JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Populismi: Liian helppoja ratkaisuja(ko)?

Rajat kiinni -vaade on peräisin populisteilta tai heitä lähellä olevilta tahoilta. Olen itsekin muutamassa kirjoituksessani suhtautunut myönteisesti tuohon vaateeseen tai vaatimukseen. Rajat kiinni -vaade on poikkeuksellinen, mutta toisaalta myös vallitseva aika on kaikkea muuta kuin tavallinen.

Yhtäältä vaakakupissa on se, että pääsevätkö ihmiset liikkumaan rajojen ylitse, ja millä perustein – ja toisaalta sitten maan sisäinen turvallisuus, joka populistisen Rajat kiinni -vaateen myötä ainakin teoriassa paranisi, mahdollisesti myös käytännössä?

Suomi näyttää sitoutuneen voimakkaasti EU:hun ja kansainvälisiin (pakolais)sopimuksiin. Näistä EU takaa vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen rajojen sisäpuolella ja kv-sopimukset oikeuden anoa turvapaikkaa Suomesta. Näyttää siltä, että tämä “kombo” on aiheuttanut, tai ainakin mahdollistanut maahamme viime vuosina kohdistuneet, verrattain suuret ryntäykset.

Olisiko sitten “rajat kiinni” liian helppo tai liian populistinen ratkaisu nykytilanteeseen? Siltä se äkkiseltään kuulostaa. Ehkä ennallistettu rajavalvonta ja pikakäännytykset olisivat ratkaisu, mutta se edellyttäisi kajoamista EU- ja kv-sopimuksiin. “EU-uskoville” ja monille maamme puolueille se todennäköisesti edustaisi jonkinlaista takapakkia, siirtymistä menneisiin aikoihin.

Toisaalta on sitten myös se tosiasia, että maassamme on paljon henkilöitä, jotka eivät täytä turvapaikan saannin ehtoja – kuten Turun puukottaja. Lisäksi maamme on siten epätodennäköinen maa anoa turvapaikkaa, että se sijaitsee täällä pohjan perukoilla, kaukana nykyisistä kriisipesäkkeistä. Siten voidaan melko varmasti todeta, että Suomen erinäiset houkuttelevuustekijät vetävät tänne ihmisiä, ei niinkään turvan tarve sinänsä, mitä olisi saatavissa jo lähtömaissa tai niiden naapurimaissa.

En usko, että tulijavirta Suomeen voi pysyä nykyisessä suuruudessaan kovin kauaa vaikuttamatta radikaalisti maamme turvallisuuteen ja julkisiin menoihin. Kuitenkaan populistiset ratkaisut eivät tällä hetkellä saa kahdeksaa prosenttia enempää kannatusta (Perussuomalaisten puoluekannatus).

Jotain kuitenkin tarttis tehdä – mikä siis neuvoksi tilanteeseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksei Kaikkivaltias heitä Isoa Kiveä EU:n, suvakkien ja pakolaisten päälle? Sillähän ongelmat ratkeisivat.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Taitavat kuulua Hänen lopunajan suunnitelmiinsa. Monet uskovat ovat rukoilleet suojamuuria Suomen ympärille, millä voitaisiin estää milloin mikäkin uhka - Venäjä ja vieraat kulttuurit ja kansat.

Kuitenkin Suomen kansan syvä syntisyys estää tätä tapahtumasta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ok. Tämähän tuli kerralla selväksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kuuleppas Koistinen, voi olla, että sinä elät synnissä, mutta muista minun sanavarastoon ei sana "syntinen" kuulu ollenkaan. Oletko Koistinen isä tai mahdollisesti iso-isä kuten minä, ellet, niin pidä suusi kiinni.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Sinulla siis ei ole mitään, mikä voisi hiertää välejäsi yläkertaan?

Ilkka Huotari

Miksi se on huono asia, jos ratkaisu on helppo?

Onko se hyvä asia, että ratkaisu on monimutkainen?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Nykyinen tilanne on 'kompleksinen' johtuen EU-jäsenyydestä ja kv-sopimuksista. Vertaan siihen "rajat kiinni" -vaihtoehtoa.

Lisäksi Perussuomalaisetkaan eivät käsittääkseni aja totaalista "rajat kiinni" -optiota.

Jos rajat laitettaisiin kiinni, jouduttaisiin todennäköisesti irtautumaan EU:sta ja kv-sopimuksista, ja neuvottelemaan maahantulon säännöt täysin uusiksi.

Siksi sanonkin, että rajat kiinni ratkaisu on populistinen ja kuulostaa helpolta, muttei ole sitä.

Ilkka Huotari

Ok!

Ulkomaalaislaki 99a pätee ainakin Geneven pakolaissopimuksen osalta (turvallinen kolmas maa).

Se, kuka asiasta (rajojen osittaisesta sulkemisesta) ärsyyntyisi, olisi EU, ja päätöstä voitaisiin ehkä joutua puolustamaan EU-oikeudessa tms. (Näin ainakin Halla-aho kommentoi muistaakseni FB-sivuillaan.)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen Vastaus kommenttiin #10

Nykytilanne on kompleksinen, ja on tiettyjä toimenpiteitä, joita kuitenkin voitaisiin tehdä EU-jäsenyyden ja kv-sopimusten sitominakin.

Rajatarkastukset on käsittääkseni mahdollista palauttaa, ainakin rajoitetuksi ajaksi?

Dublinin sopimusta voitaisiin noudattaa, eli turvapaikkahakemusta käsiteltäisiin siinä maassa, johon hakija on ensiksi tullut. Tämä maa on harvoin Suomi.

Juha Hämäläinen

Ei tämä asia ole niin vaikea kuin mitä esitetään. Maahanmuutto Suomeen on päätettävä Suomessa eikä Brysselissä.

Koko kysymyksen ydin on, paljonko otamme tulijoita vastaan yleensä millään perusteella pitkällä jänteellä. Tässä päätöksessä ei riitä katsoa vuosia eteenpäin vaan paremminkin miettiä tätä vuosisataa.

Halukkaiden tulijoiden määrä tulee riistäytymään käsistä tulevina vuosikymmeninä. On päätettävä mihin vedämme määrärajat. Näitä päätöksiä ei tee EU eivätkä tulijat.

Lopuksi tajuttava, että Schengen-sopimus tehtiin EUn kansalaisten ja tunnistettujen muunmaalaisten vapaata liikkuvuutta varten. Schengeniä ei luotu tuntemattomien tulijoiden vapaasti seilattavaksi 30 maassa ilman tietoa missä he ovat.

Siirtolaisuuden oikea hallinta ei millään tavoin ole juridisesti ratkaistava ongelma vaan se ratkeaa ihan terveen järjen ja itsesuojeluvaiston käytöllä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Olet oikeassa siinä, ettei Schengeniä laadittu nykytilannetta silmällä pitäen.

Mielestäni oikea suunta Suomelle olisi Australian linja.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Käsittääkseni pakolaisvirta Suomeen ei tällä hetkellä ole erityisen korkealla tasolla. Putin ei painosta itärajalla ja muutenkin lukemat eivät ole lähelläkään vuoden 2015 vyöryn tasolla.

Mitä rajat kiinni -vaatimukseen tulee, on se tyypillinen populistinen heitto. Helppo ja yksinkertainen, joka todellisuudessa ei olisikaan niin helppo, yksinkertainen tai edullinen. Ei tätä nykyistä pakolaiskriisiä muutenkaan ratkaista Tornionjoella, vaan Välimerellä. Siellä nyt on sentään vähän ollut yritystä ja menestystäkin Libyan suunnalla, vaikka ihmisoikeudet ovatkin koetuksella.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Toivottavasti ymmärretään, ettei ole ihmisoikeus muuttaa Eurooppaan tai Suomeen.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

En usko, että maailman ongelmia pystytään (kovin pitkään) ratkaisemaan sillä, että annetaan vapaa kulku Euroopassa ja turvapaikka muhkeine sosiaalietuuksineen eurooppalaisessa maassa, kuten Suomessa.

Katson tämän luovan vain uusia ongelmia, jotka siirtyvät lähtömaista Euroopan mantereelle.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Käsittääkseni pakolaisvirta Suomeen ei tällä hetkellä ole erityisen korkealla tasolla. Putin ei painosta itärajalla ja muutenkin lukemat eivät ole lähelläkään vuoden 2015 vyöryn tasolla."

-On totta, että tilanne vaikuttaa tällä hetkellä rauhalliselta, ainakin Suomen osalta. Toisaalta luvut ovat vielä käsittääkseni 4 000-8 000 tulijaa vuodessa mikä mielestäni on verrattain korkea luku siten ajateltuna, että kymmenessä vuodessa se on 50 000-miltei 100 000 tulijaa. Se on iso määrä kaikin puolin.

***

"Mitä rajat kiinni -vaatimukseen tulee, on se tyypillinen populistinen heitto. Helppo ja yksinkertainen, joka todellisuudessa ei olisikaan niin helppo, yksinkertainen tai edullinen."

-Sitähän minäkin, vaikka olenkin myötämielinen sen suuntaan tai sen suuntaisiin ratkaisuihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Asiallista pohdintaa.

Blogisti on oikeassa, liioittelematta ja kärjistämättä asioita.

Tekisi mieli sanoa että antaa hevosen murehtia, sillä on iso pää.
Tässä tapauksessa "hevonen" on hallitus ja kansan päättäjiksi valitsemat kansanedustajat.

Kansalaiskeskustelu kuitenkin on tarpeen ja nimenomaan tällainen rauhallinen ja rakentava keskustelu, mitä tämä blogi edustaa.

Blogisti on rajojen sulkemisen kannalla, mikä on yksi ratkaisuesitys.

Minun mielestäni rajojen kiinni laittamisella on kuitenkin tässäkin tilanteessa enemmän kielteisiä kuin myönteisiä vaikutuksia.

Olisin sitä mieltä että asia pitäisi ratkaista EU:n kautta, mutta EU on hyvin hajanainen ja sitä vastustetaan kovasti.

Ihmiset vastustavat EU:ta siksi että EU on uusi asia joka aiheuttaa epävarmuutta ja haluavat palata turvallisiksi kokemiinsa kansallisiin instituutioihin.

Tämä ihmisten ns. "arvokonservatiivisuus" on mielestäni suurin este sille että EU voisi toimia paremmin ja ratkaista mm. tämän turvapaikanhakija-ongelman.

Asia on siis hyvin monitahoinen ja asioiden hyvä hoitaminen EU:n kautta, tai muuten kansainvälisesti on sekin hyvin vaikeaa. Pitäisi ensin vaikuttaa kansalaismielipiteisiin ja se on hyvin pitkä tie.
-----------

Näkisin että kansainvälistä ratkaisumallia pitäisi kuitenkin kaikin voimin edistää, vaikka ratkaisu sitä kautta näyttäisi miten vaikealta tahansa. Sitä ennen, siis ennen kuin asia voidaan ratkaista kansainvälisellä tasolla voitaisiin toki laatia kansallisia lakeja, joilla asiaan voidaan puuttua. Siihen varmasti on täydet oikeudet ja EU joustaa tarvittaessa.

Asioita ei nytkään kannata liioitella, pakolaiskiintiöitä voidaan jopa kasvattaa, mutta samanlainen kansainvaellus joka hiljattain tapahtui olisi kyllä pakko estää, tavalla tai toisella.

Minä en tiedä miten se estettäisiin, mutta valtionhallinnossa on byrokraatteja joiden tehtävänä on miettiä keinoja. Valtiovaltaa voi kyllä painostaa tässä asiassa, eikä se ole mielestäni kansallismielisyyttä, eikä rasimia, vaikka näin tehdään. Leimatuksi tulemisen pelko estää kuitenkin monilta ihmisiltä ja puolueilta tämän tapaisen hallituksen painostamisen.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Arto.

Voisiko ratkaisuvaihtoehdot lajitella seuraavasti:

1) Populistiset ratkaisut tyyliin "rajat kiinni".
2) Kansalliset ratkaisut; rajatarkastukset, pikakäännytykset. Paluu Schengeniä edeltävään aikaan.
3) EU-tason ratkaisut. Ulkorajojen tiukempi valvonta. Frontex. Sopimukset lähtömaiden kanssa.

Toimituksen poiminnat