JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Suomen hyvinvointijärjestelmien synty

Menin aikaisemmassa kirjoituksessani suomimaan vasemmistopuolueita. Kuitenkin niillä lieneekin ollut suurikin vaikutus erilaisissa Suomen hyvinvointijärjestelmien synnyssä (kansaneläke, sosiaaliturva). Vai onko tämä vain myytti tai olettamus, että vasemmistopuolueet ovat olleet merkittävässä roolissa näiden järjestelmien luomisessa? Kuka tietää asiasta paremmin, se kertokoon.

Kuitenkin se mikä mielestäni on varmaa, on se, että Suomen hyvinvointi pohjautuu uskonpuhdistuksen jälkeiseen Ruotsi-Suomen suurvalta- ja kukoistusaikakauteen. Tuolloin pohjustettiin ns. luterilainen työmoraali, samoin kirkko huolehti kansan lukemaan opettamisesta ja alkeellinen köyhäinhoito otettiin käyttöön.

Tältä pohjalta siis tämä kaikki on ollut mahdollista rakentaa. Tämä huomautuksena niille, jotka luottavat pelkästään 1900-luvulla tehtyihin uudistuksiin ja nykyisiin (vasemmisto)puolueisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Eihän kukaan tervejärkinen enää, Lipposen jälkeen, ole luottanut vasemmistopuolueisiin. Eihän niin oikeistolaista politiikkaa ole kukaan ennen, eikä jälkeen, Lipposen toteuttanut.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Opiskelisit edes historiaa. Sellaista kuin Ruotsi-Suomi suurvaltaa ei ole koskaan ollut olemassa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Wikipedian mukaan Ruotsi koki suurvalta-ajan 1617-1721 (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_vallan_aika_...). Se, että oliko kyseessä sitten Ruotsi-Suomen suurvalta on tulkinnasta kiinni.

Tässä kartta "Suurvalta-ajan Ruotsin kehittyminen": https://fi.wikipedia.or/wiki/Ruotsin_vallan_aika_Suomessa#/mediaFile:Swedish_Empire_(1560-1815)_en2.png

Toimituksen poiminnat