JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Paperittomien ongelma

Maahanmuutto on päivänpolttava keskustelunaihe, samoin myös paperittomat ja paperittomuus. Joidenkin mielestä tässä ei ole ongelmaa. Minun mielestäni on.

Suurin ongelma on mielestäni se, että paperiton ihminen on henkilöllisyydetön ja toimeentuloton. Näin ainakin teoriassa. Se on valtava riski paperittomalle itselleen, samoin kuten yhteiskunnalle yleensä. Mielestäni vastaanottavan yhteiskunnan ei tulisi houkutella ihmistä tällaiseen “limbo-tilaan”, jossa paperiton ei ole enää kotimaassansa, mutta ei kuitenkaan täysivaltainen- ja oikeuksinen kansalainen vastaanottaneessa maassa. Siksi pidän perusteltuna sitä, että paras paikka paperittomalle on palautuslento ja oma kotimaa.

Toinen ongelma on siinä, että Suomessa kaikki ihmiset on tarkkaan pidetty (kirkon)kirjoissa ja kansissa. Tämä on yksi järjestäytyneen ja hyvin toimivan (hyvinvointi)yhteiskunnan merkkejä ja perusteita. Tästä poikkeaminen antaa tilaa ja sijaa laittomuudelle ja vapaamatkustamiselle. Samoin se luo yhteiskuntaan ihmisryhmän, joka on osaton oikeastaan kaikesta. Erilaisten palveluiden tarjoaminen paperittomille vain kasvattaa tätä ihmisjoukkoa, koska jos jonkin tarjontaa lisätään, saadaan myöskin aikaan kysyntää. Ei ole yhteiskunnan etu, että tällaisen ihmisjoukon määrää pyritään kasvattamaan entisestään. Katson sen johtavan lopulta yhteiskunnan turvattomuuteen ja epävakauteen.

On kuitenkin myös totta, että sellaista käsitettä kuin “laiton ihminen” ei tulisi olla olemassa. Myös paperittomalla on ja tulee olla ihmisarvo. On jopa ehdotettu heidän laillistamistaan, ts. kansalaisuuden myöntämistä heille. Tämä kuitenkin johtaisi mitä todennäköisimmin hallitsemattomaan maahanmuuttoon, ja tilanteeseen, jossa pelkkä maahan saapuminen takaisi tulijalle kaikki edut, mutta joiden rahoittamiseksi hän ei kuitenkaan olisi työskennellyt päivääkään. Jos tämä sallittaisiin, ajautuisi yhteiskunta lopulta kaaokseen tulijoiden määrän ollessa loputon.

Mihin tilanteeseen siis Suomessa (Helsingissä) on päädytty? Siihen, että paperittomille tarjotaan joitain palveluita, mutta myös siihen, että heidän tulisi poistua maasta vapaaehtoisesti. Katson jollain tavalla näin, että näin varmasti on parasta – siis että lyhyellä tähtäimellä heistä kuitenkin pidetään välitön huoli, mutta pitkällä tähtäimellä heidän paikkansa on lähtömaissaan. Kuitenkin Migri on todennut, että tulevat turvallisesta maasta / alueelta, jolloin turvapaikan myöntämisen ehdot eivät täyty. “Tough luck”, mutta jokin roti ja järjestys pitää yhteiskunnassa olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

"Kirkon kirjoissa ja kansissa". Eiköhän tuo ole väestörekisteri, missä väestö on. Kirkonkirjoissa taitavat olla vain taivaaseen jonottavat. (Taivasjono). Täällä maan päällä taas leipäjono.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

- Ei voi olla sellaista kuin laiton maahanmuuttaja, sillä ihminen ei voi olla laiton!

- Sittenhän ei voi myöskään olla sellaista kuin valelääkäri, sillä ihminen ei myöskään voi olla vale. xD

Toimituksen poiminnat