JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Venezuela: Sosialismin hinta

  • Kuva venezuelalaisesta supermarketista vuodelta 2014. Kuva: Wikipedia.
    Kuva venezuelalaisesta supermarketista vuodelta 2014. Kuva: Wikipedia.

Latinalainen Amerikka on traaginen maanosa. Maanosassa on varmasti puhuttu paljon vapaudesta (espanjaksi: libre). Siltikin se on joutunut selviytymään oikeistolaisuuden ja vasemmistolaisuuden vastakkainasettelussa. Latinalaisessa Amerikassa on koettu sekä oikeistodiktatuureja- että vasemmistodiktatuureja. Nyt Venezuelassa näyttäisi olevan vuorossa vasemmistodiktatuuri – tai ainakin siihen suuntaan ollaan kovasti menossa.

Maanosassa vaikutusvaltainen katolinen kirkkokaan ei ole voinut tehdä asioiden hyväksi paljoakaan siinä levinneen “vapautuksen teologian” (liberation theology) vuoksi. Pystyisikö tai haluaisiko kirkko puhua vapaan yhteiskunnan puolesta? Vai onko sielläkin kirkko ja valtio sidoksissa toisiinsa – liiankin kanssa?

Ensimmäiset tuulahdukset Venezuelan kriisistä koin vuonna 2008, jolloin tapasin Suomeen tulleen venezuelalaisen graafisen suunnittelijan. Ilmeisesti alan töitä oli erittäin vaikeaa löytää jo silloin maasta. Chavezin valtakausihan alkoi 2002, jolloin tai jonka jälkeen hän aloitti “bolivarianisminsa”. Maduro jatkoi tästä vuonna 2013, pitkälle samalla linjalla.

Sittemmin käyttöön ovat tulleet säätelymekanismit sekä palkkoihin että elintarvikkeiden hintoihin. Näiden seurauksena maassa kärsitään elintarvike- ja lääkepulasta. Jonkinlaista kuria maassa poliisin lisäksi pitävät Chavezin aikana luodut joukkiot, jotka kuitenkin myös harjoittavat laittomuuksia. Rikollisuus on kasvanut maassa räjähdysmäisesti.

Maassa myös järjestetään kansalaisille puolustautumisharjoituksia kuviteltua, ilmeisesti USA:n hyökkäystä vastaan. Näillä pyritään ilmeisesti kääntämään kansalaisten huomio maan sisäisistä ongelmista ulkoisiin. Surullista, mutta totta.

Ainut hyvä asia mistä olen kuullut on se, että ilmeisesti Caracasin slummeissa asuneille ihmisille rakennettiin kerrostaloja Chavezin aikana. Muistan, kun tv-lähetyksessä haastateltiin tällaiseen kerrostaloon muuttanutta naista. Taisi nainen aivan itkeä ja oli sydämestään kiitollinen Chavezille, auttajalleen.

Lopuksi on huomionarvoista huomata, että Venezuela on öljymaa, kuten vaikkapa Norja tai Kuwait. Turun Sanomien Venezuelaa koskevassa uutisessa oli hyvin kommentoitu, että siinä missä Venezuela on kaaoksessa, Norja ja Kuwait porskuttavat. Tässä, lukijani, näkyy sosialismin hinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat