JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Ei Soinin puheenjohtajuudesta luopuminen sentään hallitusta kaada

Puheenvuorossa on ollut tänään, sanotaanko nyt ainakin, jos ei muuta, niin varsin mielenkiintoisia kirjoituksia (Heinonen, Pietikäinen) siitä, miten Soinin lähtö vaikuttaisi myös nykyisen hallituksen lähtemiseen. Unelmoida saa aina, siitä varmasti kaikki ovat samaa mieltä, mutta itse en usko Soinin puheenjohtajuudesta luopumisen vaikuttavan merkittävästi hallituksen kokoonpanoon.

Soini itsekin on plokissaan kannattanut hallituksessa pysymistä, ja hän aikoo myös jatkaa ulkoministerinä. Demarit vain ovat olleet varsin kärkkäitä hallituksen-kaatumis-haaveissaan, kuten vaikkapa Koskelan kirjoitus viime joulukuulta. Pitääkö muka jokaisen mediakohun tai muutoksen heti vaikuttaa siten, että koko hallitus tai ainakin pääministeri saa huutia?

Tämän vuoden kuntavaalit eivät myöskään ole eduskuntavaalit. En kehottaisi uskomaan gallupeja, jotka lupaavat Persuille muita puolueita heikompia tuloksia kuntavaaleissa. Käsittääkseni Persut ainakin rikkovat oman ennätyksensä kuntavaaliehdokkaiden asetusmäärissä; niitä pitäisi olla aiempia vuosia enemmän.

Opposition mielestä myös kuntavaalienkin myötä hallitus saisi mennä vaihtoon. No, eipä tule menemään, vaikka demarit vaaleissa juhlisivatkin. Seuraavat eduskuntavaalit nimittäin järjestetään 2019 keväällä. Sinne on vielä reilut kaksi vuotta aikaa. Siinä ajassa ehtii tapahtua yhtä jos toista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Demarit vain ovat olleet varsin kärkkäitä hallituksen-kaatumis-haaveissaan, kuten vaikkapa Koskelan kirjoitus viime joulukuulta."

Luulisinpa että demarit viimeisenä haluavat hallituksen kaatuvan, vaikka retoriikka olisi mitä.

Tilannehan on mitä otollisin oppositiopolitiikalle ja on tilaisuus kerätä äänipottia seuraavissa vaaleissa. Jos demarit joutuisivat menemään hallitukseen, se tietäisi tämän politiikan loppua, kun taas hallituksesta irti päässyt perussuomalainen puolue pääsisi vaaleihin valmistuessaan iskuasemiin.

Hallituksen pitäisi jatkaa leikkauksia ja veronkorotuksia ja pitäisi myös jatkaa seuraavien kikyjen valmistelua, mutta eihän millään hallituksella oikeasti ole vaalien lähestyessä sellaiseen mitään haluja.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Eivät tietysti kaikki demarit ole, ainakaan julkisuudessa asti, ehtineet toivomaan hallituksen kaatumista tai pääministerin vaihtoa. Mutta kärkkäimmät kylläkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kaippa se nyt vähän kuuluu opposition rooliin, että muka haluaa hallituksen kaatumista. Jos niin kävisi, se olisi kyllä suuri haitta demarien pyrkimyksille seuraavissa EK- vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni avaus, joka on tehty omien toiveiden mukaisesti. Paljon riippuu hallitusyhteistyön kannalta siitä, kuka valitaan perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Uskon myös seuraavan PS-puheenjohtajan seuraavan Soinin kehoituksia, ja pysyvän hallituksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se vain ei ole yksin uuden persujen puheenjohtajan päätettävissä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Oma ennusteeni: Sampo Terho valitaan Perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja puolue jatkaa hallituksessa. Lopullinen tuomio hallituspolitiikalle ja samalla Perussuomalaisille tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oma ennusteeni: Sampo Terho valitaan Perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja puolue jatkaa hallituksessa. Lopullinen tuomio hallituspolitiikalle ja samalla Perussuomalaisille tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa."

Sitä minäkin toivon, vaikkei se kylläkään vaaleja ajatellen persujen etu ole, vaan pikemminkin demarien etu.

Mutta jos persut on vastuullinen puolue niin hoitaa se hallitushommat loppuun asti, pyrkien toteuttamaan hallitusohjelmaa.

Jos Sampo Terho valitaan puheenjohtajaksi, niin homma kyllä on sillä tavalla luotettavasti hanskassa, niinkuin pitääkin. Jos vielä Soini jatkaa hallituksessa, niin ei mitään hätää.

Lindström ja Sampo Terho luultavasti vaihtaisivat paikkaa, niin että Sampo Terhosta tulisi ministeri ja Lindström palaisi ryhmyriksi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi se hallituksen kaataa. Soinin pois jäämisellä ei ole niin väliä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi se hallituksen kaataa. Soinin pois jäämisellä ei ole niin väliä."

Niin, tämä on ehkä todennäköisempi vaihtoehto,
mutta minä en toivo Halla-Ahoa puheenjohtajaksi,
enkä hallituksen kaatumista.

Jaakko Häkkinen

Omituinen väite. Ei Halla-aho ole tyhmä eikä lyhytnäköinen. Hän on jo sanonut, että nykyisen hallitusohjelman puitteissakin perussuomalaisten tavoitteita voitaisiin ajaa paljon paremmin (kuin Soini on tehnyt).

Eihän hänellä ole mitään hävittävää - jokainen tietää, että hän perisi hallituspaikan Soinilta eikä voisi kaikkea muuttaa yksinään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minä taas toivon, että tulisi oikein isot myrskyt ja loppusi tämä iänikuinen varovainen politiikka.

Tulisi vaan uudet vaalit ja toivottavasti silloin sitten päästään taas hiukan eteenpäin.

Toivon Vihreille 25% kannatusta, koska vain silloin saamme sen minkä oikeasti ansaitsemme.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Hall-Ahon valinta ajaa hallituksen ja etenkin Kokoomuksen kriisiin. Jos he jäävät hänen kanssaan hallitukseen, heidän kannatuksensa kaupungeissa ja nuorissa uhkaa romahtaa. Kokoomus on menestynyt liberaalina ooikeisto puolueena. Nuoret siirtyivät koulutusleikkausten vuoksi Vihreisiin, Kokoomus tulee kärsimään seuraavissa vaaleissa jos jäävät hallitukseen Halla-Ahon kanssa. Moni nuori on jo lähtökuopissa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yksistään ajatus Halla-Ahosta hallituspuolueen puheenjohtajana saattaa aiheuttaa liikehdintää irti myös kepusta ja kokoomuksesta.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Kostiainen on oikeassa siinä että Soinin luopuminen PS:n puheenjohtajuudesta ei sinänsä kaada hallitusta. Nykyinen hallitus on kuitenkin kolmen kauppa. Keskusta ja Kokoomus tietenkin arvioivat, mikä on uuden PS:n puheenjohtajan imagovaikutus enempään hallitusyhteistyöhön PS:n kanssa.

Toimituksen poiminnat