JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Renessanssi edelsi reformaatiota – kirjoituksessa heijastus myös tähän päivään

  • Eurooppa vuonna 1648
    Eurooppa vuonna 1648
  • Leonardo Da Vincin tai hänen oppilaansa Jeesus maalaus
    Leonardo Da Vincin tai hänen oppilaansa Jeesus maalaus

Itse asiassa katolisen kirkon opinkappaleita ja valtaa kyseenalaistettiin jo renessanssin aikana, mm. Erasmus Rotterdamilaisen (1466-1536) taholta. Myös tsekkiläinen varhainen reformaattori Jan Hus (1369-1415) vaikutti aikanaan, ja kertomansa näyn mukaan, jossa musta joutsen poltetaan ja sen jälkeen tulee valkoinen joutsen, hän ennakoi tulevaa, siis Martti Lutheria.

 

Renessanssi nimenä tarkoittaa 'uudelleensyntymistä'. Monessakin mielessä Euroopan, erityisesti Italian kaupunkivaltioiden poliittinen, taloudellinen, taiteellinen ja hengellinen elämä uudistui. Katolisen kirkon opit saivat kriitikkoja, mm. Galileo Galilein.

 

Tämä on oikeastaan se pohja, josta reformaattorit ponnistivat. Renessanssi vaikutti pääosin 1300-1400 luvuilla, reformaatio taas 1500-1600 luvuilla.

 

Eurooppa sai myös haastajan sen aikaisesta Ottomaanivaltakunnasta. Itse uskon, että ottomaanihyökkäys oli Jumalan rangaistus jumalattomalle Euroopalle. Pääosin tämä hyökkäys eteni Itä-Euroopassa – ensin Bysantissa, ja sitten Balkanilla.

 

Merkittävää oli, että renessanssi ja myöhemmin reformaatio ei kaiketi juurikaan vaikuttanut Itä-Euroopassa. Siellä siis eivät päässeet uudistuksen tuulet vaikuttamaan.

 

Tänään olemme jotakuinkin samassa tilanteessa. Euroopan mantereella ei ole vastaavia uudistuksen tuulia juuri päässyt vaikuttamaan – ei hengellisiä eikä juuri poliittisiakaan. Turkki ja Pohjois-Afrikan maista mm. Marokko vahvistuvat.

 

Ottomaanisotien aikaan nimenomaan Italian kaupunkivaltiot, joissa renessanssi oli päässyt vaikuttamaan, ja Keski-Euroopan kuningaskunnat, joissa reformaatio oli päässyt vaikuttamaan, muodostivat merkittävän vastavoiman ottomaaneille.

 

Tänään taas Etelä-Eurooppa (PIIGS) on verrattain heikkoa aluetta, Balkanista puhumattakaan. Tulemme kohtaamaan tulevaisuudessa 1600-luvun poliittis-sotilaallisen tilanteen, tosin sillä erotuksella, että renessanssin tai reformaation kaltaisia uudistavia voimia ei ole päässyt vaikuttamaan Euroopan alueella. Jälki tulee olemaan sen mukaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat