JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Paperittomien tilanne Helsingissä

Olen seurannut sitä, että paperittomille taataan Helsingissä joitain peruspalveluita. Pääasiassa tätä kannattavat Helsingin vasemmistopuolueet.

Tilanne kieltämättä on hyvin poikkeuksellinen Syyrian, Irakin ja Afrikan monien kriisien seurauksena. Suomeen on tullut varmasti turvapaikkaa tarvitsevia, mutta mukana on ollut paljon myös ns. “turvapaikkaturisteja”.

Osansa tekee myös Suomen evankelisluterilainen kirkko. Käsittääkseni mm. Helsingin seurakunnat ovat rahoittaneet Helsingin keskustan leiriä, jossa pääasiassa paperittomia elää. “Mielenkiintoista” auttamista siinä mielessä, mitä muuta kirkko opettaa ja tekee samanaikaa, mutta auttamista kumminkin.

Kuten sanottua, tilanne on hyvin poikkeuksellinen. En kiistä sitä tosiasiaa, että ihmisestä pitää pitää huolta, olipa hän tullut Suomeen millä mielellä tahansa. Kuitenkin kun kriisit alkavat olla ohitse mm. Syyriassa ja Irakissa, niin mielestäni oikea paikka Suomessa elävälle paperittomalle on palautuslento ja oma kotimaa.

Mielestäni kaikki tätä enempi on laittomuuden kannattamista. Käsittääkseni kaikki paperittomat ovat kuitenkin saaneet lainvoimaisen kielteisen päätöksen Migriltä. Osa jopa kahteen kertaan.

Jonkinmoisella aikavälillä Helsingissä voitaisiin palata myös ns. normaalitilaan. Palveluiden tarjoaminen ihmisille, jotka eivät osallistu niiden rahoittamiseen johtaa pitkällä aikavälillä huonoon lopputulokseen.

Pysyvää järjestelyä en tästä toivo. Eivät varmasti paperittomatkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jari Ikonen

Tässä koko hommassa on mielestäni se harha että näistä puhutaan neutraalisti "paperiton" vaikka tilanne on se että heillä jokaisella tai lähes kaikilla on kädessään kielteinen turvapaikkapäätös ja se on annettu paperilla.

Kaitpa jo käsittelyvaiheessa on selvitelty jokaisen henkilöllisyyskin koska tuskin "nimettömien" ihmisten asioita voidaan edes oikeudessa käsitellä tai ainakaan muulla ei niin tehdä.

Siten ilmaus "periton" on harhaanjohtava.

Toni Rintala

Suomessa on paljon paperittomia, joilta tuo apu ja hoito evätään, koska penteleet ovat väärän värisiä. Usein tosin juoppoja.
Sitten on laittomasti maassa olevia, joilla toki on paperit, mutta ihonväri on "ihqumpi". Heille aikeaa ovet joka paikkaan.

Toimituksen poiminnat