JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Paperittomat ja kultainen sääntö

Olen kristittynä joutunut kipuilemaan maahanmuuton ja kultaisen säännön kanssa. Kultainen sääntöhän löytyy Luukkaan evankeliumista ja se kuuluu näin: “Ja niinkuin te tahdotte ihmisten teille tekevän, niin tehkää tekin heille”. Samoin Luukkaan evankeliumissa Jeesus sanoo: “...sillä millä mitalla te mittaatte, sillä mitataan teille takaisin”.

Menin ehdottamaan aikaisemmassa kirjoituksessani paperittomien palauttamista kotimaihinsa. Tämä tuntuu olevan vastoin sitä verrattain yleistä “selkäydinreaktiota”, jossa heitä haluttaisiin auttaa Suomessa – usein laillisuuden rajamailla. Olisinko siis riistämässä paperittomilta elatuksen ja turvallisen paikan asua? Entä jos näin kävisi minulle joku päivä?

Kuitenkin maahanmuutto ei voi perustua siihen, että henkilö vain tulee maahan, ja että hänelle tarjotaan sitten kaikki elämiseen tarvittava. Etenkin jos turvapaikan myöntämisen ehdot eivät täyty, ts. henkilö tulee Suomeen turvallisesta maasta tai alueelta. Samoin on nähdäkseni paperittoman parhaaksi, että hänet palautetaan kotimaahansa. Paperiton pääsee siinä pois tilasta, joka on hänelle epäedullinen.

Samoin yhteiskuntaa huolletaan ja pidetään yllä hoitamalla paperittomien ongelmaa. Kuitenkin henkilöllisyydetön ja toimeentuloton henkilö on aina turvallisuusriski – sekä itselleen että muille kansalaisille. En usko, että Raamattu kuitenkaan kehottaisi tekemään yhteiskunnasta samalla turvatonta paikkaa asua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Köyhät meillä ovat aina keskuudessamme.. ..omastakin takaa. Ja pitäisi kai yli sadan miljardin velatkin joskus maksaa. Norjalla on samaan aikaan ehkä tuhat miljardia plussaa öljyrahastoissaan. Olisko Suomi tehnyt toistaiseksi voitavansa muun maailman hädän suhteen?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Kari. Halusin tuoda esille sitä, että vasemmisto perustelee paperittomista huolehtimista mm. kultaisella säännöllä.

On myös totta, että Suomi ei ole parhaimmassa tilassa (talous, asenneilmapiiri), mitä tulee mahdollisista tulijoista huolehtimiseen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"On myös totta, että Suomi ei ole parhaimmassa tilassa (talous, asenneilmapiiri), mitä tulee mahdollisista tulijoista huolehtimiseen."

Uskot siis vakaasti, että koska Suomi on maailmanpankin mukaan vain maailman 20:ksi vaurain maa ja ihmisillä on huono asenne niin Jeesuksen mielestä meidän pitäisi karkottaa paperittomat?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #5

Jussi, blogisti kirjoittaa omia ajatuksiaan. Hän ei esitä niitä Jeesuksen mielipiteinä. Olisiko, Jussi, parempi, että keskittyisit niihin hyviin harrastuksiisi leipätyösi lisäksi ja jättäisit kommentoimisen niille, jotka ymmärtävät lukemansa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #6

Ymmärrän, että ajatukset ovat blogistin omia mutta hän selkeästi ottaa Jeesuksen opetukset tosissaan ja sanoo kipuilevansakin asian kanssa, joten tiedustelen mikä hänen kantansa on asiaan.

Kari, olisiko parempi jos et mene henkilöön kun kommentoit. Ei ole mitään syytä heti pyrkiä pilkkaamaan toista.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #8

Ketä minä olen pilkannut? Tiedän, että blogisti on harras kristitty ja Jeesuksen opetukset hänelle tärkeitä. Kysymys paperittomien kohtalosta on selkeästi hänelle vaikea. Minä yritän konkretisoida hänen kantaansa tarjoamalla hänen pohdintoihinsa uuden näkökulman. Jori tuntee Jeesuksen opetukset paljon paremmin kuin minä.

Sinun antisi tähän keskusteluun on pelkkä pilkka.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #9

Jussi, tiedän kokemuksesta, sitä malkaa on mahdotonta nähdä omassa silmässään. Pirullinen juttu näin raamatullisessa keskustelussa, jossa sinä vain huudat ja minä vain pilkkaan. Ja ensimmäistä kiveä ei tainnut heittää kukaan, vai tunnustaako joku?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #11

Kari, kun pysyt blogin aiheessa äläkä mene henkilöön niin keskustelu onnistuu.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen Vastaus kommenttiin #5

Jussille kommenttiin #5.

Totean vain, että Suomi rahoittaa valtiollista budjettiaan tällä hetkellä velaksi, ja että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on jo pulaa asunnoista. Tiukkaa tulee tekemään Suomelle - ja suomalaisille.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #15

Uskot siis, että Jeesus lähtisi Suomem taloustilanteessa siitä, että heikoimmassa asemassa olevat paperittomat tulee karkoittaa maastamme ensimmäisenä?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #16

Voi Jussi, riehut täällä jalopeuran tavoin. Rauhaa ja siunausta sinulle!

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Suomi on myös kahden ja puolen miljoonan työllisen mää joilla on melkoisesti taakkaa harteilla jo valmiiksi. Eikös Jesse sanonut että anna kahdesta rievustasi toinen ja sen suomalaisella veroasteella suomalainen duunari jo tekee..

Jos suomalaisten tulot jaettaisiin tasan suomalaisten, irakilaisten, somalialaisten ja afgaanien kanssa, siitä riittäisi jokaiselle tonni vuodessa. Kannattaa tosin pitää kiirettä sillä jokaisessa noissa maista väkiluku kasvaa kovaa vauhtia joten ensi vuonna jää jo vähemmän.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #18

Jesse ei varmaan kuitenkaan ajattelisi, että koska ei voida teoreettisesti auttaa kaikkia niin ei kannata auttaa niitä oikeita harvojakaan.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Aihe on kaikenkaikkiaan päivänpolttava ja vaikea. En lähde antamaan tähän tältä pohjalta vastauksia. Tapahtukoon Sinun tahtosi, tässäkin asiassa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Uskot siis vakaasti, että Jeesus karkottaisi kaikki paperittomat, koska epäilisi heidän kaikkien kollektiivisesti olevan riski suomalaisen yhteiskunnan turvallisuudelle?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kannattaa muistaa, että Jeesus turvautui tarvittaessa jopa kättä pitempään, mikäli oli tarve korjata niitä epäkohtia, joita Jeesus näki silloisessa yhteiskunnassa. Synagogan rahanvaihtajat saivat jalat alleen, kun Jeesuksella meni herne nenään.

Jeesus myös sanoi:" Antakaa lasten tulla tyköni."
Tätä lausetta ei pidä yleistää koskemaan koko maailmaa. Silloinen tunnettu maailma oli vain Välimeren alue.

Jeesus onnistui ruokkimaan joukon ihmisiä kalalla ja leivällä. Hursti yrittää samaa Helsingissä. Elintarvikkeita ei tosin toimita pyhä henki, vaan paikalliset kauppiaat.

Voitaisiin kiteyttää siten, ettei jeesustelu auta, vaan asioille tarttis tehdä jotakin. Varoa kannattaa kuitenkin aina, muutoin käy niin, että viedään tuhkatkin pesästä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Minullakin on mielessä, että Suomi on nielaisemassa tässä enemmän kun pystyy syömään. Valitettavasti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jori on päätynyt kultaisen säännön sijaan kristilliseen tasajakoon. Siinä jakaja ottaa minkä katsoo tarvitsevansa ja antaa loput muille. Jori jakaa nyt aktiivisesti menolippuja paperittomille, ettei oma napa vain olisi vaarassa. Kuvottavan kristillistä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jos ei muuta, niin ainakin polarisaatio on vertaansa vailla tässä asiassa.

Kaksi erilaista näkökantaa siitä, mitä paperittomille pitäisi tehdä.

Samoin kaksi erilaista näkökantaa Suomen taloudellisesta kyvystä huolehtia heistä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eiköhän tässä otettu lähinnä kantaa sinun henkiseen ongelmaasi. Noudattaisiko raamatun opetuksia vai olisinko vain itsekäs? Itsehän olet valintasi tehnyt. Tuskin sitä viimeistä tuomiota oikeasti on, mutta tiedätpä mikä siellä odottaa.

Toimituksen poiminnat