JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Herätys Suomen itsenäistymisen ja Nokiankin takana - entäpä tulevaisuus?

  • 1900-luvun alussa oli kirkko täynnä – lehtereitä myöten
    1900-luvun alussa oli kirkko täynnä – lehtereitä myöten

Harva tietää niitä (hengellisiä) olosuhteita, joissa Suomen itsenäistyminen tapahtui. Itsenäistymistä edeltävällä ajalla koettiin sekä venäläisten sortotoimenpiteitä (sortokaudet) että hengellistä herätystä. Itse tulkitsen asian niin, että sortotoimenpiteet aikaansaivat kansassa jotain sellaista, joka sai aikaan hengellistä herätystä. Vaikeassa tilanteessa havahduttiin varmasti omiin synteihin ja koettiin tarvetta tehdä parannus niistä. Samalla seurakunnat kasvoivat väkimäärältään.

1800-luvun loppuun ja 1900-luvun alkuun mahtuu vapaakirkollisen liikkeen syntyä, helluntaiherätyksen Suomeen tuloa ja myös osa “kansankirkon” sisäisistä herätysliikkeistä, kuten körttiläisyys, oli silloin voimissaan. Siten tuo aika, voidaan sanoa, että se oli hengellisesti rikasta. Ja kas kummaa, Suomi itsenäistyikin vuonna 1917.

Tämä kantoi aina toiseen maailmansotaan asti, jolloin J. K. Paasikiven lähtiessä Moskovaan rauhanneuvotteluihin 9.10.1939 Helsingin rautatieasemalla väkijoukko lauloi Martti Lutherin “Jumala ompi linnamme” -virren, Kyösti Kallio luki 6.12.1939 oman rukouksensa radiossa ja 18.4.1944 evankelista Frank Mangs julisti eduskunnan suurelle valiokunnalle, että “Suomen salainen ase on usko Jumalaan”.

Tästäkin eteenpäin herätyksen tuulet vaikuttivat maassamme, aina 1950-1980-luvuille asti. Näiden tuulten seurausta oli mm. Nokian uudistuminen siihen muotoon, josta se aloitti maailmanvalloituksensa. Samalla tavalla herätys on saanut aikaan mm. Etelä-Koreassa taloudellista kehitystä, mm. Samsung ja KIA. Toisaalta taas Pohjois-Koreassa, jossa kristinusko on kielletty, ei suurempaa herätystä näy ja se vaikuttaa myös materiaaliseen hyvinvointiin siellä.

Katsaus tulevaisuuteen

Sitten tuli 1990-luku ja lama. Tuohon aikaan ajoittuu myös uskosta luopumista, kuten myös lähinnä Pohjois-Amerikasta alkunsa saaneiden harhaoppien rantautumista Suomen seurakuntiin. Vuonna 1986 hyväksyttiin naispappeus, vuonna 2003 kirkosta eroamista helpotettiin uudella uskonnonvapauslailla ja vuosina 2014/2017 hyväksyttiin sukupuolineutraali avioliitto.

Usea Suomen tulevaisuuteen keskittynyt profetia – mm. 28.5.1984 Tukholman profetia ja Tauno Rantalan 1.6.1999 ja 17.11.2007 profetiat – kertovat, että Venäjä tulee ottamaan haltuun osan Suomesta rangaistuksena Suomen kansan synneistä. Toisaalta profetiat kertovat myös sitä, että Suomessa alkaa samaan aikaan myös hengellinen herätys. Tapahtuu sama, kuin mitä tapahtui sortokausina 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Kovat olosuhteet saavat ihmisen jälleen kääntymään Luojansa puoleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat