JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

90-luvun maahanmuuttokeskustelu ei ollut täydellinen - sen seuraukset tänään

Suomi omaksui näin ylimalkaisesti arvioituna Ruotsin kaltaisen (humanitäärisen) maahanmuuton linjan 1990-luvun puolella. Tuolloin käytiin kyllä keskustelua maahanmuutosta, mutta keskustelu ei ollut ilmeisen täydellinen siinä mielessä, että siinä olisi kuultu (riittävästi) vastustajien ja kriitikoiden näkökantoja. Tästä ja tämän seurauksena syntyivät mm. Perussuomalaiset 1995 ja “Hommaforum” 2008.

Sittemmin voisi sanoa näin, että se miten hoidamme maahanmuuttoa määrittää pitkälle Suomen tulevaisuutta. Lähtökohtaisesti voisi sanoa, että kun kerran ovea on avattu, on sitä vaikeampaa enää sulkea.

Kuitenkin meillä maahanmuuton seurauksena on tänäpäivänä integraatio-ongelma ja työttömyysongelma, ainakin tietyn taustaisten maahanmuuttajien keskuudessa. Mielestäni tämä on vakava ongelma sekä yhteiskunnalle että näille maahanmuuttajille itselleen. Maahanmuuttomyönteisten riveissä nämä ongelmat halutaan sivuuttaa tai niitä ei haluta nähdä ollenkaan.

Mielestäni maahanmuuttokriittiset pitävät osaltaan myös maahanmuuttajien puolta. He kyseenalaistavat sen, että olisiko Suomi tosiaan se paras maa maahanmuuttajalle? Monella tulijalla kun ei ole muuta mielessä kuin Suomesta saatavat etuisuudet. Entä voisiko maahanmuuttaja integroitua johonkin muuhun yhteiskuntaan paremmin kuin Suomeen? Onko nykyinen Suomen maahanmuuttolinja perusteltu? Näitä kysymyksiä pidetään esillä yhä jatkossakin – ne ovat tärkeitä, sanoivatpa tai tuomitsivatpa ihmiset miten tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat