JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Kaksoiskansalaisille automaattinen vapautus asepalveluksesta

Kaksoiskansalaisuus ja Puolustusvoimat ovat olleet voimakkaasti esillä viime aikoina. Media on yrittänyt rakentaa jonkinlaista syrjintä-casea aihepiirin ympärille, vaikka jo järkikin sanoo, että kaksoiskansalainen Suomen turvallisuudesta vastaavissa tehtävissä on riski, jota ei kannata ottaa.

 

Ehdotankin, että kaksoiskansalaisille annettaisiin automaattinen vapautus asepalveluksesta – niin rauhan kuin sodan aikana. Kaksoiskansalaiset eivät kuitenkaan ole niin suuri ryhmä, että Puolustusvoimat heitä nimenomaisesti tarvitsisi riveihinsä, eikä asepalveluksen suorittaminen ole myöskään ihmisoikeus, joten kenenkään oikeuksia ei myöskään poljettaisi.

 

Samalla vältyttäisiin yllätyksiltä mahdollisen kriisin aikana, kun ympäri maailmaa sijoittuneita kaksoiskansalaisia ei ilmoittautuisikaan palvelukseen tosi paikan tullen. Samoin ei kenenkään tarvitsisi miettiä kenen puolelle kaksoiskansalainen menee tosi tilanteessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen
Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Pelkään pahoin, että sinänsä järkevä ajatus törmäisi perustuslakiin. Puolustusvoimat on tässä ollut pahassa etukenossa lainvastaisine käytäntöineen. Noloa oli puolustusministerin ulostulo, jolla hän osoitti herkkähipiäisyytensä (jälleen) ja heikon faktantarkistuksen.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Käsittääkseni asepalveluksen suorittaminen ei ole perusoikeus.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

En ole perustuslakiasiantuntija, mutta yhdenvertaisuus ei toteutuisi. Voin toki olla väärässä.

Juuso Hämäläinen

Olet oikeassa. Se on kansalaisvelvollisuus. Meillä ovat jo poliitikot, korkeat virkamiehet, suurten yritysten johtajat, jotkin uskovaiset sekä ahvenanmaalaiset vapautettu palveluksesta.

On tuo aivan käsittämätön vääryys. Jos mies, joka ei saanut vapautusta, pakenee taisteluista pelon takia niin hänet voidaan teloittaa rintamakarkurina. Eihän tuossa nitään järkeä eikä oikeutta. Mikä velvollisuus voi hänellä olla tapettavana toisten kykkiessä hommissaan kuten rauhan aikanakin.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #7

Tähän liittyen oli itselleni yllätys, kun selvitin kerran oman SA-sijoitukseni ja sain kuulla työnantajani varanneen minut. Minulle ei sitä edes tarvinnut ilmoittaa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

Ei Suomessa ole kuolemanrangaistusta. Myös sodan aikana voi ilmoittautua siviilipalvelukseen, ja vakamuksen tutkintalautakunta tutkii vakaumusta. Jos sitä ei hyväksytä, joutuu vankilaan.

Juuso Hämäläinen

Ei mitään vapautuksia mistään palveluksesta, joka muille pakollinen.

Yksi kansalaisuus riittää kaikille. Asiassa ei mitään sen enempää vatuloitavaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos tähän maahan halutaan pitkäaikaiseen työntekoon sitoutuvia osaajia ulkomailta, on kaksoiskansalaisuus ilmeinen houkutus. Armeijastahan saa nykyään vapautuksen käytännössä kuka haluaa, joten ei kaksoiskansalaisten vapauttaminen loppujen lopuksi vaikuta mitään, jos armeija heitä niin kovasti pelkää.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Vapauttaminen kuulostaa oudolta kaksoiskansalaiselle, joka ei vapauttamista halua.

Juuso Hämäläinen

Turvallisuustehtäviin ei haluta sellaisten maiden kansalaisia, joilla on Suomen turvallisuuden kanssa ristiriitaisia velvollisuuksia toiseen kotimaahan kansalaisuutensa takia. Eikö tuo nyt ole yksinkertainen asia. Venäjä on selkeä tapaus tässä kategoriassa.

Minulla on ollut alaisina ja työkavereina ihmisiä yli 60 kansallisuudesta. Heitä on ollut Suomessa ollessani ja ulkomailla. Kaksoiskansalaisuutta eivät ole kaivanneet ketkään Suomeen työhön tulon takia. Ne, jotka halunneet jäädä Suomeen pysyvästi vuosien jälkeen ovat halunneet myös Suomen kansalaisuuden varmuuden vuoksi. Ja ovat sen saaneet kaikki lukuunottamatta paria tapausta, jotka jäivät kiinni teollisuusvakoilusta.

Ulkomaiset miehet hakevat kansalaisuutta Suomessa vasta täytettyään 30 vuotta. He välttävät tällöin armeijan eikä tätä turvaluokitusongelmaa tule. Vaativissa hommissa ei tule mieleenkään uhrata vuotta elämästään varusmieskoulutukseen.

Ne erikoisosaajat, jotka haluavat Suomeen jäädä, tulevat kyllä yleensä toimeen yhdellä kansalaisuudella. Hyvin harva osaaja jää tänne loppuiäkseen. Puhun nyt ihmisistä, jotka tienaavat enemmän kuin muutaman tonnin kuussa. Huippuosaajilla on tapana vaihtaa maata usean kerran eläessään. Mennään parhaiden työpaikkojen perässä vaikka toiselle mantereelle sitä kauankaan miettimättä. Suomeen tuloa jarruttavat eniten hyvin alhainen palkkataso, korkea verotus, korkeat elinkustannukset ja monilla ilmasto on ongelma ajan mittaan eikä kestetä tätä kuukausien pimeyttä.

Vanha kansalaisuus halutaan pitää joidenkin etujen takia mahdollistaen pankkisuhteiden ja muiden oikeuksien säilyminen ulkomailla Suomessa asuessakin. Ja toinen passi tekee paluun helpoksi, jos kaduttaa tai tulee vaikkapa avioero.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei tässä ole median tarvinnut rakennella mitään syrjintäcasea. Asia on yksinkertaisesti niin, että oikeusvaltiossa viranomaisen on toiminnassaan noudatettava lakia ja Pääesikunnan tiedustelutoimiston ohje on voimassaolevan lain vastainen. Tämä on selvää pässinlihaa ja kaiken maailman perustelut suuntaan tai toiseen eivät selvää asiaa muuksi muuta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

YLEn mukaan ohjeistus tuli Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta.

Juuso Hämäläinen

Näin teoriassa.

Niinistöä kismittää asian toitottaminen julkisuudessa. Tietenkään lakien mukaan ei toimita, jos laki on typerä kuten nyt. Ei ole mitään perustetta tehdä maan turvallisuudelle hallaa väärin laaditun lain takia.

Lainmuutoksen odottaminen on nillittämistä. Se tarkoittaa hölmöä toimintaa, jossa sahataan omaan jalkaan, koska laki määrää niin. Kyllä valtion turvallisuus menee edellä ja laki tulee perässä kun ehtii. Tätä on pragmatismi. Höpinät oikeusvaltiosta kannattaa unohtaa. Ei maailma toimi noilla periaatteilla missään. Ja hyvä niin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juu ei Saksassakaan tarvinnut yhteen aikaan.laeislta paljoa piitata, ja hyvin kävi. Natsiaatteet elävät ja voivat hyvin tässä maassa.

---- Höpinät oikeusvaltiosta kannattaa unohtaa.

Oletko ihan vakavissasi? Jos tämä on armeijan meininki, niin siinä tapauksessa kaikkien nuorten miesten on syytä kieltäytyä aseista.

Toimituksen poiminnat