JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Levantin ongelma ennen ja nyt

Levantti (Levant) on alue Irakin pohjoisosassa ja Syyrian itäosassa. Siihen kuuluu mm. Mosulin kaupunki, joka on tunnettu myös Niinivenä. Kyseinen alue on tullut tunnetuksi viime aikoina siitä, että siellä on paljon sotaa ja levottomuuksia. Tämä ei oikeastaan ole mitään uutta alueelle.

Jo Raamatun Vanhan testamentin aikoina tuo alue oli tunnettu pahuudestaan, erityisesti väkivallasta. Siksi Raamatun Jumala lähetti Joonan saarnaamaan Niinivelle parannusta. Tuolloin Niiniven miehet ja kuningas uskoivat Joonan parannussaarnan, ja muuttivat tapojansa.

Tänäpäivänä taistelut näillä alueilla ovat kaiketi loppumaisillaan. Kuitenkin alueelta on ollut virtaa Euroopan suuntaan. Ehkä taistelut jatkuvat täällä muutaman vuoden sisällä? Kuka saarnaisi parannusta Suomessa ja Euroopassa?

Linkki: Joonan kirja Raamatussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Osatko sanoa milloin tämä Joona eli ja vaikutti, vaikka vuosisadan tarkkuudella? Ehkä 4000 vuotta sitten?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kysymyksestäsi, Leo. Wikipedian mukaan Joonan kirjan ajoitus on n. 783–753 eKr. Merkittävän tarkasti tämä tiedetään, kuten tiedetään jotain myös Joonan muustakin elämästä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joonan_kirja

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Niilla tienoin Mesopotamiassa ja Egyptissä oli suuria valtioita ainakin tuhat vuotta ennen Joonan aikoja. Ne valtiot kävivät sotia kuten aina on ollut tapana.

Jos Vanhan Testamentin sotajuttuihin on uskomista, israelilaiset olivat sodissaan äärimmäisen julmia. Heidän jumalansa käski tappaa valloitetulta alueelta kaikki miehet, naiset, lapset palvelijat ja kotieläimet sekä tuhota kaikki omaisuus.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Niin Leo, kyseinen kertomus on 1. Samuelin kirjan 15. luvussa (http://raamattu.fi/1933,38/1Sam.15.html). Siinä Jumala haluaa kostaa amalekilaisille, koska asettuivat israelilaisten tielle heidän palatessaan Egyptistä.

Lähtökohtaisesti jos (Vanhassa testamentissa) esiintyy väkivaltaa Taivaalliselta Taholta, tapahtuu se yleensä rangaistuksenomaisesti jostain rikkomuksesta, teosta tai tekemättä jättämisestä. Se ei koskaan ole mielivaltaista tai epäoikeudenmukaista. Julmaa se voi olla kuitenkin.

Toimituksen poiminnat