JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Demarit haluavat ottaa lisää velkaa laihoin tuloksin

Luin Ylen 5.2.2017 uutisen demareiden ja puheenjohtaja Rinteen linjapuheesta, jossa lupailtiin kaikenlaista. Luvassa olisi siis vaalivoiton sattuessa kohdalle ainakin ilmainen varhaiskasvatus, panostaminen infrahankkeisiin ja yritysten tukemiseen, koulutusta, tutkimusta ja tuotekehitystä. Homekoulutkin korjattaisiin ja kaiken kukkuraksi perustettaisiin “veturiyhtiö” yritysten vienti- ja rahoitustarpeita avittamaan.

Siinäpä siis itse kullekin säädylle ja jokaiselle jotakin. Kuitenkin asia mikä jäi huvittamaan uutisesta oli se, että uutisen lopussa, kaikkien ylitsevuotavaisten lupausten jälkeen mainittiin, että Rinne ei maininnut millä kaikki tämä elvytys maksettaisiin. Kun leikkauksia ei todellakaan ollut luvassa, tarkoittaa se toisinsanoen lisää valtionvelkaa – niinkuin jo olemassa oleva velka ei olisi tarpeeksi.

Laitan siis itse paljon painoarvoa velanhallinnalle niin julkissektorilla kuin yksityiselläkin. Miksi? No koska Kreikka. Kreikan sosiaalidemokraatit petasivat tien sikälaiselle velkahelvetille. Suomalaiset aateveljet eivät näytä olevan heistä poikkeus. Kirjoitin 29.1.2017 Puheenvuorossani, että Sipilän hallituksen tulisi säästää yhteensä 22 miljardia euroa koko hallituskaudella 2015-2019 taittaakseen Suomen velkaantumisen. Nyt säästöjä on kasassa vasta 3,8 miljardia.

Demarit väittävät, että elvytystä tarvitaan talouden “käynnistämiseen”. Mutta uusimpien lukujen valossa (Yle uutinen 24.1.2017) myös oikeistohallitus tuntuu osaavan talouden käynnistämisen – vaikka se on raapinut säästöjä kasaan velkaa lisäävän elvytyksen sijasta.

Näyttää suomeksi sanottuna siltä, että demarit haluavat ottaa lisää velkaa, eikä velkarahalla saatavista tuloksista – siis talouskasvusta – ole takuita ja ne ovat saavutettavissa myös nykyisen hallituksen säästölinjalla. Demarit puhuvat siis varsin pehmoisia, mitä tulee elvytyksen ja lisävelan autuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kasvu perustuu kaikkialla velkaan. Sanopas Jori, mikä maa maksaa velkansa takaisin, tai on jo maksanut, tai mikä maa pystyy maksamaan velkansa takaisin?

Globaalin maailman talous perustuu velkaan, velan avulla rakennetaan ja yritetään saada kasvua aikaan.

Leikkaaminen ja valtiontalouden säästöt tarkoittavat kansan kurittamista. Jo kaksi kertaa olen apteekissa kironnut ääneen kun pitää maksaa Sipilälle 50 euroa avustusta. Miljonäärit rikastuvat ja kansa köyhtyy.

Sekä demarit että kokoomus ottavat lisää velkaa. Ainoa ero on kenelle rahaa jaetaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jaakko Aalto, Norjan valtion velka on n. 30% bkt:a siis ei läheskään velaton valtio.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Oli tulevien hallitusten koostumus millainen tahansa, ne tulevat ottamaan lisää velkaa. Suomi on ollut velkainen valtio itsenäisyytensä ensimmäisestä päivästä lähtien.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun valtionvelassa on vieläkin Ahon hallituksen velkaa (201 Mrd)
Ja Lipponen 65 mrd/Heinäluoma sai velan 54 Mrd-07

-07-19 Velka on VM-virkamiesten mukaan 124 Mrd.
Velan tekijät on Kepu ja Kok kuten -91-95.

Mihin rahat on mennyt?
Verohelpotuksiin ,Navettatukiin ,perintöverojen ym.poistoihin.
Veromenetykset paikattu velalla ,kun vienti ei ole vetänyt .Eikä ½ milj. työttömän palkoista tule veroja.
Kuten ei nytkään Pers-kepu-kok-hallituksella.

Toimituksen poiminnat