasti joku kaipaa tätä Suomea?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Olihan 90-luvun taite itselleni ikimuistoista aikaa, teini-ikää ja ensimmäiset pussikaljat. Kasetilta soi Klamydia ja sadalla markalla sai kassillisen ”lintua”, tupakkimiehet pari vähemmän. Paljon hyviä muistoja.

Kiva siis muistella mutta mennyttä aikaa. Miksei voida katsoa eteenpäin, tehdä ratkaisut tulevaa sukupolvea varten ja lapsiamme ajatellen. Ja uskokaa kun sanon, lapsemme eivät ajattele maailmasta samalla lailla kuin me, niin se aina on ollut sukupolvien välissä. Se on kehitystä, voisi jopa kutsua evoluutioksi!

Osta vaikka surffilauta tai olkatoppaukset pahimpaan kaipuuseen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olisi hyvä tuoda oma sanomansa selvästi esiin niin että mahdollisimman moni ymmärtäisi. Vanhasta Suomesta puhuminen on joko tietämättömyyttä tai tahallaan oman sanoman hämärtämistä. On vain yksi selitys: Venäjä hallitsi Vanhaa Suomea 1808 kun valloitti Uuden Suomen.
Kansakoulussa vielä opetettiin Suomen historiaa, ehkä peruskoulussa sitä ei opetettu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

90-luvun lama ajettiin tarkoituksellisesti vahvan markan ecukytköksellä jotta Suomen pankit saataisiin eurokuntoon.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Nämä menneisyyteen haikailevat ovat unohtaneet, että maailma ympärillämme on muuttunut ja muutos on jatkuva. Koska 6 miljoonainen kansa ei pysty maailman kehitykseen vaikuttamaan, sen on sopeuduttava ympäristönsä muutoksiin. Tämän ymmärtäminen saattaa tietysti olla vaikeaa, jos maailma loppuu kirkolle tai lähiön ostarille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Koska 6 miljoonainen kansa ei pysty maailman kehitykseen vaikuttamaan, sen on sopeuduttava ympäristönsä muutoksiin."

Jostakin syystä edes Suomen hallitus ei ole sopeutunut vaan vaatii työllisyyttä takaisin itsenäisyyden ajan lukuihin samoin velkaantumista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Järjetöntä edes edellyttää että Suomen pitäisi pystyä vaikuttamaan maailman kehitykseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. (J.K. Paasikivi)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Uusi, itsenäinen Suomi, ei Eu:n ehdoilla eikä Merkelin talutusnuorassa. Minusta Huhtasaarella on aika realistinen kuva Euroopasta ja koko maailmanmenosta. Olisin halunnut vaalitenteissä kuulla enemmän keskustelua elitistisestä Eu:sta ja sen ongelmista samoin kuin eurosta ja sen ongelmista.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun meitä valvoi ja määräsi mitä teemme neuvostoliitto niin se oli kirous. Nyt kun meitä valvoo ja määrää mitä saamme tehdä euvostoliitto niin hurrataan ja joku vitsinikkari vielä väittää että nyt olemme itsenäisiä.
Muuten jos joku ei tiennyt niin tuloerot pomppasi hurjaan kasvuun EU jäsenyyden myötä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun 60- ja 70 luvuilla kävin usein Tallinnassa, Leningradissa ja Moskovassa, tunnelma oli jäätävä. Asemilla seisoi julman näköisä konepistoolimiehiä, siinä hymy hyytyi. Tunsin että elämme Suuren ja Mahtavan alaisuudessa, itsenäisyys oli rajoitettua.

Viime vuosina matkustellessani EU:n alueella, olo on vapautunut, tunnen olevani sukulaisten joukossa. Ei ole simputusta rajoilla, ei konepistooleita, olo on kotoisa, turvallinen.

EU:n määräykset ja direktiivit ovat suurelta osin kuluttajien suojeluun liittyviä ja ulkomaankauppaa helpottavia tuotestandardeja.

http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188966-k...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Viime vuosina matkustellessani EU:n alueella, olo on vapautunut, tunnen olevani sukulaisten joukossa. Ei ole simputusta rajoilla, ei konepistooleita, olo on kotoisa, turvallinen."

Jaa että ei ole konetuliaseita, euroopassa on sotilaita kaduilla konetuliaseet valmiina ja myös poliisit kantaa niitä jopa täällä. Neukuissa käyneenä muistelisin että ne konetuliaseet oli rajoilla eikä kaupungeissa. Nyt eu aikaan rajoilla ei ole mutta kaupungeissa sitäkin enemmän. Mutta kehitystä se on surkeakin sellainen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kansa päättää, se on demokratiaa.

Jos kansa haluaa eri linjan, se äänestää Huhtasaaren presidentiksi, ja jos kansa haluaa muutosta, se äänestää persut suurimmaksi.

Mikäli kansa ei näin halua, niin se on Makkosenkin hyväksyttävä.

Täällä palstoilla voi itkeä pahaa maailmaa, mutta ratkaisut tehdään vaaleissa, kaikki muu itku on turhaa.

Toimituksen poiminnat