JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Miksi en ole sosialisti/kommunisti?

Hyvin lyhykäisesti sen vuoksi, että en ole nielaissut vasemman laidan täkyä siitä, että työnantaja olisi pahantekijä, riistäjä. Tiedostan toki sen, että työllistyminen voi olla vaikeaa tämänpäivän Suomessa, mutta se ei silti tee työnantajasta pahantekijää. Tiedostan myös sen, että työnantaja ei varmastikaan voi maksaa työntekijälle mitään hurjia omaisuuksia. Pääasiassa työnteko on aina keino ansaita elanto, ei niinkään keino rikastua. Joka muuta ajattelee, ajattelee pelkästään rikastumisen maailmassa. Samoin olen hyvin tietoinen siitä, että työnantaja voi olla ajoittain nyrpeä, itsekäs, ja jopa ahne – mutta niin myös työntekijäkin.

Kuitenkin työnantajalla on aina paras tieto toimialastaan ja kyky luovia sillä. Miten kävisikään, jos työnantajat, yritykset ja yrittäjät korvattaisiin virkamiehillä, byrokraateilla? Näin kävi suunnitelmatalouksissa, ja kuten saamme todistaa, siellä elintaso oli verrattain alhainen muiden ongelmien ohessa nyky-Suomeen verrattuna.

Suomessa ammattiyhdistyspolitiikka on edennyt siihen pisteeseen, että enää ei taistella kohtuullisen toimeentulon puolesta, vaan taistellaan asunto- ja autolainan puolesta. Lähestulkoon kaikki ay-liikkeen neuvottelemat palkat ovat sitä luokkaa, että yhdessä aviossa elävä pari voi ne hankkia. Samoin Suomessa on kohtuuttoman paljon työtaistelutoimia, erityisesti laittomia lakkoja. Voidaan siis kysyä, kiristetäänkö Suomessa työnantajia? Ollaanko siirrytty kohtuullisuuden vaatimisesta ylenpalttisuuden vaatimiseen ay-joukkovoima ja lakkoase välineinä? Onko työnantajien ja työntekijöiden välillä enää aitoa vuoropuhelua?

Raamatussa on kuitenkin raskas sana sellaisia työnantajia vastaan, jotka pidättävät palkan työntekijöiltään. Se kuuluu näin: “Katso, työmiesten palkka, jonka te vainioittenne niittäjiltä olette pidättäneet, huutaa, ja leikkuumiesten valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin” (Jaakobin kirje 5:4). En tiedä kuinka paljon tällaista tapahtuu Suomessa, mutta tällainen on tietysti omiaan lisäämään sosialismin/kommunismin kannatusta. Siksipä kehoitan kaikkia olemaan hyviä työnantajia – ja myös hyviä työntekijöitä – kukin siinä asemassaan, jossa on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisin varmasti sosialisti/kommunisti jos olisi maailmalta osoittaa edes yksi toimiva malli, maa jossa eleltäisiin sosialismin/kommunismin ylevien teorioiden mukaan tasa-arvoisina.

Pasi Reinikainen

Suomi lienee ollut vuosikymmeniä maailman sosialistisin maa, nykyään ne suurimmat sosialistit on Norja ja Islanti. Kaikki kolme olleet sen aikana ainakin kansalaistensa ja kaikkien muidenkin mittareiden mukaan maailman parhaita maita. Ja nythän on Suomessa viimeiset parikymmentä vuotta pyritty siitä pois, onko suunta hyvä, onko nyt parempi kuin ennen ja miksi?

Mitä se kommunismi edes On? Ei se ainakaan sosialismilta kuulosta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olisin varmasti sosialisti/kommunisti jos olisi maailmalta osoittaa edes yksi toimiva malli, maa jossa eleltäisiin sosialismin/kommunismin ylevien teorioiden mukaan tasa-arvoisina."

Se ei onnistu, koska taloutemme perustuu kapitalismille, mikä tarkoittaa sitä että osalla ihmisistä, joskin pienellä osalla ihmisistä, on rahaa aivan tuhottomasti, paljon paljon enemmän kuin mitä he koskaan elämässään pystyvät käyttämään järkevällä tavalla omaksi hyväkseen. Se on sitä kapitaalia mitä tarvitaan jotta kapitalismi toimisi.

Ilman yksityistä kapitaalia systeemi siis ei toimi, se on todettu, eikä meillä ole mitään muuta toimivaa systeemiä tänä päivänä.

------------------

Sitten on nämä palkkaerot ja toimeentuloerot niiden kesken joita tämä kapitalismi orjuuttaa. Kapitalistilla on käytössään pienituloisia työn orjia, suurempituloisia työn orjia ja suurituloisia työn orjia.

Näitä palkkaeroja tarvitaan jotta työn orjien motivaatio työntekoon säilyisi. Se on se ruoska jolla pidetään työntekoa tehokkaana.

Mitä tehokkaammin työn orja työskentelee, sitä paremmin hän tienaa, kannattaa siis kasvattaa työtehoa kouluttamalla itseään ja olemalla ahkera, se pitää työmoraalin korkeana ja kapitalistin yritys menestyy ja syntyy voittoa pääomasijoitukselle kehittyy korkoa ja kapitaali kasvaa.

Tälle systeemille ei löydy hyvin toimivaa vaihtoehtoa.

Toimituksen poiminnat