JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Väestönsiirtoja Afrikasta, Kiinasta ja ties mistä muualta

------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------ ------

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Entä mitä veikkaat syyksi sille, että tuollaista politiikkaa tehdään? Eivätkö poliitikot tiedä, mitä kansa haluaa vai eivätkö poliitikot piittaa siitä? Ja jos eivät piittaa, niin miksi ihmeessä eivät? Ja miksi edes poliitikkojen vaihtaminen vaaleissa ei auta, vaan sama politiikka jatkuu riippumatta siitä, keitä poliitikoita valitaan?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Janne.

Valtaa pitää toisaalta kapitalistinen oikeisto ja toisaalta sosialistinen vasemmisto. Oikeisto haluaa halpaa työvoimaa ja vasemmisto monikulttuurisuutta, kumpaisetkin kantaväestön ja kotimaan kustannuksella.

Viime aikoina tosin oikeistoa ja vasemmistoa yhdistelevä nationalismi on ollut nousussa ja mielestäni hyvästä syystä. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu Suomessa ja muualla Euroopassa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

EU:ssa väestö kieltämättä ikääntyy ja tietynlaisen työn tekemiselle on tarvetta. Toisaalta on paljon työttömiä, mutta avoimiin työpaikkoihin tarvitaan tietynlaista osaamista, jota ilmeisesti monelta työttömältä puuttuu.

Voisiko turvallisempi tapa maailman kehittämiseksi olla se, että EU vuokraisi tai ostaisi maata Afrikasta ja rakennuttaisi sinne kehittyneiden kaupunkien verkoston, jonne afrikkalaisten siirtolaisuus kohdistuisi? Kaupungeissa olisi kunnon infra ja järjestys. EU:sta tuotaisiin osaajia suunnittelemaan ja johtamaan rakentamista sekä kouluttamaan väestöä. Afrikkalaisia otettaisiin sisään asukkaiksi, jolloin himo puskea puskea EU:hun laantuisi. Hintalappu olisi suuri, mutta toisaalta EU:n kantaväestön keskuudessa populismi menettäisi kannatustaan, joka voi ennen pitkää uhata demokraattisia rakenteita.

Koulutustason nousu ja urbanisaatio laskisi pikku hiljaa Afrikan syntyvyyttä. EU päästäisi näistä Afrikan EU-kaupungeista EU:hun vain sellaisia osaajia, joille EU-mailla olisi tarvetta, mutta pitäisi samalla huolen, ettei aivovuotoa tapahtuisi liikaa, jotta Afrikan kehittyminen osaamiseltaan ja järjestäytymiseltään omavaraiseksi jatkuisi.

Tämä vaihtoehtoinen malli olisi linjassa sen kanssa, että maailman väkiluku edelleen kasvaa, maapallo kaupungistuu ja sen myötä tulee tarve järjestää maapallon väestön asuminen ja elämä entistä paremmin asutuskeskuksiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hieno visio! Taitaisi muuttovirta kääntyä Suomesta Afrikkaan... :D

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Pekka.

*

"EU:ssa väestö kieltämättä ikääntyy ja tietynlaisen työn tekemiselle on tarvetta."

-MIT:n kansantaloustieteen laitoksen tutkimus "Secular stagnation - the effect of aging on economic growth in the age of automation" ei löydä korrelaatiota ikääntymisen ja BKT:n laskun välillä. Toisin sanoen vaikka väestö ikääntyy, BKT ei laske ainakaan siitä syystä. Ikääntyminen ei vaadi siirtotyövoiman tuomista.

*

"Toisaalta on paljon työttömiä, mutta avoimiin työpaikkoihin tarvitaan tietynlaista osaamista, jota ilmeisesti monelta työttömältä puuttuu."

-Avoin työpaikka voi olla esim. 15 h/viikko duuni, jollaisen vastaanottaminen voi olla monelle taloudellisesti mahdotonta. Suurin ongelma kuitenkin lienee työvoiman liikkuvuus; tekijöitä ei saada sinne missä niitä tarvitaan. Tätä pyritään kompensoimaan kansainvälisellä siirtotyövoimalla, joka aiheuttaa omat ongelmansa.

*

"Voisiko turvallisempi tapa maailman kehittämiseksi olla se, että EU vuokraisi tai ostaisi maata Afrikasta ja rakennuttaisi sinne kehittyneiden kaupunkien verkoston, jonne afrikkalaisten siirtolaisuus kohdistuisi? Kaupungeissa olisi kunnon infra ja järjestys."

-Afrikassa on nyt vallalla nationalismi ja kansallinen itsehallinto. Siirtomaa-ajat ovat menneet. Lisäksi vaatisi EU:n budjetin kasvattamista, mitä en kannata.

*

"EU:sta tuotaisiin osaajia suunnittelemaan ja johtamaan rakentamista sekä kouluttamaan väestöä."

-Näin tapahtuu jo nyt. Mm. Angolassa on paljon portugalilaista osaavaa, yleensä korkeasti koulutettua työvoimaa.

*

"Afrikkalaisia otettaisiin sisään asukkaiksi, jolloin himo puskea puskea EU:hun laantuisi."

-Suomen ja EU-maiden tulisi hyväksyä ainoastaan suoraan pakolaisleireiltä valikoivaa maahanmuuttoa. Mielestäni se on ainoa kestävä maahanmuuttopolitiikka pitkällä aikavälillä.

*

"...mutta toisaalta EU:n kantaväestön keskuudessa populismi menettäisi kannatustaan, joka voi ennen pitkää uhata demokraattisia rakenteita."

-Millä tavalla populismi uhkaa demokraattisia rakenteita? Eivätkö populistitkin ole samalla tavalla osa demokratiaa kuin muutkin puolueet? Jos saavat äänten enemmistön vaaleissa, niin eikö silloin kansa ole puhunut?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hyviä vastauksia mielestäni.

Vastaan tällä erää vain tähän:

"Millä tavalla populismi uhkaa demokraattisia rakenteita? Eivätkö populistitkin ole samalla tavalla osa demokratiaa kuin muutkin puolueet? Jos saavat äänten enemmistön vaaleissa, niin eikö silloin kansa ole puhunut?"

Hitler pääsi Saksassa valtaan demokraattisen prosessin kautta. Tarvitaan hillitseviä prosesseja, jotka suojelevat vähemmistöjä, turvaavat lain voiman ja estävät vallan kolmijaon murenemista. Mitä tulee maahanmuuttopolitiikkaan, niin se kieltämättä on asia, mistä pitäisi pystyä puhumaan neutraalisti leimautumatta yhdeksi tai toiseksi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jos kotimaisen rakennustyövoiman osaaminen, asenne tai työmoraali on ongelma, niin siitä pitää reklamoida heitä itseään, heidän edunvalvojiaan ja heidän koulutuslaitoksiaan.

Ei heti pidä marssittaa paikalle siirtotyöläisiä.

Toimituksen poiminnat