JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Miksi kirkko ja papit eivät haasta julkista valtaa?

  • Miksi kirkko ja papit eivät haasta julkista valtaa?

Vastaan tähän heti: Miksi heidän pitäisi? Törmään usein ajattelumalliin, jossa ihmisten, erityisesti vasemmistolaisesti suuntautuneiden mielestä kirkon ja pappien tulisi tuoda esiin yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksia ja epäkohtia, ja haastaa siten julkista valtaa. Nykyisen käsityksensä mukaisesti näin ajattelevat ihmiset pitävät kirkkoa ja papistoa (ja kenties myös muita uskovia?) osana “riistävää kapitalistista järjestelmää” oheisen pyramidikuvan tapaan - “we rule you, we fool you jne.”.

 

Mutta miksi kirkon ja pappien tulisi jatkuvasti haastaa “järjestelmää”? Ensinnäkään se ei ole heidän tehtävänsä. Kirkon tehtävä aina ja kaikkialla on julistaa evankeliumia ylösnousseesta, kuoleman, synnin ja perkeleen vallan voittaneesta Jeesuksesta Kristuksesta, ja saada ihmisiä uskomaan Häneen. Se on kirkon ydintehtävä.

 

Maailmassa on syntiä, joten sitä on myös “järjestelmässä”, olipa tuo järjestelmä sitten kapitalistinen tai sosialistinen. Yksilö voi voittaa synnin vallan Jeesuksessa Kristuksessa, mutta koko yhteiskunta ei sitä voi tehdä. Miksi ei? Siksi, koska kaikki eivät tahdo seurata Jeesusta. Voimme muuttaa yhteiskunnan perustukset kapitalistisista sosialistisiksi tai päinvastoin, mutta synti pysyy edelleen tiukassa kiinni.

 

Taas voin todeta, että mitä hyötyä on nostaa epäoikeudenmukaisuuksia ja epäkohtia esille, jos ne pyritään ratkaisemaan maallisella tavalla – toisin sanoen muuttamalla yhteiskunta kapitalistisesta sosialistikseksi? Ihmisessä asuva synti ja perkele vaikuttavat kaiken pahan maailmassa. Niin kauan kun niitä ei voiteta, pysyvät myös kaikki maailman epäkohdat ja epäoikeudenmukaisuudet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Eipä nyt moitita, ihan reippastihan ev.lut. kirkko on toiminut esimerkiksi paperittomien auttamisessa.

https://yle.fi/uutiset/3-9306377

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jokseenkin hyvin selostit asian. Sen verran oikaistavaa kuitenkin on, että kirkko todella on osa järjestelmää, edelleen.

Se ei enää edusta suoraan maallista regimenttiä, kuten ennen vanhaan, mutta sidottu se on vahvasti järjestelmään. Ajan henki, yleinen mielipide, poliittinen komento. Niitä mukailee nöyrästi kirkko.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Yritä nyt päättää pitävätkö "vasemmistolaisesti ajattelevat" papistoa kapitalistien kätyreinä vai haluavatko he, että papisto kapinoi kapitalista yhteiskuntajärjestelmää vastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Meillähän kirkko ja valtio kuuluvat yhteen, joten sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Meillän kirkko ja valtio kuuluvat yhteen, joten sen lauluja laulat, jonka leipää syöt.

Toimituksen poiminnat