JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

Puolustan pääministeri Sipilää

Yksilöimättä jutun aihetta, johon media on tällä kertaa kohdistanut tähtäimensä, katson velvollisuudekseni puolustaa pääministeriämme.

Pääministerihän tulee yritteliäästä suvusta, joten ei ihme, jos sukua on eri yrityksissä mukana. Onko kohtuullista, että pääministerin lisäksi myös hänen sukulaistensa tulisi luopua omistussuhteistaan yrityksissä? Ei kai ay-taustaista pääministeriäkään velvoitettaisi katkaisemaan suhteitaan uusiin ja vanhoihin järjestökavereihinsa? Lisäksi pääministeri kun ei ole itse suoraan vaikuttanut ao. kauppojen syntymiseen.

Toiseksi kuinka suurista asioista on todellisuudessa kyse? Alle puolen miljoonan euron malminkuljettimista? Noin viiden prosentin omistuksesta konkurssikypsässä bioalan yhtiössä? Onko tehty kärpäsestä härkänen? Ovatko uutisaiheet todella niin vähissä, että media yrittää rakentaa tästä jonkinlaista nepotismi-casea?

Kolmantena opposition mielestäni liian herkkä halukkuus kyseenalaistaa pääministerin jatko, tästä esimerkkinä vaikkapa sosiaalidemokraatti Antti Koskelan 1.12.2016 Puheenvuoro. Lähtökohtaisesti on kaikkien suomalaisten etu, että vaaleilla valittu hallitus - pääministeri mukaan lukien - istuu kautensa loppuun. Sitä varten se on sinne äänestetty. Tulisiko jotain parempaa tilalle? Jos tulisi, niin millä perusteella?

Neljänneksi sitten erilaiset suomalaisten herra- ja yrittäjävihat. Sipilässä henkilöityvät molemmat. Olisiko sen sijaan parempi kunnioittaa pääministeriä, kaikkien meidän yhteisten asioidemme hoitajaa, sen sijaan kuin buuata tälle? Syö varmasti pääministerinkin kunnioitusta kansaa kohtaan, jos nykyinen linja jatkuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin puolustan, mutta hänen tulisi kyllä olla itsekin hiukan nöyrempi, puukin taipuu kun varoo katkeamasta.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen
Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Syö tosi varmasti pääministerin kunnioitusta kansaa kohtaan.-
Pääministeri lanseerasi aikoinaan käsitteen "vatulointi".
Nyt kun aikaa on kulunut, niin olemme tulleet huomaamaan mitä muuta nykymeininki on kuin juuri sitä.
Onkohan Suomen sekasortoisuus johtajaongelma?
Asioista on tarkoitus päättää, mutta vedetään takaisin, kun johtajalla ei ole demokraattisen yhteiskunnan lakien tuntemus hallinnassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Käsitykseni mukaan pääministeri Sipilän kunnioitusta Suomen kansaa kohtaan rajoittaa merkittävästi jo pääministerin oma uskonnollinen vakaumus, lestadiolaisuus.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Pekka.

Millä tapaa lestadiolaisuus vaikuttaa kunnioitukseen kansaa kohtaan? Voitko täsmentää kommenttiasi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ymmärrän kysymyksesi retoriseksi.

Ellei näin ole, kehotan sinua tutustumaan lestadiolaisuuteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jari,
arvon pääministeri on kyllä omilla toimillaan menettänyt kansalaisten luottamusta. Media toki on tätä kenties turhankin innokkaasti avittanut.

Toteat:"Onko kohtuullista, että pääministerin lisäksi myös hänen sukulaistensa tulisi luopua omistussuhteistaan yrityksissä?"

Ei tietenkään ole kohtuullista eikä kukaan ole sellaista vaatinut. Nykyisessä roolissaan hänen vaan ei tule olla mukana heidän liiketoimintaansaa edistävissä päätöksissä.

Toteat: "Noin viiden prosentin omistuksesta konkurssikypsässä bioalan yhtiössä?"

Saadulla kaupallahan siltä juuri poistui konkurssin uhka merkittävän kaupan myötä.

Itse veikkaan, että tällä menolla hallitus ei istu loppuun - ensimmäisenä lähtee Sipilän luottonainen Berner.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Niko.

"Ei tietenkään ole kohtuullista eikä kukaan ole sellaista vaatinut. Nykyisessä roolissaan hänen vaan ei tule olla mukana heidän liiketoimintaansaa edistävissä päätöksissä."

-Onko Sipilä hallituksineen tehnyt päätöksiä, jotka SUORAAN olisivat vaikuttaneet kauppojen syntyyn? Ei ole.

"Saadulla kaupallahan siltä juuri poistui konkurssin uhka merkittävän kaupan myötä."

-Onko rahaa siirtynyt vielä? Onko biojalostamoa rakennettu Intiaan vielä? Toteutuuko kauppa? Chempoliksen on pitänyt rakentaa aiempia jalostamoja, mutta niitä ei ole rakennettu.

"Itse veikkaan, että tällä menolla hallitus ei istu loppuun - ensimmäisenä lähtee Sipilän luottonainen Berner."

-Jos et veikkaa, et voi voittaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jari,
se on lähinnä uskon asia, missä määrin luottaa enää Sipilän sanaan. Laki ei puhu edes päätöksistä vaan asian käsittelystä. Lakihan toteaa esteellisyydestä seuraavaa (pätee myös ministeriin):

27 §
Esteellisyys

Virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

Mitä virkamiehen esteellisyydestä säädetään, koskee myös monijäsenisen toimielimen jäsentä ja muuta asian käsittelyyn osallistuvaa sekä tarkastuksen suorittavaa tarkastajaa.
28 §
Esteellisyysperusteet

Virkamies on esteellinen:

1) jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen;

2) jos hän tai hänen läheisensä avustaa taikka edustaa asianosaista tai sitä, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa;

3) jos asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetulle läheiselleen;

4) jos hän on palvelussuhteessa tai käsiteltävään asiaan liittyvässä toimeksiantosuhteessa asianosaiseen tai siihen, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa;

5) jos hän tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettu läheisensä on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, valtion liikelaitoksessa tai laitoksessa, joka on asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa;

6) jos hän tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettu läheisensä kuuluu viraston tai laitoksen johtokuntaan tai siihen rinnastettavaan toimielimeen ja kysymys on asiasta, joka liittyy tämän viraston tai laitoksen ohjaukseen tai valvontaan; tai

7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Läheisellä tarkoitetaan 1 momentissa:

1) virkamiehen puolisoa ja virkamiehen lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa, isovanhempaa ja virkamiehelle muuten erityisen läheistä henkilöä samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa;

2) virkamiehen vanhempien sisarusta sekä hänen puolisoaan, virkamiehen sisarusten lapsia ja virkamiehen entistä puolisoa; sekä

3) virkamiehen puolison lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa ja isovanhempaa samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa sekä virkamiehen puolison sisarusten lapsia.

Läheisenä pidetään myös vastaavaa puolisukulaista. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Jorille 10 pistettä. Laitetaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos Raimo! On tainnut mediassa vähän juttu paisua.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kansalla pitää olla sirkushuvia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Sipilä olisi suomalaisten yhtiöiden välisessä kilpailussa lobbaillut sukulaistensa omistamien yhtiöiden puolesta, niin tilanne olisi olennaisesti toinen kuin silloin, että hän on pyrkinyt edesauttamaan ainoan suomalaisen tarjoajan menestymistä esimerkiksi Intian markkinoilla.

Ja jos kyseinen kauppa pelastaa vaikkapa oululaisen yhtiön konkurssilta ja päinvastoin antaa sille ensimmäisen merkittävän kaupan koko olemassaolonsa historian aikana, niin ei siinä mitään pahaa ole.

Kyseinen firmahan ei ole varsinaisesti Sipilän sukulaisten firma, vaan Kemiran entisen Oulun tehtaanjohtaja Rousun perustama start-up, jonka pureutui lähinnä olkisellun tuotannon kehittämiseen alkuaikoinaan. Sen jälkeen se on sinnikkäästi puskenut henkitoreissaan satsaten tutkimukseen ja tuotekehitykseen saamatta tarpeeksi kassavirtaa säilyäkseen hengissä pitemmän päälle. Lisäomistajia on tullut myöhemmin ja muutaman prosentin osuus niiden kautta sattuu olemaan Sipilänkin sukulaisilla, jotka kuuluvat harvalukuiseen Pohjois-Suomen liikemiespiiriin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mainio ja asiantunteva kommentti, Juha!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vihje: vain blogin aloittaja voi poistaa tuplat (jotka aina silloin tällöin syntyvät tuplaklikkauksella)....

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tuota yrityksen konkurssikypsyyttä on tässä kohussa painotettu, mutta samalla tavallahan jokainen aloitteleva yritys, joka käyttää vuosia uuden teknologian kehittelyyn on konkurssikypsä ennen kuin tekniika tai tuote valmistuu JA se onnistutaan kaupallistamaan.

Ja kyllä, aika moni yritys meneekin konkurssiin ennen sitä tuotteen valmistumista. Eikä näihin startupeihin sijoittamista ja yritystukiakaan pidetä ongelmana. Ainakaan ennen kuin yksi näistä sijoittajista myöhemmin nousee (keskustan) ministeriksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Katsotaanko 20 vuotta vanha yritys aloittelevaksi yritykseksi ?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eiköhän se opposition halukkuus kyseenalaistaa pääministerin jatko ole se ensimmäinen ja tärkein syy. Löytyykö toista tai kolmatta lainkaan, on sitten jo enemmän epävarma asia. Jos halu puuttua taloudellisiin väärinkäytöksiin ja epäilyttäviin kytkyihin, silloin paneuduttaisiin vaikka asumistukien ja AY-liiketä lähellä olevien poliitikkojen välisiin kytkyihin tai vastaanottokeskusliiketoiminnan ja poliitikkojen välisiin kytkyihin tai väyläinfran yhtiöittämiseen ja paikannusteknologian eteenpäin ajamiseen liittyviin intresseihin tai Veikkauksen rahojen jakamiseen poliitikkoja lähellä oleville järjestöille. Tätä ei kuitenkaan tehdä vaikka summat ovat monin verroin suurempia ja palaneen käry ilmeisempää. Mutta ehkä tarkoitus on nimenomaan suunnata huomio muualle, pois näistä asioista.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kommentistasi, Jaakko.

Niin, onko alle 500 000 euron malminkuljettimet ja 5 % vähittäisomistus yrityksessä asioita, jotka ovat ratkaisevia ison kuvan kannalta? Eivät ole.

Malminkuljettimien oston Terrafameen konsultoi Pöyry ja Fortum sijoitti Chempolikseen tietämättä Sipilän perheen omistuksista. Missä Sipilän kädenjälki? Ei missään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Porvarienemmmistö eduskunta -03-19 on yhdessä tehnyt selvät säännöt esteellisyydestä,päättäjille.
Ei pitäisi olla ongelma jos ne on lukenut. Jos epäröi ,aina voi kysyä oikeusasiamiehen kantaa esteellisyydestä.
Nyt ei olla yritysten johtajana loppaamassa kauppoja omalle yritykselle.

Sama koskee AY .Asumistuista,vuokrasäätiöistä ym. on säännöt tehnyt porvarienemmistö eduskunta.Koskee kaikkia vuokra-asuntoja tarjoavia. Asuntosijoittajista ,rakennusyhtiöistä,kuntasäätiöistä lähtien.
Työeläkeyhtiöiden Varman ja Ilmarisen kautta VVO enemmistöosakkeet on 50% EK ,50% SAK.
Onko EK osuus sitä Globaalia markknataloutta (tuotot) mutta SAK ei saisi olla,eri alojen liittojen jäsenien hyödyksi? Jossa jäseniä joka puolueista,palkansaajia.
SDP esim.Rinnekkö /Heinäluomako on tehnyt säännöt asumistukiin sdp 1-6 porvaripuoluetta.
Vai asumistuki rahasampoa pyörittävät porvarit ,säätiöitä,rakennusfirmoja,yleishyödyllisien säätiöiden (SRK/MTK/Puolueiden ),asuntosijoittajia varten ?

Asumistuista päättäneet-03-19
Pm Vanhanen,Stvm valiokunta ,ministerit sdp/kepu -03-07
PM Vanhanen Stvm-valiokunta Pj Rehula.Ministeri Hyssälä -07-11
PM Katainen/Stub ,Stvm-valiokunta Pj Kepun,ministeri Risikko/Räty -11-15
PM Sipilä ,Stvm-valiokunta ,ministerit Mäntylä/Mattila ps.
+kelan johtaja (kepu)-03-19
edm.Pääministerien hallituspuolueiden enemmistö äänillä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sosialidemokraatitkin näköjään, kiukuttelustaan huolimatta, uskovat tämän hallituksen istuvan vaalikauden loppuun asti...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos nyt Sipilästä jotain myönteistä pitäisi sanoa niin positiivinen pöhinä on lisääntynyt merkittävästi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jossain politiikan sivistysmaassa pääministeri olisi jo lähtenyt.

Timo Saari

Juu, taitaa tosiaan olla aika saada tilalle Antti Rinteen vetämä hallitus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pienimmistäkin asioista on lähdetty.Textiviesteistä,Golf-kerhon tuista.Ruotsissa jopa suklaapatukan ostosta valtion maksukortilla.

Esteellisyys koskee kaikkia päättäjiä.Oli se sitten vaikka EK Ex-yritysjohtaja,kepusta .

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Sipilän jääviydet on ihan median ja erikoisesti Yle:n lietsoma juttu. Kun sellaista vatvotaan tarpeeksi kauan, niin suurin osan kansasta alkaa uskoa, että kyllä siinä on jotain takana - eihän sitä nyt tyhjästä muuten melskata.

Enemmän pitäisi puhua Sipilän hallituksen toiminnasta ja tuloksista. Sipilä antoi kuvan, että jos tuloksia ei tule, niin ukko lähtee ja uhkaili jo muutaman viikon päästä, kohta hän menee pressan puheille jättämään eroilmoituksen.

Tilanne on täysin muuttunut. Kuka tietää, mikä on Sipilän visio, jolla Suomi pelastetaan? Minä en ainakaan tiedä. Kaiken lisäksi Sipilä istuu kuin tatti pääministerinä hallituksessa, jonka toimintatapaa voi kuvata Sipilän omin sanoin: vatulointihallitus. Eestaas. Päätetään ja perutaan. Uskottavuus nollissa.

Mutta Suomessa on ollut varmaankin 40 vuotta sellainen poliittinen kulttuuri, että hallitus ei vaihdu kuin vaalien kautta. Suomessa on myös sellainen tilanne, että hallitus ei vaihtamalla parane, kun kaikki puolueet ovat sitoutuneet euroon ja EU:hun. Ehkä tällainen vatulointi on sallittua. Eivätpähän pääse tekemään liikaa vääriä päätöksiä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Oli tässä mukana myös suomen kuvalehti. Sinänsä hassua, että ylestä eronneet toimittajat saivat duunin kuvalehdessä. En nyt sano että suomen kuvalehden syväkurkkujen tietoihin perustuvat jutut olisivat näiden loikanneiden toimittajien tekosia...

Suomessa on tosi huonoa ja omaan pesään kusevaa journalismiä. Valitettavasti. Jos vaikka ruotsalaiset olisivat voittaneet tuon tavoitellun 110 miljoonan kaupan, niin täällä ei olisi mitään ongelmaa. Nyt on ongelma pääministeri ja hänen sukulaisensa.

Outo maa.

Hyvä kirjoitus:
http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/sip...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Pääministeri toimii niin kuin pitääkin edistäessään vientiä. Chempolis on vuosien mittaan ilmoittanut solmineensa esisopimuksia Aasiassa eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Jos se nyt vihdoin saa referenssin, joka toimii, kauppoja tulee lisää. Onko huono asia? Käsittääkseni tarkoitus on ollut lisensoida teknologia. Sehän saadaan tietenkin näyttämään epäilyttävältä, kun Fortum sijoitti miljoonia Chempolikseen ja Sipilä on omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Fortum etsii kuumeisesti sijoituskohteita miljardeilleen, ja näyttää uskoneen Chempoliksen teknologian potentiaaliin. Samoin Taaleri, joka on laittanut muutenkin panoksia kiertotalouteen. Epäilyttäväähän tämä kaikki on, koska niin halutaan olevan.

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

Miksi pitää puolustaa? Onko joku syy.Tuohon asemaan kun valansa vannoo on Sipilän tarvinnut tietää tarkoin asiat.Vai onko niin että hän tietää kaikki ja kaikkien muiden vastuut mutta omalta osalta oma jääviys on kateissa.Tota nyt ei usko Marokon parturikaan.Sipilä käyttää oman vallankäytön tietämyyttä työkaluna omiensa hoitoon.Samalla oikeusasiamiestä ja kansleria pilkkanaan ja kansaa tyhmänä.Kuinka joku vielä epäilee hänen luotetavuutta /uskottavuutta pääministerinä ???.

Toimituksen poiminnat