*

JoriKostiainen Järjestystä kaaokseen

Työttömyys kuriin valtion ja yritysten yhteisten työleirien avulla

Tänään saatiin uutisista lukea (Yle 16.2.2017), että Suomessa on työelämän ulkopuolella lähes 80 000 parhaassa työiässä olevaa miestä. Samoin tilastot kertovat (Iltalehti 24.1.2017), että työttömiä työnhakijoita oli Työ- ja elinkeinotoimistoissa joulukuun 2016 lopussa yhteensä 358 100 henkilöä. Näistä pitkäaikaistyöttömiä oli 122 000, yli 50-vuotiaita työttömiä 131 600 ja nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä 48 100. Akateemisia työttömiä oli vuonna 2014 (Yle 13.5.2014) 40 000 ja keskiasteen käyneitä 130 000. Että sellaista – numerot puhuvat karua kieltä.

Koska avoimia työpaikkoja on alle 70 000 (joulukuu 2016 tilanne), on selvää, ettei työttömien enemmistö tule työllistymään. Ei ainakaan nykyisellä menolla ja järjestelmällä. Ehdotankin ongelman ratkaisemiseksi, että valtio perustaisi erityisiä työleirejä asuntoloineen, joihin se hankkisi yrityskumppaneita. Yrityksiä houkuttelisi mukaan tietysti se, että työvoima työleireillä olisi maksutonta niille. Työleireille työllistyvät kuitenkin säilyttäisivät kaikki julkisen sektorin heille maksamat edut, siis tulonsiirrot.

Työleirien työtoiminta tulisi todennäköisesti olemaan manufaktuuriluonteista, jossa palkkakustannukset ovat muutenkin alhaiset, ja jollaista työtä ei Suomesta enää näinä päivinä enää löydä. Samoin työleireille työllistyvien osaamistaso ei muodostuisi esteeksi, koska manufaktuurityö ei useinkaan ole kovin vaikeaa. Tällaisen järjestelmän kaikki osapuolet voittaisivat: yritykset saisivat työvoimaa, valtion työttömyysluvut alenisivat ja työttömät saisivat töitä samalla säilyttäen kaikki etunsa.

Jos joku löytää järjestelmästä mielestään jotain epäoikeudenmukaista, niin onko se sitten oikeudenmukaista, että satoja tuhansia ihmisiä Suomessa ei päivittäin käytännössä tee mitään työtä elantonsa eteen? Eikö oikeus tehdä työtä ole ihmisoikeus? Eikö se tulisi suoda kaikille kansalaisille – myös sinunkin mielestäsi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan mahtava idea!

Mitenkä kukaan ei ole tällaista vielä keksinyt?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sinulta käi kuitenkin muutama asia huomioimatta. Ensinnäkin kauikenlainen ilmaistyö estäävääristää tilannetta työmarkkinoilla ja vähentää oikeiden työsuhteiden syntymistä.

Toisaalta ihmisten pakottaminen saadakseen sosiaaliturvansa jonkinlaisiin "pakkotyöleireihin" on ihmisoikeuksien vastaista.

Ei minulla muuta.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Ensinnäkin kauikenlainen ilmaistyö estäävääristää tilannetta työmarkkinoilla ja vähentää oikeiden työsuhteiden syntymistä."

-Valtion on tultava mukaan, jos ja kun työntekijä on liian kallis yrityksille.

"Toisaalta ihmisten pakottaminen saadakseen sosiaaliturvansa jonkinlaisiin "pakkotyöleireihin" on ihmisoikeuksien vastaista."

-Ei välttämättä tarvittaisi pakkoa. Työtön voisi myös valita nykyisen kaltaisen "kotona istumisen".

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

"Valtion on tultava mukaan, jos ja kun työntekijä on liian kallis yrityksille."

Valtio voi auttaa sen verran, että sallii nykyistä joustavammat työehdot, jolloin työntekijät eivät tulisi yrityksille niin kalliiksi. Työntekijöitä valtio puolestaan voi auttaa siten, että maksaa palkan lisäksi avustusta, jos palkka itsessään on liian pieni elämiseen. Parhaiten tuo onnistuisi perustulolla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työtön voisi myös valita nykyisen kaltaisen "kotona istumisen".

Missä yrityksessä suoritit työpanoksesi Hammas-tai muun lääkärin Kela vähennyksestä?
Entä joko korvasit lapsilisäsi risupuskia raivaamalla ? Katsos kun ne irtisanotut työttömät makso veroja sinunkin sosiaaliturvaasi.
Niin miksi sinun ja muiden pitäisi niitä saada vastiikkeettomasti?

Samaa rahaa työttömyysturva kuin kotihoidontuki ja kaikki muutkin Kelan etuudet.
Perustuslakiin kirjattu oikeus työttömyyden aikana.

Orjatyö on sivistysvaltioissa kielletty.
Työtä tehdään palkkaa vastaan hankkiessa itse elannon ilman verovaroista maksettavia tukia.
"Työtä sinun on tehtävä leipäsi eteen":Jotta palkalla voit ostaa leivän City-Marketista"!
Jo Herodes pisti "puusepän" verolle pitääkseen valtakuntaansa yllä= Niin myös palkoista menee verot valtiolle.

Muu on täyttä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hitler varmaan keksi tämän jo aikaisemmin.
Pidän sen verran näiden nuorten miesten puolta että monet ovat ns. pätkätyöläisiä. Oma poikani esim juuri koulutuksen loppuunkäyneenä hakee nimenomaan juuri sen alan töitä mihin hänet on koulutettu. Että voisi kehittyä kyseisellä alalla ja saada työkokemusta.
Varoitinkin häntä hakeutumasta työkkärin kirjoille sillä sieltä tulee pelkkää paskaa peliin.
Leiriydy itse jannu.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Eli "ei", koska Aatu? No, toivon että poikasi työllistyy haluamalleen alalle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Keski-Afrikan tasavallan keisariksikin julistautunut diktaattori Bokassa teki aikoinaan työttömyydestä lainvastaista. Vankilaan joutui yli 55 000 kansalaista, joukossa lapsiakin.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Ja oliko tässä kyse yhtään mistään samantapaisesta(kaan)?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomen vanhassa Gulag-järjestelmässä on sen verran korjausvelkaa, että aivan ensimmäiseksi se kannattaisi yhtiöittää.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Tarkoitat Suomen liikenneinfrastruktuuria? Eikö Berner ehdottanut jo sen yhtiöittämistä ja tuli tyrmätyksi.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Eli tuossa mallissa kansa jaettaisiin kahtia: heihin, jotka tekevät töitä TES:sin mukaisella palkalla vuosilomineen, eläkekertymineen ja irtisanomissuojineen, ja sitten taas heihin, jotka työskentelevät työttömyyskorvauksella käytännössä ilman mitään normaalin työsuhteen etuja, eläkekertymiä tai etenemismahdollisuuksia. Jotenkin arvaan, kumpaan ryhmään ehdotuksen tekijä itse arvelee kuuluvansa.

En kuitenkaaan tuudittuisi siihen: jos yrityksille tarjotaan ilmaista työvoimaa, niiden kannattaa potkia nykyiset kallispalkkaiset työntekijät mäelle ja ottaa tilalle tekijät joille ei tarvitse maksaa mitään. Hyvällä tuurilla voi saada ilmaiseksi takaisin saman kokeeneen työntekijän, mutta nyt vain ei tarvitse enää huolehtia palkanmaksusta. Ja mitä yritykset edellä, sitä kunnat ja valtio perässä. Hyvin pian suurin osa meistä tekisi ilmaistyötä ja hyväpalkkaiset vakityöt olisivat pienen vähemmistön herkkua. Ja meistä tuskin kukaan kuuluu siihen joukkoon.

Tässä olisi korvaava ehdotus: Miten olisi, jos me nykyiset vakituisissa työsuhteissa olevat osoittaisimme edes hivenen solidaarisuutta työttömiä kohtaan ja sallisimme työehdoista joustamisen sen verran, että yrityksille olisi helpompaa palkata työntekijöitä. Vähintäänkin työehtosopimusten yleissitovuudesta tulisi luopua, se on luultavasti tällä hetkellä suurin työllistymisen este.

Vastapainoksi myös sosiaaliturvaa tulee uudistaa siten, että pientenkin työkeikkojen tekeminen on aina kannattavaa ja niitä uskaltaa ottaa vastaan ilman pelkoa tukien menettämisestä. Tukien tulisi vähentyä enintään puolella jokaista ansaittua euroa kohden, niin että palkasta jäisi aina vähintään puolet käteen. Paras ja yksinkertaisin ratkaisu olisi tietenkin perustulo.

Nämä pari pientä muutosta luultavasti korjaisivat työttömyysongelman kertaheitolla ja säilyttäisivät silti kansalaisten välisen tasa-arvon, sallien työttömillekin edes jonkinlaisen ihmisarvon ja vallan omaan elämäänsä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Eikö lähes kaikkea ehdottamaasi ole yritetty toteuttaa, mutta ei ole oikeastaan pystytty tai haluttu?

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Ei oikeastaan ole koskaan yritetty tosissaan. Perinteinen vasemmisto ja AY-liike vastustavat kaikkia työehtojen heikennyksiä ja perinteinen oikeisto puolestaan vastustaa perustuloa kun se on "ilmaista rahaa" ja keskittyvät mielummin työttömien kepittämiseen sen sijaan, että miettisivät, miten työpaikkojen tarjontaa saisi kasvatettua.

Viime vuosina tuntuisi kuitenkin siltä että sekä liberaali vasemmisto ja oikeisto ovat löytämässä toisiaan. Nuorempi vasemmisto ymmärtää paremmin työttömien ja pätkätyöläisten arkea ja on avoimempi joustavammille työsopimuksille ja toisaalta taloustieteensä hanskaava oikeisto ymmärtää, että perustulo on kuitenkin loppujen lopuksi yksinkertaisin ja tehokkain tapa hoitaa sosiaaliturva.

Eli toivoa on. Itse asiassa nuo molemmat uudistukset sisältyvät sekä piraattipuoleen että liberaalipuolueen ohjelmiin. Toivottavasti ne vain ehditään toteuttamaan ennen maan joutumista velkasaneeraukseen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Pitääkö työttömyys kirjata laittomaksi, josta rangaistaan työleirillä?

Minä kuulun niihin ex työläisiin, jolla on ollut vuosien kokemus myös eräänlaisesta "työleiristä". Eli siirtotyömaasta parakkielämisineen.
Se ei kellekään ollut pakollista, mutta "kanttia" kysyi pärjätäkseen. Kyllä sitä jotenkin kesti, kun liksa päivärahoineen oli tuplasti suurempi kuin normiduunissa. Kaikille se ei aina kuitenkaan sopinut. Ongelmia oli riittävästi.

Ihmettelen millaista se työleirin elämä olisi, jos jo valmiiksi kuukausien ja vuosien työttömyyskurimuksessa traumoja saanut m.m. opiskellut ja ammattinsa hankkinut ja sen menettänyt ihminen pakotettaisiin nälkäpalkalla johonkin työleiriin parakkiasumisineen vähempi vaikeaan "lapiotyöhön".

Tai oikeastaan en ihmettele, vaan tiedän. Enempi kuin ongelmallista.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Pitääkö työttömyys kirjata laittomaksi, josta rangaistaan työleirillä?"

-Ei. Oliko mistään tällaisesta edes puhekaan kirjoituksessani?

*

"Kaikille se ei aina kuitenkaan sopinut. Ongelmia oli riittävästi."

-Kuka sanoi, että elämä olisi aina helppoa ja ongelmatonta?

*

"Ihmettelen millaista se työleirin elämä olisi, jos jo valmiiksi kuukausien ja vuosien työttömyyskurimuksessa traumoja saanut m.m. opiskellut ja ammattinsa hankkinut ja sen menettänyt ihminen pakotettaisiin nälkäpalkalla johonkin työleiriin parakkiasumisineen vähempi vaikeaan "lapiotyöhön".

-Edelleenkin: Ei pakkoa, ja samat tulonsiirrot kuin kotona istuessa. Parakkikin olisi todennäköisesti hotellintapainen asuntola.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

"Ehdotankin ongelman ratkaisemiseksi, että valtio perustaisi erityisiä työleirejä asuntoloineen, joihin se hankkisi yrityskumppaneita."

Täytyy olla melkoinen Edison oivaltaakseen, että työ onkin kadonnut leireille, josta se nyt löytyy, jos työttömät lähetetään niille.

Ehkä Kostiainen houkuttelee myös yrityskumppanit edestä johtaen kyseisille leireille, jonne hän haluaa työpaikkoja syntyvän.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Täytyy olla melkoinen Edison oivaltaakseen, että työ onkin kadonnut leireille, josta se nyt löytyy, jos työttömät lähetetään niille."

-Työ todellakin löytyy leireiltä, koska työn hinta työllistävälle yritykselle olisi 0 euroa. Tällaista tarjousta tuskin tulee ihan heti vastaan.

"Ehkä Kostiainen houkuttelee myös yrityskumppanit edestä johtaen kyseisille leireille, jonne hän haluaa työpaikkoja syntyvän."

-On ensin löydettävä muutama pioneeriyritys, jotka haluavat toimia järjestelmän parissa, ja sitten laajennettava sitä kattamaan kaikki Suomen työttömät.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
-Työ todellakin löytyy leireiltä, koska työn hinta työllistävälle yritykselle olisi 0 euroa. Tällaista tarjousta tuskin tulee ihan heti vastaan.

Voi,voi Oletmyöhässä.Tuo keksittiin jo EU -92 ja Suomikin hyväkyi sopimuksen.

Tiesitkö että yli 450 000 tekee 0 eurolla työtä?
MOT/AL-12
Työttömät,opiskelijat,ammatteihin valmistuvat työharjoitteluissa jopa 2v-3v ,aikuisopiskelijat jotka vaihtaa ammattia.

Eikö ole metkaa kun samalla on n.350 000 työtöntä?
Miksiköhän ei palkallista työtä enää löydy?
Miksi maksaa kun ilmaiseksikin saa ,kansan verovaroilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Insinööri-liitto/AKAVA

Suomalaiset tekevät kymmeniä miljoonia tunteja ilmaista ylityötä vuodessa – näin monta kokoaikaista työpaikkaa niillä saisi,30 000
29.10.2014
Ilmaiset työt eivät ole vain työntekijän oma asia. Ne vaikuttavat kansantalouteen, työmarkkinoihin.

Miljoonia tunteja harmaata ylityötä

Monella alalla päällimmäisen huolen vastikkeettomasta työstä aiheuttavat nimenomaan ilmaiset ylityöt. Töihin jäädään ”vielä hetkeksi”, töitä otetaan kotiin ja lomilla vahdataan sähköpostia ilman, että siitä kukaan maksaa.

-Siitä kertyi yhteensä kaksi miljoonaa työnantajalle lahjoitettua työtuntia.
Yritysten hyöty on n.230milj/vuodessa.

Jos Suomen kaikki 2 118 000 työllistä palkansaajaa tekevät ilmaisia ylitöitä puoli tuntia työviikossa,
-vuodessa siitä tulee yhteensä 51 miljoonaa tuntia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Minkähän ihmeen takia olet leirittämässä niitä 50000:a, jotka eivät siis elä yhteiskunnan varoilla? He siis elävät läheisten tuella, perintövaroilla jne eivätkä saa tukea yhteiskunnalta. Sinua ei vaan heidän menonsa miellytä vai? Töitä ei riitä niitä hakevillekaan ja ajattelit sitten tällaista.

Siirtäisit vaikkapa perheellisiä miehiä asuntoloihin työleireille?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Ajattelin ratkaista työttömyyden ongelman, joka on vaivannut Suomea sitten Kekkosen ajoista lähtien. Ei pidä heti tyrmätä, sillä eihän tällaista ole edes kokeiltu isommassa mittakaavassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Työttömyysongelma voidaan ratkaista järkevästi lähtemällä yhteisvaluutasta ja devalvoimalla oma valuutta. Oma keskuspankki voisi hoitaa alkuvaiheen rahoitusjärjestelyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset