JoriKostiainen Tämä on Uusisuomi Puheenvuoro blogini.

2010-luvun työntekijän 10 käskyä

  • Kymmenen käskyä -savitaulut
    Kymmenen käskyä -savitaulut

1 Teen työni valittamatta.

-Miksi oikein tulin tähän työhön, jos valitan siitä koko ajan?

 

2 Teen kaikkia hommia, en vain niitä, jotka ovat minun alaani/osaamiseeni kuuluvia.

-Ei tehdä keinotekoisia raja-aitoja eri ammattiryhmien ja osaajien välille.

 

3 En tee työtäni pelkästään rahan takia.

-Palkkapäivänä tilille kilahtava summa ei saa olla ainoa motivaattori työssäni, koska se ei riitä mielenkiinnon ylläpitämiseen pitkällä tähtäimellä.

 

4 Olen hakeutunut vapaaehtoisesti työhöni.

-Kukaan ei ole pakottanut minua tähän työhöni – ei TE-toimisto, ei äitini, eivätkä sukulaiseni.

 

5 Olen moderni.

-En käytä työssäni rautasahaa, jos saatavilla on moderni sähkörälläkkä. Sama pätee muihin aloihin ja työvälineisiin/työtapoihin.

 

6 Olen avoin ja yhteistyökykyinen, ja muutenkin mukava tyyppi.

-2010-luvulla ei enää saa olla kärttyjä ja p**mäisiä ihmisiä töissä. Jossain sen ajan myötä tapahtuvan kehityksen tulee näkyä.

 

7 En ole nipottaja.

-Jos on minun vuoroni ostaa työpaikalle kahvia, niin minä ostan. Jos pitää laittaa rahaa johonkin yhteiseen keräykseen työpaikalla, niin minä laitan.

 

8 Pomosuhteeni on kunnossa.

-En nuole, mutta en myöskään puhu pahaa selkäni takana. Suhde pomooni on yhtä tärkeä kuin kaikkiin muihinkin kanssatyöntekijöihini.

 

9 Haluan aktiivisesti kehittää työtäni ja kehittyä työssäni.

-Teen aktiivisesti kehitys- ja parannusehdotuksia työnkulkuuni. Neuvon muita parhaiden käytäntöjen käyttöönoton kanssa. Seuraan omaa suoritustasoani työssäni, ja pyrin aktiivisesti parantamaan sitä.

 

10 Työ- ja yksityiselämäni on balanssissa.

-Kun olen työpaikalla, puhun pääasiassa työasioista, en yksityisasioistani. Ja päinvastoin. Kun olen kotona, niin puhun pääasiassa yksityisasioista, en työasioistani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Iselläni on ollut yksi sääntö ylitse muiden: kuuluu ammattitaitoon tulla toimeen kaikkien kanssa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Birgitta Valonen.

Hyvä sääntö!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tulkintaohje Kontiaisen kymmenelle käskylle.

1. Työ oli kivaa, kun aloitin siinä. Sitten tulivat uusi peräkanaa uusi yrityskulttuuri, konsultit, tehokkuusvaatimukset, henkilöstön supistukset, työpisteen siirto, aina vain kiireisemmät aikataulut, palaverit jne.

2. Joudun tekemään kaikkia hommia, koska sijaisia ei ole eikä heitä palkata. Aina kun jostain työpisteestä puuttuu tekijä, tekijä siirretään jostain muualta ja pikaisesti neuvotaan miten homma hoidetaan. Tee parhaasi, mutta koneisto ei saa pysähtyä.

3. Pelkästään rahan takia näitä hommia on pakko tehdä. Nyt on työnantajan markkinat, eikä muita vaihtoehtoja ole. Rahaakin nipistetään pois koko ajan. On ylityökieltoa, pyhätyökieltoa, vuoronvaihtokieltoa jne. Lisistä yritetään nipistää pois kaikki, mikä on pois viilattavissa. Samaan aikaan eläminen vain kallistuu.

4. TE-keskus nimenomaisesti tarjosi. Ota työ tai viemme korvauksesi. Vittu minua vituttaa tää duuni. Työmatkaa on liki 100km suuntaansa ja matkakulut syövät kaiken sen, mitä palkasta jää yli ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen. Matkoihin kuluu nyt aikaa liki kaksi tuntia päivässä suuntaansa, kun oma auto on rikki, eikä ole varaa korjauttaa sitä.

5. Olisin mielelläni moderni, mutta työnantajan tarjoamat työkalut ovat kuraa. Osan työkaluista olen joutunut jopa hankkimaan itse, kun työpaikalle murtauduttiin ja kaluja vietiin. Uusia ei saada, koska työnantaja ei ollut hoitanut vakuutusasioita kuntoon. Rälläkkä laulaisi, jos sellainen olisi.

6. Joku vitun ihmissuhdekonsulentti sen sanoi, että hymyä huuleen ja yhteistyöllä se sujuu. Mutta vähiin ovat käyneet työkaverit viimeisen irtisanomiskierroksen myötä. Ei ole enää aikaa istuskella kahvihuoneessa juoruamassa. Lounaskin on nautittava hotkien, jotta työnantaja pysyy tyytyväisenä. Siinä ja siinä, että jaksaa enää hymyillä asiakkaille.

7. En taatusti osta. Ostakoot ne jotka sitä juovat. Minulla on oma termospullo ja omat kahvit mukana. Voisi työnantaja tulla sen verran vastaan, että tarjoaisi edes kahvit työntekijöilleen, mutta itse on nekin hankittava. Nyt on säästettävä kaikesta, sanottiin viimeisimmällä YT-kierroksella.

8. Jeesus, mitä pikkunilkkejä tuntuu olevan kerrokset täynnään. Hienot puvut ja kraka kaulassa eivät peitä sitä tosiseikkaa, että kusi velloo päässä. Jos krakaa hieman hellittäisi, niin se keltainen neste saattaisi valua sieltä alaspäinkin. Ei tullut muuta kuin aulista kiittelyä, kun tuotantotavoitteet ja säästöt jopa ylitettiin. Pomot kuittasivat itse muhkeat rahalliset bonukset. Voi olla, että ensi vuonna työtahti ei enää kiihdykään.

9. Mitäpä näittä kehittelemään. Hyödyn kuittaa kuitenkin aina joku muu. Kun tekee mitä käsketään, niin saa mitä annetaan. Viittaus kohtaan 8.

10. Työ sotkee niin pahasti myös vapaa-ajan, ettei sitä käytännössä ole lainkaan. Töitä on tehtävä myös kotona, jotta tiukaksi määritelty deadline ei ylity. Lenkilläkin miettii tulevaan YT-kokoukseen liittyviä asioita. Taas pitäisi irtisanoa pari sataa työntekijää. Olenkohan minä siinä joukossa tällä kertaa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hah-ha-haa, Juha-Pekka.

Nyt vähän sitä kyynisyyttä pienemmälle!

Jyrki Paldán

Hyvät ohjeet, joita jokaisen työntekijän suotaisi noudattaa.

Tarvittaisiin vain se vastikkeeton elämiseen riittävä perustulo kaikille että työstä tulisi todellisesti vapaaehtoista, eikä TE-toimiston tarvitsisi ketään mihinkään pakottaa. Nykyisillä työnantajan markkinoilla sekä vastikkeellisen sosiaaliturvan ja TE-toimiston karenssien aikakaudella lista on täysin utopistinen.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Jyrki Paldán.

Kiitos hyvästä kommentistasi!

Kyllähän listaa voi noudattaa osittain jo nyt. Siis osittain ainakin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mun on pakko nyt kuitenkin valittaa, koska yhteiskunta ei ole noin kaunis vielä. Sitäpaitsi, laadi käskyt sitten myös työnantajille, sijoittajille ja "vanhoille työntekijöille, sekä vuokranantajille, pankeille ja asumisoikeusfirmoille. Tarvitaan yhteiskuntasopimus, joka tukee kaikkien hyvinvointia oikeasti.´

Suoraan sanoen, mietin, onko blogisti tosissaan vai huumoria suupielessä, vai sekä että.

Kukko ei pelkästään käskemällä laula.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Perttu Pulkkinen.

Ihan tosissaan olin/olen. Olen idealisti ja perfektionisti.

Mikään ei käytännössä estäisi ihmisiä toteuttamasta noita käskyjä tämän päivän työelämässä, ainakaan pitkällä aikavälillä.

Vai oletko toista mieltä?

Toimituksen poiminnat