JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Vasen laita lupaa liikoja maahanmuutosta

Satuin törmäämään Börje Uimosen tekstiin “Laitetaan maahanmuuttoprosessit ajoissa kuntoon”. Teksti oli nostettu Puheenvuoron poimintoihin ja se sai paljon kommentteja. Itse teksti käsitteli pääasiassa "ilmastopakolaisia", mutta katson sen soveltuvan myöskin laajemmin maahanmuuttoon.

Tekstissään Uimonen ehdottaa “lukuisia toimenpiteitä” asiansa hyväksi, kuten edullisia asuntoja, kotouttamiseen tähtäävää koulutusta, perusterveydenhuoltoa, “hätäruokintaa”, peruskoulutusta ja lasten normaalia kouluttamista.

Lista on mielestäni naiivi, vähän kuin lapsen toivomuslista jouluna. Siinä ei oteta huomioon tosimaailman realiteetteja, eikä vähiten kustannuksia. Katson kuitenkin näin, että tämä ei johdu kirjoittajan pahasta tahdosta, vaan todennäköisesti ajattelemattomuudesta.

Listassa ovat ensimmäisenä “edulliset asunnot”. Ensinnäkin edullisia asuntoja saa hakemalla hakea, ainakin pääkaupunkiseudulta, jonne tulijat hakeutuvat ja keskittyvät. Ei ole mitään merkkiä siitä, että kaavoituksella ja uudisasuntotuotannolla voitaisiin tätä tilannetta parantaa. Jos tämä auttaisi, se olisi parantunut jo aikoja sitten. Suomalaiset ja maahantulijat joutuvat kilpailemaan samoista asunnoista, ja sosiaaliturvajärjestelmää kuormitetaan entisestään korkeilla vuokrilla.

Kotouttamiseen tähtäävässä koulutuksessa on omat haasteensa. Kieli-, kulttuuri- ja opiskelumotivaatiohaasteet ovat mitä ilmeisimmät. Kaikki ei varmasti mene niinkuin Strömsössä, ja tänne tulija voi hyvinkin pudota tästä putkesta. Harvat menestystarinat kotoutumisessa (esim. maahanmuuttajalääkärit) eivät poista sitä tosiasiaa, että valtaosa ensimmäisen polven maahanmuuttajista ei kotoudu hyvin Suomeen.

Perusterveydenhuolto taas on käsittääkseni jo valmiiksi kuormitettu. Se on julkinen palvelu, jolla on ylikysyntää. En kiistä, etteikö perusterveydenhuoltoa tulisi tarjota ihmisille, mutta tulijat kuormittaisivat tätä palvelua entisestään. Mistä rahat tähän? “Velkaluottokortillako” taas?

“Hätäruokinnalla” kaiketi tarkoitetaan jonkinlaista huolenpitoa ja palveluiden tarjoamista paperittomille. Entisestään lisää järjestelmän kuormitusta, ja myös laittomuutta ja vapaamatkustamista.

Sitten on peruskoulutus ja “lasten normaali kouluttaminen”. En kiistä, etteikö tämä(kin) olisi hyvä asia, mutta edelleenkin: mistä rahat kaikkeen tähän?

Itse ajaisin maltillista ja järkevöitettyä maahanmuuttopolitiikkaa. Suomi on herkkien järjestelmien maa. Uimosella ei ollut antaa minkäänlaista osviittaa siitä, miten suurta maahanmuuttoa tänne kohdistuisi.

Tarjoamalla Uimosen etuisuusvalikoiman me todellakin signaloisimme jotain, ja saisimme sen seurauksena paljonkin maahanmuuttoa. Tämä taas aiheuttaisi maamme herkässä asenneilmapiirissä vastakkainasettelua kantaväestön ja maahantulijoiden välillä – vaikka myönnänkin, että asian laita ei saisi olla niin.

Se mitä Uimonen tarjoaa, on siis lisää kuormitusta (velkaa) ja vastakkainasettelua. Ei mielestäni lupaa hyvää tämä kuvio. En itse kannattaisi, koska se ei ole millään tapaa kestävä. Ilmastopakolaisuuskaan ei vielä ole päivänpolttava ongelma. Tietystikin Uimosen listalla ja puheilla saa itselleen helposti hyväntekijän maineen, ja sitä vastustava taas itselleen minkä lie leiman. Onneksi Uimosen lista on vain luonnos, ei päivänpolitiikkaa.

Voimme siis ajaa ajoissa järkevää ja maltillista maahanmuuttopolitiikkaa, tai sitten ylikuormittaa järjestelmän, ja odottaa sitten erilaisten vastareaktioiden ja patoutumien pinnalle tuloa. Ensimmäinen vaihtoehto on mielestäni parempi kuin toinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei näillä ole mitään käsitystä kotouttamisesta. Olen paljon maahanmuuttajien kanssa tekemisissä. Vaimoni on maahanmuuttaja, jolla on ylempi korkeakoulututkinto. Saan paljon tietoa minkälaisia maahanmuuttajia on kotouttamistoimenpiteiden kohteena.

En viitsi jatkuvasti oikoa virheellisiä käsityksiä kotouttamistoimien parantamisesta, jotka johtuvat tietämättömyydestä.

Asia on politisoitunut ja tietoisesti on luotu liian positiivinen mielikuva kotouttamisen mahdollisuuksista. Sitä ei voi kiistää edes esittämällä faktoja, koska niitä ei noteerata.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Muistan Jorma tämän kommenttisi (http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24864...) Huuskon "Maahanmuuttajia lisää Suomeen, kiitos" -kirjoituksessa. Se innoitti minua kirjoittamaan tuon kotouttamista käsittelevän kappaleen. Kiitän siitä, että kommentoit silloin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vasemmistön 2 puolueella ei asioita päätetä.Vaan 7 porvaripuolueiden enemmistöllä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

On totta, että myös porvaripuolueet hääräävät asian parissa. Uimonen on Vihreissä, siitä tuo vasen laita -otsikointi. Lasken myös Vihreät vasemmistopuolueeksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Börjen otsikko puhui maahanmuuttoprosessien kuntoon laittamisesta. Otsikko oli lupaava, mutta itse tekstille prosessin käsite jäi täysin vieraaksi. Kun puhutaan prosesseista, puhutaan johonkin lopputulokseen tähtäävästä toimintaketjusta. Maahanmuuttoprosessin lopputulos on töissä oleva, yhteiskuntaan integroitunut maahanmuuttaja. Tähän lopputulokseen tähtäävistä toimista hänellä ei ollut oikeastaan mitään sanottavaa.

Meillä on pääosin kahdenlaisia maahanmuuttajia. On työperäisiä maahanmuuttajia, joiden kohdalla tämä prosessi toimii kohtalaisen hyvin ja on turvapaikkaperusteisia maahanmuuttajia, joiden kohdalla prosessi ei työllisyysasteiden valossa toimi oikeastaan lainkaan. Jälkimmäisten kohdalla se prosessi siis pitäisi saada toimimaan. Näin muistin varassa sanottuna, siinä kirjoituksessa ei tainnut olla ensimmäistäkään ehdotusta jolla tämän prosessin toimivuutta saataisiin parannettua. Mutta kirjoituksen otsikko oli kyllä siinä oikeassa, että se prosessi pitäisi saada ensin toimimaan, ja prosessin kuormittamista on syytä harkita vasta sitten, kun se on saatu toimimaan. Jos näin ei tehdä, luvassa on kasvavia ongelmia niin taloudelle kuin turvallisuudellekin.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Niin. Nyt (massa)maahanmuuton aikana maahantulijoita käytännössä "varastoidaan" Suomeen. Mitä tapahtuukaan, kun heille selviää heidän kohtalonsa: elinikäinen asuminen Suomessa sosiaaliturvan varassa?

Nimimerkillä "Joutilaisuus luo kaikenlaisia ongelmia".

Juha Hämäläinen

Massamuutto johtaa siihen, että Eurooppaan tulee kaikkein heikoin aines kehitysmaista. Ihmiset, joilla heikoin koulutus ja heikoin terveys. Omatoimiset koulutetut eivät jää pakolaisiksi vaan muuttavat laillisesti muualle, kun se on vielä mahdollista.

Tunnen lukuisia siirtolaisia Suomessa ja maailmalla. He ovat muuton jälkeen menneet suoraan töihin uudessa kotimaassaan. Heitä ei löydä työttömyyskortistoista. Eikä heitä tarvitse kotiuttaa mitenkään erityistoimin.

Suomeen sopii ottaa tällaista väkeä. Sosiaaliapua tarvitsevia ei pidä tänne laskea vaan hoitaa lähempänä kotimaitaan. Tämä tulee halvemmaksi. Sossuraha, joka käytetään mamuun Suomessa, riittää 5 henkeen heidän kotimaissaan tai niiden lähistöllä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

On kieltämättä odotettavissa ongelmia, kun vähemmän kehittyneistä maista tulee ihmisiä kehittyneeseen teollisuusmaahan.

Olisi varmasti parempi, jos heistä voitaisiin huolehtia lähempänä kotimaataan.

Toimituksen poiminnat